E-commerce (post-HBO opleiding)

E-commerce: strategisch belang neemt toe

Geen enkele organisatie kan zich nog permitteren niet online actief te zijn. Dat online verkopen aan consumenten jaarlijks met dubbele cijfers groeit en sporen in de winkelstraat nalaat is bij iedereen nu wel bekend. E-business en e-commerce als vakgebieden groeien gestaag en het strategisch belang ervan neemt toe.

Ook binnen B2B is er een enorme verschuiving gaande richting e-commerce. Werden in het verleden nog reserve-onderdelen via telefoon of verkopers verkocht, nu wordt het merendeel van spareparts online aan de man gebracht. 

De e-commercemarkt neemt gestaag meer en meer marktaandeel over van de fysieke winkels. Vooral door de groei aan apps voor smartphones en tablets. Maar er komen nieuwe spelers aan die beter aan de verwachtingen van de afnemers kunnen voldoen. Denk aan China, social economy start-ups en bestaande organisaties met nieuwe proposities en channels. Ook afnemers in B2C en B2B veranderen hun werkwijze door e-commerce. De verwachting komt steeds hoger te liggen, van belang daarom om sterke strategieën te ontwikkelen op het gebied van customer journeys, omnichannel aanbod, service excellence en markt- en vooral klantkennis op te bouwen (business intelligence en customer insights).

Een e-commerce strategie ontwikkelen en implementeren

Zowel b2b als b2c organisaties zullen een visie moeten ontwikkelen op e-commerce en online zaken doen. Wordt het een aanvulling of een extra kanaal op de huidige bricks? Gaat online ook geïntegreerd worden in de huidige fysieke kanalen? Gaan we via e-commerce ook andere (buitenlandse) markten bedienen? Door e-commerce worden de bestaande grenzen van organisaties verlegd en komen er nieuwe spelers op de markt.  

Tijdens de post-HBO opleiding E-commerce leer je niet alleen alles over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en e-business. Ook behandelen we verschillende business modellen en e-commerce strategieën en komen concrete zaken als een (e-commerce) website, conversie, usability, digital advertising, content marketing, search, pricing, logistics, e-fulfilment, customer service en organisatie aan bod.

Gecertificeerd door Thuiswinkel.org

De post-HBO opleiding E-commerce heeft onlangs het keurmerk E-commerce van Thuiswinkel e-Academy ontvangen. Het keurmerk van e-Academy laat zien dat de post-HBO E-Commerce een kwalitatief goede opleiding is waarvan het programma up-to-date wordt gehouden. Thuiswinkel e-Academy is een initiatief van Thuiswinkel.org. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18.30 - 21.30 uur en dagopleiding 09.00 - 16.00 uur (incl. lunch)
Duur: 9 colleges, 3 maanden
Kosten: € 3.840,- all-in (excl. BTW)
Locaties: Amsterdam, Leusden, Utrecht

Opleiding score

8
Meer informatie

De post-HBO opleiding E-commerce bestaat uit negen colleges. Daarnaast is er een case dag waar je groepsgewijs werkt aan de e-commerce case. De opleiding leert je concreet hoe je aan de slag kunt met e-commerce. Je rondt de opleiding af met het schrijven van een e-commerce plan, direct geschikt voor implementatie binnen jouw organisatie.

College-onderwerpen opleiding E-commerce (post-HBO)

 • E-commerce trends, business modellen, strategie en plan
 • Bouw van een e-commerce site & app
 • Usability & Conversieoptimalisatie
 • Content marketing en Social Media
 • Digital advertising
 • Search en Digital Analytics
 • Logistics en e-fulfilment
 • E-category management
 • Customer service & relationship management
 • Organisatie en management binnen e-commerce

​​Facultatief college

 • Onderwerp: Marketing & klantdata: wat mag wel en niet?
 • Je bepaalt zelf of je het facultatieve college wilt bijwonen. Een facultatief college duurt 2 uur en vindt overdag plaats op onze locatie in Leusden.

