E-commerce (post-HBO opleiding)

E-commerce: strategisch belang neemt toe

Geen enkele organisatie kan zich nog permitteren niet online actief te zijn. Dat online verkopen aan consumenten jaarlijks met dubbele cijfers groeit en sporen in de winkelstraat nalaat is bij iedereen nu wel bekend. E-business en e-commerce als vakgebieden groeien gestaag en het strategisch belang ervan neemt toe.

Ook binnen B2B is er een enorme verschuiving gaande richting e-commerce. Werden in het verleden nog reserve-onderdelen via telefoon of verkopers verkocht, nu wordt het merendeel van spareparts online aan de man gebracht. 

De e-commercemarkt neemt gestaag meer en meer marktaandeel over van de fysieke winkels. Vooral door de groei aan apps voor smartphones en tablets. Maar er komen nieuwe spelers aan die beter aan de verwachtingen van de afnemers kunnen voldoen. Denk aan China, social economy start-ups en bestaande organisaties met nieuwe proposities en channels. Ook afnemers in B2C en B2B veranderen hun werkwijze door e-commerce. De verwachting komt steeds hoger te liggen, van belang daarom om sterke strategieën te ontwikkelen op het gebied van customer journeys, omnichannel aanbod, service excellence en markt- en vooral klantkennis op te bouwen (business intelligence en customer insights).

Een e-commerce strategie ontwikkelen en implementeren

Zowel b2b als b2c organisaties zullen een visie moeten ontwikkelen op e-commerce en online zaken doen. Wordt het een aanvulling of een extra kanaal op de huidige bricks? Gaat online ook geïntegreerd worden in de huidige fysieke kanalen? Gaan we via e-commerce ook andere (buitenlandse) markten bedienen? Door e-commerce worden de bestaande grenzen van organisaties verlegd en komen er nieuwe spelers op de markt.  

Tijdens de post-HBO opleiding E-commerce leert u niet alleen alles over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en e-business. Ook behandelen we verschillende business modellen en e-commerce strategieën en komen concrete zaken als een (e-commerce) website, conversie, usability, digital advertising, content marketing, search, pricing, logistics, e-fulfilment, customer service en organisatie aan bod.

Gecertificeerd door Thuiswinkel.org

De post-HBO opleiding E-commerce heeft onlangs het keurmerk E-commerce van Thuiswinkel e-Academy ontvangen. Het keurmerk van e-Academy laat zien dat de post-HBO E-Commerce een kwalitatief goede opleiding is waarvan het programma up-to-date wordt gehouden. Thuiswinkel e-Academy is een initiatief van Thuiswinkel.org. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18.30 - 21.30 uur en dagopleiding 09.00 - 16.00 uur (incl. lunch)
Duur: 9 colleges, 3 maanden
Kosten: € 3.250,- excl. BTW
Locaties: Amsterdam, Leusden, Utrecht

Meer informatie

College-inhoud en onderwerpen

De post-HBO opleiding E-commerce bestaat uit negen colleges en een case dag waar u groepsgewijs werkt aan de e-commerce case. De opleiding leert u concreet hoe u aan de slag kunt met e-commerce. U rondt de opleiding af met het schrijven van een e-commerce plan, direct geschikt voor implementatie binnen uw organisatie.

Colleges tijdens de opleiding E-commerce:

 1. E-commerce trends, business modellen, strategie en plan
 2. Bouw van een e-commerce site & app
 3. Usability & Conversieoptimalisatie
 4. Content marketing en Social Media
 5. Digital advertising
 6. Search en Digital Analytics
 7. Logistics en e-fulfilment
 8. Customer service & relationship management
 9. Organisatie en management binnen e-commerce & werkcollege
 10. Casedag: groepsopdracht

Ideale mix van theorie en praktijk

Individuele opdracht

U schrijft uw eigen e-commerce plan voor uw organisatie of opdrachtgever waardoor u de theorie meteen leert toepassen in de praktijk. U verlaat de opleiding dus met uw eigen e-commerce plan, -strategie en uitvoering, getoetst door docenten en experts. U krijgt hierin coaching en begeleiding van docenten en sluit de opleiding af met een eindgesprek waarin u uw plan toelicht.

