Customer Insight & Marketing Intelligence (postdoctorale opleiding)

Van Big Data en data-explosion naar klantinzicht

Er is de laatste 10 jaar al veel meer informatie beschikbaar gekomen vanuit verschillende gebieden. Dit geeft een enorme impuls aan de mogelijkheden van analyse van klantgedrag waardoor betere marketingstrategieën kunnen worden ontwikkeld.

Maar er is meer. De klant is nu in de lead, bedrijven moeten daarop aansluiten. Door een multi-channel benadering, e-commerce, multi-media, social networks, mobile business. Deze activiteiten vragen een wezenlijk andere benadering, organisatie aanpassingen en andere werkprocessen. Klanten en prospects verwachten steeds meer een real time / one-to-one benadering.

Uit de mondiale CMO studie van IBM kwam de ontwikkeling van ‘data explosion’ als een van de belangrijkste ontwikkelingen naar voren en als de ontwikkeling waar organisaties het slechtst op zijn voorbereid, mede door het gebrek aan kennis. Big Data staat bij veel organisaties hoog op de agenda en dat schept veel kansen voor Customer Insight professionals.
De klant eist om beter te worden bediend, de data zijn er, de instrumenten. Nu de professionals nog!

In het kort

College: Avondopleiding 16.30 - 21.30 uur, incl. buffet; dagopleiding 09:45 - 17:00 uur, incl. lunch
Duur: Avond: 4 maanden - Dag: 2 maanden
Kosten: € 4.650,- excl BTW
Locaties: Amsterdam, Leusden, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle

Opleiding score

7
Meer informatie

College-inhoud en onderwerpen

In de postdoctorale opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence krijgt u vanuit de praktijk cases en ervaringen aangeboden, vanuit de wetenschap bieden wij u de laatste stand van zaken, resultaten van lopend onderzoek en interpretaties. Deze combinatie leidt op tot optimale mix van theorie, strategie en praktijkkennis op het gebied van customer insight en marketing intelligence.

College-onderwerpen tijdens de opleiding Customer Insight en Marketing Intelligence

 • Trends en ontwikkelingen binnen customer insight en marktonderzoek
 • Customer insight en marketing intelligence planning
 • Customer Insights en Marketing Intelligence in de praktijk
 • Probleemstelling bij onderzoeksvragen
 • Datakwaliteit, preparatie en visualisatie
 • Social Media listening en research communities
 • Digital en Web Analytics
 • Marktdata en klantgedrag
 • Klantwaarde en customer intelligence
 • Statistiek en interpretatie van cijfers
 • Van data naar inzichten
 • Metingen binnen en tussen kanalen; de vertaalslag van customer insight naar customer journeys, personas, customer experience en multichannel management
 • Overview van datamining technieken
 • Predictive Modelling en Forecasting
 • Online en real time beinvloeding
 • Werkcollege
 • Harvard Business Case 
 • De organisatie van customer en marketing Intelligence
 • Implementatie van customer en marketing intelligence
 • Customer data management
 • Leiderschap binnen customer insight management

Individuele opdracht

U sluit de opleiding af met een eindgesprek over uw individuele opdracht. Deze individuele opdracht bestaat uit het opstellen van een Customer Insight-plan voor uw organisatie of voor een relatie. U verlaat de opleiding met een eigen plan (strategie en uitvoering), begeleid en getoetst door docenten en experts. 

Indien u reeds eerder een individuele opdracht hebt geschreven tijdens het volgen van een andere opleiding bij Beeckestijn Business School, kunt u vrijstelling krijgen voor dit onderdeel. Overleg met de kerndocent de mogelijkheden.

Tijdens een ingepland werkcollege (facultatief) worden de eerste twee blokken behandeld en de eerste stappen gemaakt om uw individuele Customer Insight en Marketing Intelligence plan op te stellen. We laten u ook diverse voorbeelden van plannen zien en u is er ruimte voor eigen vragen en problematiek.