E-commerce case dag

 • Tijdens een case dag werk je in groepjes van ongeveer 4 personen aan een e-commerce case.
 • Je leert in groepsverband de theorie toe te passen in de praktijk, hierdoor leren de deelnemers van elkaar en bouw je aan je netwerk.
 • Je krijgt een relevante case uit de praktijk aangeboden om zo onder begeleiding van docenten de principes van het moderne e-commerce plan toe te kunnen passen. 

Individuele opdracht

 • Je schrijft een e-commerce plan voor jouw  organisatie of opdrachtgever waardoor je de theorie meteen leert toepassen in de praktijk. 
 • Je verlaat de opleiding met je eigen e-commerce plan, -strategie en uitvoering, getoetst door docenten en experts.
 • Je krijgt coaching en begeleiding van docenten en sluit de opleiding af met een eindgesprek waarin je je plan toelicht.

Resultaat: wat bereik je met de post-HBO opleiding E-commerce?

Deze opleiding is erop gericht om professionals verder te helpen met alle uitdagingen die e-commerce biedt. Je wordt wegwijs gemaakt in de wereld van e-commerce door het toepassen van de laatste onderzoeken, cases, modellen en praktijkervaringen van docenten die ook daadwerkelijk de praktijk kennen.

In deze opleiding leer je hoe de e-commerce kansen en bedreigingen te analyseren en vervolgens kunt omzetten in een concreet e-commerce plan. Je leert een e-commerce strategie opzetten en deze te implementeren in je eigen organisatie. Je rondt de opleiding af met een eigen e-commerce plan waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt.

 • Beheersing van strategie en praktijk van e-commerce;
 • Helemaal up-to-date met de laatste ontwikkelingen binnen het e-commerce vakgebied;
 • Een eigen geschreven e-commerce plan, direct geschikt voor implementatie en getoetst door professionals uit de praktijk;
 • Je behaalt het post-HBO diploma E-commerce. Als je geen individuele opdracht maakt ontvangt u een certificaat. 
 • Heb je de post-HBO E-commerce afgerond met een cijfer van 7 of hoger dan ontvang je daarnaast kosteloos de kwalificatie 'e-Academy Certified Professional' van Thuiswinkel.org met het bijbehorend persoonlijk certificaat (t.w.v. €49).
 • Je bouwt een relevant en interessant netwerk op, ook na je opleiding. 
 • De post-HBO opleiding E-commerce heeft het keurmerk E-commerce van Thuiswinkel e-Academy

Voor wie is de post-HBO opleiding E-commerce bedoeld?

Deze opleiding is bestemd voor e-commerce managers, marketing managers, marketeers, projectmanagers, sales managers, channel managers, adviseurs, marketing analisten, product managers of marketingcommunicatiemanagers betrokken bij de planning en/of de uitvoer van e-commerce activiteiten binnen organisaties. Je wilt je huidige kennis verbreden en verdiepen en deze graag toepassen in praktijk. 

Vooropleiding

Je beschikt als professional over een aantal jaren relevante werkervaring en je beschikt over een HBO werk- en denkniveau.

Collegetijden en -duur

De opleiding E-commerce kent 9 avondcolleges. Deze worden op één vaste avond in de week gegeven, van 18.30 -21.30 uur. Daarnaast worden tijdens de opleiding extra clinics, werkcolleges en een bedrijfsbezoek georganiseerd. Deze zijn facultatief. De totale duur van de opleiding is ongeveer 4 maanden.

Dagvariant
De opleiding E-commerce wordt ook gegeven als dagopleiding. Je krijgt dan 9 colleges overdag, gegeven op 4,5 dagen (op één vaste dag in de week) met 2 colleges van 3 uur per dag. De collegetijden zijn dan van 09.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur. 

Studiebelasting

Avondvariant
Naast de wekelijkse collegeavond gemiddeld 6 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan).

