NIMA B1 - Marketing Manager (nima)

NIMA B; Marketing Manager - bouw gedegen aan uw marketingcarrière

U wilt beter worden in het marketingvak en meer zelf aan de knoppen zitten. U bent op zoek naar een opleiding die u daarbij helpt en een officiële erkenning heeft. Dat zijn de NIMA marketingopleidingen.

Nima B Marketing Manager

De opleiding NIMA B1 Marketing Manager is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie als manager, een leidinggevende rol ambiëren of adviseur zijn. De NIMA B marketingopleidingen zijn niet weg te denken uit de marketingwereld. Het zijn opleidingen voor marketeers die willen groeien, initiatieven tonen, nadenken over het vak en zich blijven ontwikkelen. De NIMA B Marketing Managers werken in een B2C omgeving, een B2B omgeving of in non-profit organisaties. Dat vraagt om inzichten, kennis, vaardigheden en het juist kunnen toepassen. De Marketing Manager op B-niveau is een veeleisende, kritische, creatieve en inspirerende manager.

NIMA B diploma

Het volledige NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen. U hebt dan geen volledig NIMA B diploma maar een NIMA B certificaat. 

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we zowel de NIMA B1-opleiding aan als ook de vier verschillende NIMA B2 specialisaties. Beeckestijn is NIMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen.

In het kort

College: Dagopleiding: 9.30 - 16.30 uur
Duur: B1 ongeveer 3 maanden
Kosten: € 1.795,- incl. coaching en examentraining, excl. BTW, excl. boeken en excl. NIMA-examengeld
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

Onderwerpen tijdens de opleiding Nima B1:

Bij het volgen van de NIMA B1-opleiding start u met het volgen van de colleges die u voorbereiden op het NIMA B1 Marketing Manager-examen. Tijdens 3 collegedagen en de halve dag examentraining komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Trends & marketingstrategie
 • Externe analyse, marktonderzoek en customer insights
 • Interne analyse & financiële analyse
 • SWOT, confrontatie matrix en strategische opties
 • Strategie keuze, targetting, positionering en merk
 • Invulling marketingmix, multichannel en internationaal
 • Examentraining

Zie ook: Wat is het resultaat met de NIMA B1 opleiding Marketing Manager?

Daarna kunt u één van de 4 specialisaties uit het NIMA-programma volgen om een volledig NIMA B-diploma te behalen. Kijk voor de inhoud en college-onderwerpen van deze specialisaties op de website via de onderstaande links:

Wat is het resultaat van de opleiding NIMA B1 opleiiding voor marketing manager?

Na afloop van NIMA B1 opleiding beschikt u over gedegen marktingkennis op marketing management-niveau en bent u uitstekend voorbereid op uw huidige functie of uw toekomstige functie op het gebied van marketing.

Na afronding van NIMA B1 Marketing Manager:

 • Bent u bekend met de laatste trends en ontwikkelingen op marketingvakgebied;
 • Kunt u deze ontwikkelingen vertalen naar de marketingstrategie;
 • Bent u bekend met de belangrijkste marketingtheorieën en -modellen;
 • Kunt u de elementen uit de interne en externe analyse benoemen en toepassen en kunt u een interne en externe analyse uitvoeren;
 • Kunt u een concurrentieanalyse uitvoeren en afnemersgedrag in kaart brengen;
 • Bent u bekend met de marktonderzoeksvormen om informatie te verzamelen;
 • Bent u in staat om een financiële analyse uit te voeren;
 • Kunt u een duidelijke SWOT maken en op basis van de confrontatiematrix strategische opties te formuleren;
 • het strategische gap formuleren en de centrale probleemstelling vaststellen;
 • Kunt u een marketingstrategie en een positioneringstrategie ontwikkelen en bijhorende keuzes ten aanzien van targetting en segmentering;
 • Bent u bekend met het begrip customer journey en de rol van persona’s;
 • Hebt je inzicht in merk, merkontwikkeling en het proces van branding in de strategie;
 • Kunt u de prijs, plaats, promotie en het product voor een strategie vaststellen;
 • Hebt u inzicht in de invloed van de mix en kunt u deze vertalen naar een multichannel strategie;
 • Hebt u inzicht in de internationale aspecten van marketing.

NIMA B diploma

De kennis die u tijdens de opleiding krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA zodat u succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B1 Marketing Manager (eerste deel). Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B1 Marketing Manager kunt u verder aan de slag met één van de vier specialisaties B2, te weten Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights, om zo tot een volledig NIMA B-diploma te komen. Het NIMA B1 examen bestaat uit een schriftelijk examen in de vorm van een casus met open vragen. De NIMA B2-examens bestaan uit een mondeling examen waarbij u uw eigen geschreven marketingplan nader toelicht.

De NIMA B-opleiding van Beeckestijn Business School is er volledig op gericht u optimaal voor te bereiden op beide NIMA-examens, inclusief examentrainingen om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken.

Voor wie is de opleiding Nima B geschikt?