E-commerce case dag

Tijdens een case dag werkt u in groepjes van ongeveer 4 personen aan een e-commerce case. U leert in groepsverband de theorie toe te passen in de praktijk, hierdoor leren de deelnemers van elkaar en bouwt u aan uw netwerk. U krijgt een relevante case uit de praktijk aangeboden om zo onder begeleiding van docenten de principes van het moderne e-commerce plan toe te kunnen passen. 

Resultaat: wat bereikt u met de post-HBO opleiding E-commerce?

Deze opleiding is erop gericht om professionals verder te helpen met alle uitdagingen die e-commerce biedt. U wordt wegwijs gemaakt in de wereld van e-commerce door het toepassen van de laatste onderzoeken, cases, modellen en praktijkervaringen van docenten die ook daadwerkelijk de praktijk kennen.

In deze opleiding leert u hoe de e-commerce kansen en bedreigingen te analyseren en vervolgens kunt omzetten in een concreet e-commerce plan. U leert een e-commerce strategie opzetten en deze te implementeren in uw eigen organisatie. U rondt de opleiding af met een eigen e-commerce plan waarmee u direct in de praktijk aan de slag kunt.

 • Beheersing van strategie en praktijk van e-commerce;
 • Helemaal up-to-date met de laatste ontwikkelingen binnen het e-commerce vakgebied;
 • Een eigen geschreven e-commerce plan, direct geschikt voor implementatie en getoetst door professionals uit de praktijk;
 • U behaalt het post-HBO diploma E-commerce Als u geen individuele opdracht maakt ontvangt u een certificaat. 
 • U bouwt een relevant en interessant netwerk op, ook na uw studie. 
 • De post-HBO opleiding E-commerce heeft het keurmerk E-commerce van Thuiswinkel e-Academy

Voor wie is de post-HBO opleiding E-commerce bedoeld?

Deze opleiding is bestemd voor e-commerce managers, marketing managers, marketeers, projectmanagers, sales managers, channel managers, adviseurs, marketing analisten, product managers of marketingcommunicatiemanagers betrokken bij de planning en/of de uitvoer van e-commerce activiteiten binnen organisaties. U wilt uw huidige kennis verbreden en verdiepen en deze graag toepassen in praktijk. 

Vooropleiding

U beschikt als professional over een aantal jaren relevante werkervaring en u bezit een HBO werk- en denkniveau.

Collegetijden en -duur

De opleiding E-commerce kent 9 vaste avondcolleges. Deze worden op één vaste avond in de week gegeven, van 18.30 -21.30 uur. Daarnaast worden tijdens de opleiding extra clinics, werkcolleges en een bedrijfsbezoek georganiseerd. Deze zijn facultatief. De totale duur van de opleiding is ongeveer 4 maanden.

Dagvariant
De opleiding E-commerce wordt ook gegeven als dagopleiding. U krijgt dan 9 colleges overdag, gegeven op 4,5 dagen (op één vaste dag in de week) met 2 colleges van 3 uur per dag. De collegetijden zijn dan van 09.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur. 

Studiebelasting

Avondvariant
Naast de wekelijkse collegeavond gemiddeld 6 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan).

Dagvariant
Naast de wekelijkse collegedag gemiddeld 10 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan).  

De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan.

Investering*

Het collegegeld bedraagt € 3.250,-. Dit is exclusief een pakket met vakliteratuur en readers t.w.v. € 195,-. De vergoeding voor de individuele opdracht, coaching en het eindgesprek is € 295,-. Deze prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden. 

* De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 juni 2013. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

Docenten voor de opleiding E-commerce

 • Antal de Waij
  Antal de Waij
  Antal de Waij, geboren 30 jaar B.G. (before Google), is na ruim 12 jaar bij diverse multinationale ondernemingen gestart met het bedrijf Engagement Media BV, na... Lees meer
 • Frans Appels
  Frans Appels
  Frans Appels groeide op in Gorinchem en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Frans specialiseerde zich in marketing en IT. Na zijn studie... Lees meer

Voor meer informatie over de opleiding E-commerce kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege. Een proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van onze opleidingen; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde.

De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges

Data & locaties proefcolleges

dinsdag 9 mei 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
dinsdag 16 mei 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 21 juni 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding E-commerce

Het is in sommige gevallen mogelijk om in te stromen in een reeds gestarte opleiding. Neem hiervoor contact op via 088 - 47 222 30

Start:
woensdag 27 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Utrecht
Start:
donderdag 28 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Amsterdam
Start:
donderdag 5 oktober 2017
Locaties:
Dagopleiding: Leusden