Clinic: Design thinking - Klantbehoefte bepaalt uw design strategie

Aanmelden voor deze clinic is niet meer mogelijk, de clinic heeft al plaatsgevonden. Bekijk het overzicht voor de clinics die we hebben gepland voor de komende periode.


Datum en locatie

Ontwerp product of dienst naar klantbehoefte

Als u bezig bent met klantgericht werken, en uw propositie op juiste wijze wilt afstemmen op de klantbehoefte, dan is deze clinic helemaal ‘uw ding’. Graag nodigen wij u uit voor de clinic ‘Design thinking, klantbehoefte bepaalt u design strategie’ die door design-specialisten van SAMR wordt verzorgd op vrijdagmiddag 7 oktober 2016 van 13.00 - 15.00 uur bij Beeckestijn Business School in Leusden.

Nu de markt razend snel verandert, hoe blijft u dan als organisatie relevant en actueel? Hoe ontwerpen we producten en diensten waarvan we zeker zijn dat ze aansluiten bij de doelgroep en de doelgroep echt raken? Design thinking is een aanpak om problemen op heldere manieren te formuleren en originele en creatieve oplossingen te bedenken gebasseerd op kennis van menselijk gedrag. Design Thinking is niet gebonden aan een stapsgewijze methode, maar bevat wel een aantal herkenbare ingrediënten: experimenteren, prototypen, leren van fouten en kennis van menselijk gedrag. Dit met het doel om betere klantervaringen en dienstverleningen te creëren. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een betere klantreis of het aanspreken van een nieuwe doelgroep voor uw product.

Wat Design Thinking met name onderscheidt van andere innovatiestrategieën is de mensgerichtheid. Met een antropologische blik op de mens en te werken met snelle iteraties kunnen organisaties leren onbekende behoeften van klanten te peilen en daarop te anticiperen, totaal nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande producten opnieuw betekenis te geven. Niet vanuit de techniek, de concurrent of een strategisch document, maar vanuit de mens. Een leuk vragenlijstje is hiervoor onvoldoende, zoals vaak wordt gehanteerd vanuit marketingperspectief. Henri Ford gaf begin vorige eeuw al aan: “If I had asked my customers what they wanted, they'd have said a faster horse.” Vervolgens werd zijn T-Ford een megasucces want dat was waar de klant werkelijk op zat te wachten. We willen begrijpen wat de consument voelt, denkt, ervaart en meemaakt, zodat we de behoefte achter de behoefte begrijpen en daar op in kunnen spelen. Niet alleen op basis van vraag-en-antwoord dus. Vooral ook door te meten en te observeren. Met zeer verrassende nieuwe producten en diensten als resultaat. 

Design thinking: spannend proces

Wat er uit het innovatieproces komt, kan niet iedereen van te voren voorspellen. Maar dat hoeft ook niet. Dat maakt een design-proces ook voor veel organisaties best spannend. Maar, cruciaal om als organisatie meer waarde te creëren. Van de dingen goed doen, naar de goede dingen doen.

In de clinic wordt op een zeer leerzame en interactieve wijze gesproken over ‘design thinking’. Met het doel om te begrijpen wat ‘design thinking’ inhoudt en hoe u deze mindset kan implementeren om tot vernieuwende innovaties te komen. De clinic biedt:

  • De filosofie van ‘design thinking’
  • Mogelijke stappen van ‘design thinking’
  • Tools om de doelgroep in kaart te brengen
  • Enkele inspirerende voorbeelden van ‘design thinking’
  • Een aantal opdrachten om met deze kennis tot doeltreffende innovaties te komen

Maar een clinic over ‘design thinking’ zou geen clinic over ‘design thinking’ zijn als we deze denkwijze alleen op begripsniveau benaderen. Design thinking moet u niet alleen begrijpen, maar vooral proeven, horen en ervaren. Deze clinic biedt dan ook een sterke ervaring met als doel u onder te dompelen in de wereld van de gebruiker en creatie. Van het uitoefenen van sociaal experimenten tot het daadwerkelijk ontwikkelen van een nieuw product volgens de design thinking aanpak. Op weg naar baanbrekende innovaties die de waarde van uw organisatie vergroten en uw doelgroep zullen verrassen.

Voor wie?

Deze clinic is speciaal ontwikkeld voor business developers, (product)marketeers, innovatiemanagers en productontwikkelaars, die op een nieuwe manier durven te kijken naar innoveren en waardecreatie. Als u geïnteresseerd bent in ‘onbekende’ gebruikersbehoeften en de ontwikkeling of verbetering van nieuwe producten of diensten die de waarde van uw organisatie kunnen vergroten, dan is dan is deze clinic voor u. Mits u open staat voor een ‘ervaring’, waarin u uitgedaagd wordt om ‘design thinking’ niet alleen te begrijpen maar vooral ook te voelen en ervaren.

Door wie?

De clinic wordt gegeven door SAMR Design Lab. SAMR is een customer science bedrijf dat organisaties helpt om hun markten snel te vinden en kansen te realiseren. Het Design Lab is het multidisciplinaire team van SAMR dat organisaties vanuit de ‘design thinking’ filosofie helpt te innoveren. Zodat nieuwe klantbehoeften kunnen worden ontdekt en organisaties baanbrekende innovaties kunnen doorvoeren. Ondersteund door data en met een team van ontwerpers en customer scientists. Zo ben jij niet alleen voorbereid op de veranderingen van morgen, maar geeft u ze zelf vorm.

Wat neemt u mee naar huis?

  • 5 stappen om de Design Thinking mindset door te lopen.
  • Tips en tricks om onbekende klantbehoeften te achterhalen en deze te vertalen naar baanbrekende innovaties.
  • Een unieke experience die u ‘Design Thinking’ laat begrijpen én ervaren.

Aanmelden

Kom op vrijdag 7 oktober 2016 naar deze nieuwe clinic bij Beeckestijn Business School. De clinic wordt gehouden van 13:00 uur tot 15:00 uur bij Beeckestijn Business School, Leusderend 30, 3832 RC te Leusden. Inloop is mogelijk vanaf 12:40 uur. Deelname is gratis.