Met welke Digital & Online Marketing trends ga jij in 2016 aan de slag?

Beeckestijn publiceerde onlangs een nieuw kennisdocument over marketingtrends voor 2016.

Uit de vele studies naar marketingtrends die we de afgelopen periode hebben zien voorbijkomen, maken we in ieder geval op dat veel marketeers op zoek zijn naar innovaties, de nieuwe ‘dingen’… Maar, die vernieuwingen renderen meestal niet gelijk. Het lijkt effectiever om minder voorop te lopen, maar investeren in kennis over innovaties is meer dan ooit een ‘verplichting’ geworden voor marketeers.

Sterker nog, wij vinden dat marketing de verantwoordelijkheid dient te nemen voor de klantbeleving en de organisatie alert moet houden op die vernieuwingen en veranderingen die er werkelijk toe doen. Daarom dit whitepaper, we helpen u graag een handje en geven u alvast wat aanknopingspunten voor komend jaar.
Kijkend naar diverse internationale onderzoeken zien we ten opzichte van 2014 en 2015 wel enkele verschuivingen. Drie grote veranderingen vallen op:

 1. 2016 wordt het jaar van Marketing Automation
  In 2015 stond marketing automation al hoog op de agenda, maar het wordt een absolute must in 2016. Digitale marketing is bij veel organisaties een behoorlijk arbeidsintensief proces geworden. Er zijn veel digitale kanalen bij gekomen en zonder verdere automatisering hiervan is het onmogelijk om op een efficiënte wijze succesvolle grote aantallen marketingcampagnes uit te voeren. Professionele segmentatie, e-mailmarketing, display advertising, campaign management, tracking en analyse zonder marketingsoftware wordt een lastige opgave. Inmiddels is de software gebruiksvriendelijk geworden en met de vele cloud-oplossingen die nu verkrijgbaar zijn, zijn geen grote investeringen meer nodig.
 2. Content Marketing doet een forse stap terug
  Content marketing stond de afgelopen twee jaar boven aan de prioriteitenlijst van marketeers. In 2016 noemt nog maar door 18 procent in plaats van 30 procent content marketing als digitaal marketinginstrument met de grootste impact. Naar schatting 50 procent van de tijd en budgetten (exacte cijfers en onderzoeken zijn er nog niet) wordt inmiddels besteed aan content marketing. Veel marketeers zijn teleurgesteld geraakt in de resultaten van content marketing en zullen marketeers in 2016 minder tijd en geld besteden aan content marketing. Marketeers willen meer resultaten op de korte termijn. Het probleem met content marketing is dat directe resultaten vaak op langere termijn gerealiseerd worden. Voordat zoekmachines de content goed geïndexeerd hebben, social media de content gecureerd hebben en dat prospects hoog in de funnel geconverteerd worden, ben je vaak al anderhalf jaar verder. Onze voorspelling is dat veel marketeers in 2017 en 2018 spijt zullen gaan krijgen dat zij in 2016 minder aandacht hebben besteed aan content marketing.
 3. Social Media Marketing zakt ver weg
  Social media marketing, in het verleden getipt als meest beloftevolle marketingkanaal, zakt ver weg. Nog maar 5 procent van de marketeers verwacht belangrijke resultaten van dit kanaal. Social media vormen een grillige omgeving voor marketeers. Er is een moeheid ten opzichte van social media ontstaan. Het lijkt erop dat veel marketeers afgehaakt zijn en zich liever in 2016 en daarna concentreren op andere digitale marketinginstrumenten. Slimme marketeers kunnen echter in 2016 gebruik maken van deze terugtrekkende beweging en makkelijker in contact komen met hun doelgroep. Mocht deze zich hier bevinden uiteraard.

Belangrijke online marketingontwikkelingen

Op basis van gesprekken met honderden deelnemers die het afgelopen jaar deelnamen aan de online en digital marketing- en communicatieopleidingen is een aantal ontwikkelingen opgevallen. We beschrijven deze kort om daarna iedere trend af te sluiten met twee actiepunten die belangrijk zijn om met de trends aan de slag te kunnen. Lezen over trends is belangrijk, er mee aan het werk gaan is uiteindelijk waar het om draait. Voor u persoonlijk als marketeer maar ook voor de organisatie(s) waarvoor u werkt.

Wij hopen van harte dat u in 2016 voordeel haalt met de opvolging van de genoemde trends. Op basis van ons kwalitatieve onderzoek verwachten wij dat de volgende zes ontwikkelingen zich in het marketinglandschap duidelijk zullen aftekenen.

Welke zes digitale marketingtrends verdienen in 2016 extra aandacht?

 1. Programmatic kopen en verkopen is de standaard geworden
 2. Content overload
 3. Combineren van CRM en digital en social data
 4. Focus op verbeteren online customer experience
 5. Kennis Digital Marketing veroudert sneller
 6. Integrale Digital Marketing

Meer lezen? Download het whitepaper en ga aan de slag met de digitale en online marketing trends die wij zien. Elke trend werken we uit met 2 actiepunten.
 

Ga naar nieuwsoverzicht