NIMA B2 - Business Marketing (nima)

NIMA B: een volgende stap in jouw (B2B) marketingcarrière

De opleiding NIMA B2 Business Marketing is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie in een zakelijke markt waarbij het inzicht van klanten en het werken met klanten centraal staat. Bij NIMA Business Marketing ligt de nadruk op onderwerpen waarbij de zakelijke markt/ b2b markt centraal staan. Denk aan professioneel marktonderzoek, kanaalconflicten, accountmanagement, decision making unit en verschillende online zakelijke marktplaatsen. Met deze NIMA B2 opleiding krijg je tevens verdieping van de onderwerpen uit de opleiding NIMA B1 Marketing Manager.

NIMA B diploma

Een compleet NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen, bijvoorbeeld omdat je ooit eerder al een NIMA B-diploma haalde en nu graag specifiek je marketingkennis wilt uitbreiden en verdiepen voor de B2B-omgeving. Bij een succesvolle afronding van NIMA B2 Business Marketing ontvang je een NIMA B2 certificaat. Wil je dan alsnog je NIMA B Diploma halen, dan dien je een tweede examenmodule binnen deze drie jaar te hebben behaald om het NIMA B Diploma te kunnen bemachtigen.

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we naast B1 Marketing Manager ook de opleiding voor de vier verschillende NIMA B2 specialisaties aan.Voor een volledig NIMA B diploma kan je prima bij Beeckestijn Business School terecht. Beeckestijn is NIMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen. 

Studeren op een online en offline manier

Beeckestijn combineert voor haar NIMA-opleidingen het beste van twee werelden; studeren op een online en offline manier. Een optimale combinatie van studeren, voorbereiden en oefenen via een volledig ondersteunende online leeromgeving in combinatie met lesdagen voor toelichting en uitleg door de vakdocent, coaching en interactie met je medestudenten. Zo volg je een opleiding waar en wanneer het jou het beste schikt!

Leeromgeving (online)

 • in overzichtelijke, afgeronde lessen wordt de basis besproken
 • teksten, powerpointmateriaal, filmmateriaal en andere content wordt ter beschikking gesteld via de online leeromgeving en is 24/7 beschikbaar

Lesdagen 

 • 6 avonden of 3 dagen
 • Na aanmelding ontvang je binnen enkele dagen een persoonlijke inlogcode voor de online leeromgeving en kun je per direct starten met het doorlopen van de lesstof, in jouw tempo en op een moment dat het jou het best schikt. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18:30 - 21:30 uur en dagopleiding: 9.30 - 16.30 uur
Duur: 6 colleges, ongeveer 3 maanden
Kosten: € 1.995,- excl. boeken, excl. NIMA-examengeld, excl. BTW
Locaties: Amsterdam Arena, Leusden

Ook interessant

Meer informatie

Onderwerpen tijdens de opleiding NIMA B2 Business Marketing

De meeste aandacht in NIMA B2 Business Marketing gaat uit naar het schrijven, opstellen en presenteren van een business marketingplan en is er ruime aandacht voor de examentraining. De onderwerpen die aan bod komen bestaan onder andere uit:

 • Trends en ontwikkelingen
 • Basis voor het schrijven van een plan
 • Online marketing strategie en mix
 • Cross media strategie & social media
 • Businessstrategie & merkstrategie 
 • Customer journey, persona & CRM
 • Examentraining & praktijkcase

Wat is het resultaat van de opleiding NIMA B2 Business Marketing?

Na afloop van de opleiding NIMA B2 Business Marketing beschik je over de kennis en vaardigheden op het niveau van marketingmanagement en ben je nog beter voorbereid op je  huidige functie en de toekomstige (online) marketingontwikkelingen in de B2B markt.

De opleiding NIMA Business Marketing is volledig afgestemd op de eisen van het NIMA B2 Business Marketing-examen. Dit NIMA-examen is een mondeling examen. Tijdens dit examen verdedig je je business marketingplan. Beeckestijn Business School ondersteunt je met examentraining en individuele coaching en begeleiding tijdens het schrijven van jouw opdracht.

Na het doorlopen van de NIMA-opleiding B2 Business Marketing:

 • Heb je inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen B2B marketing
 • Kan je de trends en ontwikkelingen vertalen naar je eigen situatie
 • Kan je aangeven hoe de ontwikkelingen leiden tot veranderend klantgedrag en andere verdien- en businessmodellen
 • Ben je in staat om een plan te schrijven dat voldoet aan de richtlijnen voor het NIMA examen 
 • Ben je in staat om invulling te geven aan de marketingmix
 • Zie je de relatie tussen bestaande modellen en de impact van online marketing
 • Kan je de transitie van 4 P’s naar 4 C’s aangeven
 • Kan je aangeven hoe je de huidige business marketing strategie kunt optimaliseren voor online 
 • Ben je in staat om een social media strategie op te stellen
 • Ben je in staat om een crossmediale content strategie op te stellen
 • Heb je inzicht in de factoren die het succes van een crossmedia strategie bepalen
 • Ben je in staat om het fundament te leggen voor de implementatie van de contentstrategie
 • Kan je een cross media strategie bijsturen 
 • Ken je de overeenkomsten en verschillen tussen B2B marketing en Consumentenmarketing en wat deze vakgebieden van elkaar kunnen leren
 • Ben je in staat om heldere B2B strategie te formuleren
 • Kan je aangeven welke rol het merk speelt binnen B2B marketing
 • Kan je de relatie aangeven van het merk en cross media 
 • Kan je een persona ontwikkelen, een customer journey in kaart brengen en de touchpoints duiden
 • Kan je aangeven welke data in de touchpoint beschikbaar komen
 • Heb je inzicht in de transitie van data naar informatie
 • Kan je de relatie leggen tussen Customer Journey, data en CRM 