De opleiding NIMA B is bij uitstek geschikt voor mensen die nu vanuit het operationeel uitvoeren van marketingactiviteiten toe zijn aan groei in de functie en werkzaamheden en daarmee ook de kennis. U wilt meer vanuit marketing strategie en management mee denken en mee adviseren.

U bent bijvoorbeeld:

 • Sturend bij marketingactiviteiten
 • Proactief bij marketingplanning
 • Betrokken bij commerciële activiteiten
 • Initiërend bij marktonderzoek
 • Een organisator van evenementen

Vooropleiding

De NIMA B-opleiding is bedoeld voor belangstellenden met minimaal een HBO werk- en denkniveau. Het NIMA B-examen zal op HBO/Bachelor-niveau worden afgenomen. Het niveau van het NIMA B Examen is vastgesteld op EQF niveau 6. Dat is vergelijkbaar met HBO niveau, aangevuld met werkervaring.

Collegetijden en -duur

De opleiding NIMA B1 Marketing Manager kent 3,5 collegedagen. Deze worden op één vaste dag in de week gegeven, de tijden zijn van 9:30 – 12:30 en 13:30 – 16:30 uur. De totale duur van de NIMA B1-opleiding is ongeveer 3 maanden, die van de B2 specialisatie is ook ongeveer 3 maanden. Hou rekening met een doorlooptijd van ongeveer 7 maanden voor een complete NIMA B-opleiding

De collegetijden en de -duur van de specialisaties zijn afzondelijk gepland. Kijk op de onderstaande links voor de details:

Studiebelasting NIMA B1 Marketing Manager

Naast de wekelijkse collegeavond heeft u gemiddeld 4-6 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur) . De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan. De studiebelasting voor de B2 specialisatie is ongeveer 160 uur voor de hele module, inclusief het schrijven van uw eigen marketingplan.

Investering voor NIMA B1 Marketing Manager

Het collegegeld voor de opleiding NIMA B1 bedraagt € 1.795,-. Dit bedrag is inclusief examentraining, exclusief een pakket met vakliteratuur, online leeromgeving en readers t.w.v. € 135,-, exclusief BTW en exclusief NIMA-examengeld. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen voor B1 op de site van NIMA.

Investering voor NIMA B met specialisatie Consumentenmarketing of Business Marketing

Het collegegeld voor de opleiding NIMA B inclusief specialisatie Consumentenmarketing of Business Marketing bedraagt € 3.540,-. Dit bedrag is inclusief coaching en individuele planbegeleiding t.w.v. € 395, exclusief een pakket met vakliteratuur, online leeromgeving en readers. Voor de B1 Marketing Manager + B2 Consumentenmarketing is de lespakketprijs € 260,-, voor de B1 Marketing Manager + B2 Business Marketing is de lespakketprijs € 330,-. Alle tarieven zijn exclusief BTW en exclusief NIMA-examengeld. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen voor B1 + B2 Consumentenmarketing en B1 + B2 Business Marketing op de site van NIMA.

Investering voor NIMA B met specialisatie Customer Insight Management of Digital Marketing

Het collegegeld voor de opleiding NIMA B inclusief specialisatie Customer Insight Management of Digital Marketing bedraagt € 3.990,-. Dit bedrag is inclusief coaching en individuele planbegeleiding t.w.v. € 395, exclusief een pakket met vakliteratuur en readers t.w.v. € 195,-. Voor de B1 Marketing Manager + B2 Customer Insight Management is de lespakketprijs € 310,-, voor de B1 Marketing Manager + B2 Digital Marketing is de lespakketprijs € 280,-. Alle tarieven zijn exclusief BTW en exclusief NIMA-examengeld. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen voor B1 + B2 Customer Insight Management en B1 + B2 Digital Marketing op de site van NIMA.

Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Antal de Waij
  Antal de Waij
  Antal de Waij, geboren 30 jaar B.G. (before Google), is na ruim 12 jaar bij diverse multinationale ondernemingen gestart met het bedrijf Engagement Media BV, na... Lees meer
 • Egbert Jan van Bel
  Egbert Jan van Bel
  Egbert Jan van Bel is schrijver van marketing- en managementboeken, kerndocent bij Beeckestijn Business School, jurylid van de International Webby Awards (Oscar... Lees meer
 • Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog (44), Amsterdam-Noord, vader van 2 kinderen. Oprichter van Canicas (2006) en RaisingResults (2011). Ewald is specialist op het gebied van... Lees meer
 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer

Wij geven u graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges zodat u uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties. Het proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende proefcolleges zijn gepland:

maandag 6 maart 2017, 19.00 - 21.00, Webinar
dinsdag 7 maart 2017, 19.00 - 21.00, Eindhoven
woensdag 8 maart 2017, 19.00 - 21.00, Amsterdam
maandag 13 maart 2017, 19.00 - 21.00, Webinar
dinsdag 14 maart 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

De opleiding NIMA B1 Marketing Marketing gaat de komende periode van start op de volgende locaties:

Start:
dinsdag 18 april 2017
Locaties:
Dagopleiding: Amsterdam, Leusden