Joris Merks wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2015

Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) heeft dinsdagavond 1 december de winnaar van de PIM Marketing Literatuurprijs 2015 gehuldigd! Uit meer dan 50 marketingboeken waren 11 boeken genomineerd voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2015.

De top 3 was als volgt:

 • Online brand Identity – Joris Merks-Benjaminsen
 • When digital Becomes Human – Steven van Belleghem
 • CEX Sells - Het inspiratieboek voor MerkWaardige Customer EXperiences - Beate van Dongen Crombags, Deborah Wietzes

De winnaar is geworden: Online Brand Identity!

 

 

 

 

 


Dit boek is door de jury beoordeeld als meest vernieuwende en relevante marketingboek van het afgelopen jaar. Juryvoorzitter Hans Molenaar: “Online Brand Identity van Joris Merks heeft als visie dat over een handvol jaren vrijwel alle advertising en marketing digitaal en geautomatiseerd wordt gepland, verhandeld en uitgevoerd. Waarbij communicatie een stuk beter kan worden afgestemd op de ontvanger, die zelfs invloed krijgt op de propositie. Display advertising maakt een revolutie door. De targetting-mogelijkheden nemen enorm toe. Nu is het de uitdaging aan de marketeers dit zodanig in te zetten dat het de ontvanger niet irriteert. Sterker nog, interesseert… Joris legt concreet de link tussen digital branding marketeers en de conversiemarketeers en zet daarmee een marketingvisie neer die zowel praktijk als strategisch te benaderen is.”

Ook bedankte Molenaar de overige auteurs: “Het afgelopen jaar is duidelijk geworden hoe klantgerichtheid en toepassen van de digitale en social channels in een sociaal-menselijke contact professioneel en innovatief kan worden ingezet. Waarvoor alle dank en respect.”

De overige genomineerden voor de Marketing Literatuurprijs waren:

 • Voodoo marketing  - Ronald Voorn en Jan Dijkgraaf
 • Kijken, kijken, anders kopen – Cor molenaar
 • Exponentiële organisaties – Salim Ismail, Yuri van Geest
 • Verbinden is het nieuwe verkopen – Roel Welsing
 • The Network always wins  – Peter Hinssen
 • Is jouw bedrijf wel Merkwaardig genoeg  – Kasper Klaarenbeek
 • Managing Private Labels  – Koen de Jong

Criteria

Het belangrijkste criterium voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2015 geldt in hoeverre de auteur erin geslaagd is vernieuwende inzichten in het marketing vakgebied weer te geven. Daarnaast moet het boek in het 4e kwartaal van 2014 of later zijn gepubliceerd, vanuit het Nederlandstalige marketing vakgebied zijn ontstaan en inhoudelijk een duidelijk raakvlak met marketing hebben. Vorig jaar won het boek Omnichannel in retail – Gino van Ossel.

NIEUW! Beste Marketing Studieboek 2015

Nieuw dit jaar is de prijs voor het beste Marketingstudieboek 2015. Deze prijs is gewonnen door Emile Lancée met het boek Digitale Marketingstrategie. Al enige jaren heeft de jury overwogen een prijs voor het beste marketing studieboek van het jaar uit te reiken. Innovatie bij marketing studieboeken is vaak ondermaats. Nu is er een marketing studieboek dat echt vernieuwend is en daarom de prijs verdient. ‘Digitale Marketingstrategie’ is een bomvol en compleet werk waarbij voor zowel starter als professional een brede (marketing) strategische digitale context besproken voor de meest relevante digitale marketingonderwerpen. Heel veel recent wetenschappelijk onderzoek in het digitale marketingvakgebied is verwerkt in dit boek. Het digitale marketing-web framework vormt het uitgangspunt van dit boek en de volgende marketing-topics komen dan ook uitvoerig aan bod.

De jury

De onafhankelijke jury van de PIM Marketing Literatuurprijs 2015 wordt voorgezeten door:

Drs. Hans Molenaar, voorzitter PIM en directeur Beeckestijn Business School

De juryleden zijn:

 • Ment Kuiper (Customer Talk en directeur Lumido)
 • Prof.dr.mr. ir. Sicco Santema (partner Scenter, hoogleraar marketing TU Delft)
 • Drs. Wil Wurtz (CRM partner bij CruxDigital – Marketing & Technology Integrator)
 • Drs. A.J. Nyhuis (Blue Orange Group en bestuurslid PIM)
 • Elsbeth Eilander (chef marketing intelligence Adfo Groep)
 • Drs. Frank van Delft (voorzitter Customer Insight Platform en voorheen directeur Nima)
 • Sjaak Hoogkamer (Redacteur Marketing Tribune)
 • Aljan de Boer (Strateeg TrendsActive en bestuurslid PIM)
 • Egbert Jan van Bel (onderzoeker, auteur, docent)

De aanleiding voor het introduceren van PIM Marketing Literatuurprijs 2015 is de behoefte om vernieuwing in het Nederlandse marketing vakgebied te stimuleren en goede publicaties onder de aandacht van marketing- en sales managers te brengen.

Over PIM - Platform Innovatie in Marketing

Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) is een kennisnetwerk op het raakvlak van marketing, innovatie en technologieën. PIM wil de commerciële slagvaardigheid van haar leden vergroten en van Nederland het beste Marketingland van Europa maken.

Ga naar nieuwsoverzicht