Harvard Case-dag

Om de effectiviteit van de opleiding te waarborgen worden theoretische inzichten afgewisseld met praktijkcases. Tijdens de opleiding is er een dag op locatie gepland waar gezamenlijk in groepen aan een Harvard Business School-case wordt gewerkt en de resultaten aan elkaar worden gepresenteerd. Tijdens deze inspirerende en uitermate leerzame dag bouwt u tevens verder aan uw netwerk.

Resultaat: wat bereikt u met de postdoctorale opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence?

Het doel van de postdoctorale opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence is om marketeers, marktonderzoekers, database marketeers, marketing analisten, marketing intelligence- en marketing communicatie-professionals en -managers de laatste ontwikkelingen bij te brengen, hun netwerk uitbreiden en hen te helpen deze in de praktijk te implementeren. U leert:

 • Beheersing van strategie en praktijk van customer insight en marketing intelligence, u bent up-to-date met de nieuwste trends, ontwikkelingen en inzichten, u bent in staat om strategische visie, -strategie en concepten op het gebied van customer insight te ontwikkelen.
 • Via de colleges krijgt u hoogwaardige kennis over onderwerpen als Customer Insight en Marketing Intelligence Planning, customer panels, klantwaarde en customer intelligence, klanttevredenheidsonderzoeken, datamining, customer data management, organisatorische aspecten en implementaties van customer insight & marketing intelligence.
 • U leert het ontwikkelen en managen van customer insight in een multichannelomgeving.
 • U leert hoe u de buy-in van het management voor de strategie en de noodzakelijke investeringen en veranderingen kunt verkrijgen.
 • U werkt aan een Harvard Business School case.​
 • U schrijft en ontwikkelt uw eigen, financieel onderbouwd customer insight plan en strategie, direct geschikt voor implementatie (in uw eigen organisatie). 
 • U behaalt, na het succesvol afronden van de opleiding, uw postdoctorale diploma 'Customer Insight & Marketing Intelligence'.
 • U wordt, bij het belaen van een 7 of hoger voor uw eindopdracht, opgenomen in het register voor Customer Insight & Marketing Intelligence professionals
 • U kunt na uw opleiding deelnemen aan een actief en leerzaam alumniprogramma.
 • U bouwt een relevant en interessant netwerk op, ook na uw studie.

Voor wie is de opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence ontwikkeld?

De postdoctorale opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence is ontwikkeld voor ervaren en beleidsbepalende professionals die echt aan de slag willen met customer insight en dit succesvol willen toepassen. De opleiding is opgesteld voor de professionals en managers in marktonderzoek, marketing, communicatie en marketing analisten die verder willen doorgroeien en organisaties helpen de juiste keuze te maken op basis van echte customer insights. Voor marketeers, marktonderzoekers, database marketeers, marketing analisten, marketing intelligence- en marketing communicatie-professionals en -managers de laatste ontwikkelingen op het gebied van customer insight willen weten en deze in de praktijk willen implementeren kunnen prima terecht in deze opleiding. Ook voor marktonderzoekers die door willen groeien naar customer insight professionals is deze opleiding zeer geschikt.

Vooropleiding

Een (sterke) marketingachtergrond en enige voorkennis op het gebied van insight/intelligence wordt aanbevolen. Daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat zij een redelijk intensief avondprogramma kunnen volgen dat een beroep doet op hun analytische, strategische, commerciële en communicatieve vaardigheden. Een voltooide HBO-, post-HBO-, of universitaire vooropleiding of voldoende relevante werkervaring is de basis om de opleiding succesvol te kunnen volgen.

Collegetijden en -duur

Avondopleiding
De colleges worden op een vaste namiddag/avond per week gegeven. Per avond worden er twee colleges van elk 2 uur gegeven. Bij de dagopleiding worden er 3 colleges van 2 uur gegeven. De totale opleiding duurt ongeveer 4 maanden. Het eerste college is van 16.30 uur tot 18.30 uur, gevolgd door een gezamenlijk dinerbuffet van 18.30 uur tot 19.30 uur. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur vindt het tweede college plaats.

