Beeckestijn netwerkpartner Shopping2020

Beeckestijn Business School is netwerkpartner van het retailplatform Shopping2020. Shopping2020 - Hoe shopt de klant in 2020- richt zich op de toekomstige ontwikkelingen van omnichannel retail en bestaat uit een onderzoeksprogramma en een actieprogramma.

“Het voelde niet goed,” aldus Wijnand Jongen, directeur bij Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor bedrijven die online direct aan consumenten verkopen, midden 2013. Hoewel online retail jaar op jaar met 10% groeit, was er vanuit Thuiswinkel.org een sterke behoefte om meer duidelijkheid te krijgen hoe retail zich op de lange termijn ontwikkelt. Niet alleen online maar over alle kanalen heen. Van veel grote ontwikkelingen, zoals veranderend koopgedrag, nieuwe media, 3D-printing en internationale concurrentie was midden 2013 de impact op de retail niet duidelijk. Dit was voor Thuiswinkel.org de aanleiding voor het initiëren van het onderzoeksprogramma Shopping2020.

Shopping2020 is vanaf het begin af aan opgezet in nauwe samenwerking met andere branche- en belangenorganisaties en, vanaf 2014, ook met VNO NCW en MKB Nederland. De reden hiervoor is dat de impact van de ontwikkelingen veel groter is dan alleen de online verkoop van producten en diensten, het domein waar Thuiswinkel.org zich op richt. Alle retailorganisaties krijgen te maken met bovengenoemde, en andere, ontwikkelingen. Vandaar dat meer dan 20 branche- en belangenorganisaties gezamenlijk Shopping2020 dragen, van de ANVR (reizen) tot en met het Verbond van Verzekeraars.

Vanaf mei 2014 transformeerde Shopping2020 van onderzoeksprogramma naar actieprogramma. De stip op de horizon is in het eerste jaar goed gezet, maar nu moeten we de weg naar de markt, consument en technologie van 2020 uitwerken zodat we de concurrentie van 2020 het hoofd kunnen bieden.

Hiervoor zijn op 12 juni 2014 dertig expertgroepen gestart om gezamenlijk te werken aan het Handboek Shopping2020. Zij werken nu samen aan een levend document, in de vorm van een online Wiki, waarbij inzichten, processen en best practices op een gestructureerde wijze worden gedeeld. Alleen op deze manier kan de Nederlandse retail tegenwicht bieden tegen de retailgiganten die vanuit het westen en oosten op Nederland afkomen. Een van de eerste grote bijeenkomsten is het congres ShoppingToday op 23 september 2014.

Meer informatie over Shopping2020

Beeckestijn Business School is netwerkpartner van Shopping2020 in het kader van de post-HBO opleiding Omnichannel Retail Marketing.

Ga naar nieuwsoverzicht