De nadruk bij deze opleiding ligt in het produceren en presenteren van een strategisch marketingplan voor de zakelijke markt. Tevens is er een verdieping in een aantal onderwerpen als:

 • de benaderingen vanuit B2B perspectief
 • de verschuivingen in offline en online ontwikkelingen op de zakelijke markt
 • groeistrategie vanuit B2B perspectief
 • het schrijven en verdedigen van een B2B marketingplan

De kennis die je tijdens de training krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA zodat je succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B2 specialisatie Business Marketing-examen. Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B2 specialisatie Business Marketing ontvang je een een NIMA B2 certificaat.

Alsnog NIMA B Marketing diploma halen?

Wil je van jouw NIMA B Marketing een compleet NIMA B Marketing-diploma maken? Volg dan ook de B1 NIMA-opleiding Marketing Manager. Het behalen van Nima B1 Marketing Manager en 1 van de 4 specialisaties van Nima B2 levert een volwaardig NIMA B diploma op. Zie ook de site van het NIMA voor uitleg.

Voor wie is de opleiding NIMA B2 Business Marketing bedoeld?

De opleiding NIMA Business Marketing is bedoeld voor de (aankomend) marketingmanager, (senior) productmanager of (senior) brandmanager in een business to business omgeving of zakelijke markt die een volwaardig gesprekspartner willen worden op het gebied van (online) business marketing en graag hun NIMA-diploma willen halen. Ook (senior) account managers en andere professionals betrokken bij de sales- en marketingprocessen in een zakelijke omgeving kunnen prima terecht in deze opleiding.

Vooropleiding

De NIMA B2 Business Marketing-opleiding is bedoeld voor belangstellenden met minimaal een HBO werk- en denkniveau. Het NIMA Business Marketing-examen zal op NIMA-B niveau (HBO/Bachelor) worden afgenomen. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de kandidaat over voorkennis op HBO-CE of NIMA B1 marketingniveau beschikt. Tijdens de opleiding stel je zelf op basis van het geleerde een eigen business marketingplan op.

Over NIMA B-gediplomeerden

Marketing gediplomeerden werken over het algemeen als managers op marketingafdelingen in verschillende organisatietypes, zowel in klein-, midden als grote
(multinationale) ondernemingen. Dit kunnen commerciële dan wel non-profit organisaties zijn die (internationaal) in verschillende branches opereren.
NIMA Marketing B gediplomeerden kunnen werkzaam zijn als marketingmanager, productmanager, brandmanager, maar ook als marktonderzoeker of accountmanager.

Collegetijden en -duur

Naast de e-learning module via de online leeromgeving, maken een aantal colleges en examentraining deel uit van het studieprogramma. De opleiding NIMA B1 Marketing Manager kent 6 colleges. Deze worden op één vaste dag of avond in de week gegeven, de dagopleiding wordt gegeven van 9:30 – 12:30, 13:30 – 16:30 uur. En de avondopleiding van 18:30 - 21:30 uur. De totale duur van de opleiding is ongeveer 3 maanden.

Studiebelasting

Naast de wekelijkse collegeavond of collegedag en e-learning module heb je gemiddeld 10 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur en het schrijven van het plan). De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan. NIMA geeft aan dat er een ongeveer een totale studiebelasting is van 160 uur.

Investering

 • De totale investering voor de NIMA B2 Business Marketing bedraagt € 1.995,-.
 • Dit bedrag is inclusief 2,5 lesdagen, examentraining, toegang tot de online leeromgeving, alle andere lesmateriaal, begeleiding en coaching door de kerndocent en inclusief koffie, thee en uitgebreide lunch.
 • Het lesgeld is exclusief btw, exclusief boeken en exclusief NIMA-examengeld.
 • inclusief lunch, koffie, thee, er worden geen aparte arrangementskosten en locatiekosten in rekening gebracht

De vakliteratuur dien je zelf aan te schaffen. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten (€ 475,-)  worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen op de site van NIMA. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog (44), Amsterdam-Noord, vader van 2 kinderen. Oprichter van Canicas (2006) en RaisingResults (2011). Ewald is specialist op het gebied van... Lees meer
 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen is sinds 1997 verliefd op het internet en haar mogelijkheden. Na een aantal jaren in de financiële- en adviessector werkzaam te zijn... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer

NIMA-webinar

Wij geven je graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges/webinars zodat je uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. Het proefcollege geeft je een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende webinars zijn gepland:


Startdata & locaties

Start
Locatie
Dinsdag 6 maart 2018
Leusden
Dinsdag 6 maart 2018
Amsterdam
Dinsdag 6 maart 2018
Leusden
Dinsdag 6 maart 2018
Amsterdam