Dagopleiding
De colleges van de dagopleiding worden op een vaste dag per week gegeven. Per dag worden er 3 colleges van 2 uur gegeven. De totale opleiding duurt ongeveer 2 maanden. Het eerste college is van 09.45 uur tot 11:45 uur, gevolgd door een gezamenlijk lunchbuffet tot 12.30 uur. Van 12.30 uur en 14.30 uur vindt het tweede college plaats en het derde college van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Studiebelasting

Naast de colleges heeft u tijd nodig om de begeleidende literatuur door te nemen en uw colleges voor te bereiden. Al met al bedraagt dit een investering per week van 4-6 uur naast het volgen van de colleges. De postdoctorale opleiding opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence is ontwikkeld voor professionals en managers en is uitstekend te combineren met een (drukke) baan.

Investering*

Het collegegeld voor de postdoctorale opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence bedraagt € 4.650,- . Dit is exclusief een pakket met vakliteratuur en readers t.w.v. € 265,-. De kosten voor het individuele eindgesprek en coaching bedragen € 395,-. Catering en buffet zijn inbegrepen in het collegegeld. Deze prijzen zijn exclusief BTW.
Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Na afloop van de opleiding ontvangen de deelnemers het officiële postdoctorale diploma “Customer Insight & Marketing Intelligence" van Beeckestijn Business School.

*De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 januari 2017. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

Docenten van de opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence

 • Alexander Singewald
  Alexander Singewald
  Mr Alexander Singewald voltooide zijn studie Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie is werkzaam geweest bij de Registratiekamer, de... Lees meer
 • Cris Donze
  Cris Donze
  Cris Donze is een customer loyalty management professional met meer dan 20 jaar ervaring in (internationaal) marktonderzoek. Daarnaast is Cris de oprichter van... Lees meer
 • Egbert Jan van Bel
  Egbert Jan van Bel
  Egbert Jan van Bel is schrijver van marketing- en managementboeken, kerndocent bij Beeckestijn Business School, jurylid van de International Webby Awards (Oscar... Lees meer
 • Frank van Delft
  Frank van Delft
  Frank van Delft is een cocktail van Big Data, ICT, research, marketing, communicatie en creatie. En met veel (internationale) managementervaring om er een drinkbaar... Lees meer
 • Durk Bosma
  Durk Bosma
  Succesvol marktonderzoek beantwoordt de juiste vragen op een heldere en inspirerende manier. Ik ben Durk Bosma en met mijn bedrijf Inzicht & Impact help ik... Lees meer
 • Frans Appels
  Frans Appels
  Frans Appels groeide op in Gorinchem en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Frans specialiseerde zich in marketing en IT. Na zijn studie... Lees meer
 • Gerrit Piksen
  Gerrit Piksen
  Een gedreven mensenmanager die door middel van zijn leiderschap richting en sturing aan een groep kan geven, onder meer door het stellen van heldere en pragmatische... Lees meer
 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Jean-Pierre Thomassen
  Jean-Pierre Thomassen
  Jean-Pierre Thomassen is als zelfstandig consultant werkzaam bij customerdelight.nu. Hij is gespecialiseerd in de thema's klantgerichtheid, klanttevredenheid,... Lees meer
 • Jelle Bouma
  Jelle Bouma
  Dr. Jelle T. Bouma M.Sc. is een veelgevraagde spreker en inspirator met als expertisegebieden bedrijfskunde, ondernemerschap, marketing en finance. Kennissen typeren... Lees meer
 • Joost Drieman
  Joost Drieman
  Joost Drieman is eigenaar van Marix International NV, een bureau gespecialiseerd in business consultancy, strategic intelligence en executive coaching. Daarnaast is... Lees meer
 • Kees Groenewoud
  Kees Groenewoud
  Drs. Kees Groenewoud (1961) is, na een studie Engelse moderne taalwetenschap met als specialisatie computerlinguïstiek, sinds 1987 werkzaam als consultant,... Lees meer
 • Martin van Kranenburg
  Martin van Kranenburg
  Martin van Kranenburg is een veelgevraagd docent, spreker en dagvoorzitter met expertise op het gebied van conversie optimalisatie en neuromarketing. Hij heeft... Lees meer
 • Mike Hoogveld
  Mike Hoogveld
  Drs. Mike Hoogveld RM is partner bij Holland Consulting Group. Als adviseur richt hij zich op advisering in marketing en sales strategie, omnichannel operaties en... Lees meer
 • Robert van Ossenbruggen
  Robert van Ossenbruggen
  Robert van Ossenbruggen (42) is partner van The Commercial Works, een netwerk van evidence based marketing consultants in Nederland en de UK en gelieerd aan het... Lees meer
 • Wil Wurtz
  Wil Wurtz
  Wil Wurtz is CRM-deskundige van het eerste uur, managing partner bij Metrics & More, docent bij Beeckestijn Business School, mede-oprichter van Platform... Lees meer
 • Willem Brethouwer
  Willem Brethouwer
  Gedreven door wat consumenten motiveert, heeft Willem zich ontwikkeld als onderzoeker met een brede kijk op mensen, merken en markten. Als medeoprichter en directeur... Lees meer