Dagvariant
Naast de wekelijkse collegedag gemiddeld 10 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan).  

De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan.

Investering*

Collegegeld (incl. arrangementskosten) €3.250,-
Vakliteratuur & e-learning €195,-
Coaching & eindgesprek €395,-
Totaalprijs €3.840,-
 • Inclusief koffie, thee en lunch (bij dagopleiding)
 • Prijzen zijn exclusief BTW
 • Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen
 • Informeer naar de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie

Lees meer over de betalingsmogelijkheden

* De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 juni 2017. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

Docenten voor de opleiding E-commerce

 • Antal de Waij
  Antal de Waij
  Antal de Waij, geboren 30 jaar B.G. (before Google), is na ruim 12 jaar bij diverse multinationale ondernemingen gestart met het bedrijf Engagement Media BV, na... Lees meer
 • Frans Appels
  Frans Appels
  Frans Appels groeide op in Gorinchem en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Frans specialiseerde zich in marketing en IT. Na zijn studie... Lees meer
 • Alex Bloemendal
  Alex Bloemendal
  Alex Bloemendal is sinds 1999 in "online" en "retail" rollen werkzaam geweest voor diverse merken waaronder bol.com, Bijenkorf, HP, Heineken, Mona,... Lees meer
 • Arno Meijerink
  Arno Meijerink
  Arno Meijerink is na zijn communicatiewetenschap-studie aan de UVA direct gestart met wat al snel zijn grote passie bleek te zijn: online marketing. Na een start bij... Lees meer
 • Berend Sikkenga
  Berend Sikkenga
  Berend Sikkenga SMP is een gepassioneerde digital manager met bij 20 jaar ervaring aan zowel bureau- als klantzijde (Essent en Ziggo). Momenteel werkt hij bij LEGO... Lees meer
 • Evelyn van Leur
  Evelyn van Leur
  Evelyn van Leur is strateeg en pragmatisch bouwer en ruim al 25 jaar actief op het commerciële vlak bij leveranciers en retailers, vooral op het gebied van... Lees meer
 • Martin van Kranenburg
  Martin van Kranenburg
  Martin van Kranenburg is een veelgevraagd docent, spreker en dagvoorzitter met expertise op het gebied van conversie optimalisatie en neuromarketing. Hij heeft... Lees meer
 • Maurice Jongerius
  Maurice Jongerius
  Maurice Jongerius is Manager Mobile bij bol.com en al meer dan 5 jaar verantwoordelijk voor de mobiele strategie en ontwikkeling van bol.com. Hij heeft van dichtbij... Lees meer
 • Oscar Diele
  Oscar Diele
  Oscar Diele (1970) begon zijn carrière in 1993 bij Wehkamp. In de functie van manager e-commerce was hij verantwoordelijk voor de transitie van traditioneel... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer

Voor meer informatie over de opleiding E-commerce kun je gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege. Een proefcollege geeft je een goede inhoudelijke indruk van onze opleidingen; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde.

De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges

Data & locaties proefcolleges

maandag 28 mei 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 30 mei 2018, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 11 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 25 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar

8.0

Ik heb veel geleerd en bevestigd gekregen gedurende de opleiding. Interessante en praktijkgerichte college's en cases. Alleen de koppeling tussen de individuele opdracht en college's kon beter. De praktijk casedag sloot wel goed aan bij de individuele opdracht maar die casedag was wat laat in de opleiding. Maar al met al zeker een aanrader!

Startdata & locaties

Start
Locatie
Dinsdag 25 september 2018
Utrecht
Donderdag 27 september 2018
Rotterdam
Donderdag 27 september 2018
Eindhoven
Donderdag 27 september 2018
Zwolle
Dinsdag 2 oktober 2018
Leusden
Donderdag 4 oktober 2018
Amsterdam
Woensdag 31 oktober 2018 (dagopleiding)
Leusden
Woensdag 31 oktober 2018 (dagopleiding)
Amsterdam