Voor meer informatie over de opleiding Customer Insight & Marketing Intelligence kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege. Een proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde. De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges

Data & locaties proefcolleges

woensdag 16 augustus 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 21 augustus 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 22 augustus 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 28 augustus 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 6 september 2017, 19.00 - 21.00, Zwolle
donderdag 7 september 2017, 19.00 - 21.00, Eindhoven
maandag 11 september 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 12 september 2017, 19.00 - 21.00, Rotterdam
donderdag 14 september 2017, 19.00 - 21.00, Amsterdam
maandag 18 september 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 19 september 2017, 19.00 - 21.00, Utrecht
donderdag 21 september 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 25 september 2017, 19.00 - 21.00, Webinar
dinsdag 26 september 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 2 oktober 2017, 19.00 - 21.00, Webinar

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties Customer Insight & Marketing Intelligence

Het is in sommige gevallen mogelijk om in te stromen in een reeds gestarte opleiding. Neem hiervoor contact op via 088 - 147 41 00.

Start:
woensdag 13 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Rotterdam
Start:
woensdag 20 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Amsterdam
Start:
donderdag 28 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Leusden
Start:
maandag 2 oktober 2017
Locaties:
Dagopleiding: Amsterdam
Start:
dinsdag 10 oktober 2017
Locaties:
Dagopleiding: Leusden

8.0

Beeckestijn is een heel degelijk instituut. Tijdens de opleiding heel veel superinteressante colleges gehad van professionals uit het werkveld. Enige minpuntje vond ik de literatuur, die sloot niet altijd aan bij de onderwerpen. Je sluit de opleiding af met een plan, heel goed om alles meteen in de praktijk te brengen in je eigen werk. Het plan zelf was voor veel studenten wel lastig, er zijn wel richtlijnen, maar die zijn heel breed. De begeleiding tijdens het plan is goed, maar iets meer concrete handvaten in de opstartfase zou voor veel mensen wel prettig zijn.

8.0

De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven. Met name het feit dat Customer Insight gebaseerd is op de harde en zachte kanten van klant vond ik interessant. De college's waren onderhoudend en interessant, waarbij veel praktijkvoorbeelden aan bod zijn gekomen. De docenten waren goed in staat de theorie en praktijk te koppelen. Wat mij betreft een echte aanrader!

8.0

Heb veel geleerd en de professionals die de presentaties gaven waren bijna allemaal van hoog niveau. Het was de eerste keer dat deze opleiding gegeven werd en daarom werd er op sommige punten gezocht naar de ideale opzet. Hierin is veel interactie geweest en Beeckestijn heeft echt zijn best gedaan in samenspraak met de cursisten de inhoud te optimaliseren.


Gerelateerde opleidingen