NIMA B2 - Consumentenmarketing (nima)

De consument effectief bereiken met jouw product of dienst

Het gedrag van hedendaagse consumenten is flink veranderd en zal dat in de toekomst blijven doen. De tijd dat iedereen op hetzelfde tijdstip tv keek, de krant las en daarmee dezelfde commerciële boodschap zag, ligt ver achter ons. Digitaal en online hebben hun intrede gedaan om nooit meer te verdwijnen, ook in de wereld van jouw consument of prospect.

Hoe ga je als marketeer aan de slag met de nieuwe technologische ontwikkelingen en het veranderende gedrag van consumenten? De NIMA B opleiding Consumentenmarketing geeft je voldoende handvatten, kennis en vaardigheden om uitdagingen en veranderende marktomstandigheden om te zetten in een slimme en concrete marketingstrategie.

NIMA B2 Consumentenmarketing

De opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie waarbij het inzicht van klanten en het werken met klanten centraal staat. Tijdens deze NIMA opleiding Consumentenmarketing ligt de nadruk op onderwerpen waarbij de consument, het gedrag en de markt van consumenten centraal staan. Denk aan massamedia en de effecten ervan, klanten en klantinzichten, klantreis en de wijze waarop je het beste de communicatie kunt uitvoeren. Daarnaast is er aandacht voor productontwikkeling, dienstontwikkeling, merkstrategie en accountmanagement op B2C niveau.

NIMA B diploma

Het volledige NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen, bijvoorbeeld omdat je eerder al een NIMA B-diploma haalde en nu graag je kennis wilt uitbreiden en verdiepen voor een specifiek vakgebied. Bij een succesvolle afronding van NIMA B2 Consumentenmarketing ontvang je een certificaat. Wil je dan alsnog je NIMA B Diploma halen, dan dien je een tweede examenmodule te hebben behaald om het NIMA B Diploma te kunnen bemachtigen.

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we naast B1 Marketing Manager ook de opleiding voor de vier verschillende NIMA B2 specialisaties aan. Voor een volledig NIMA B diploma kan je prima bij Beeckestijn Business School terecht. Beeckestijn is NIMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen. 

Studeren op een online en offline manier

Beeckestijn combineert voor haar NIMA-opleidingen het beste van twee werelden; studeren op een online en offline manier. Een optimale combinatie van studeren, voorbereiden en oefenen via een volledig ondersteunende online leeromgeving in combinatie met lesdagen voor toelichting en uitleg door de vakdocent, coaching en interactie met je medestudenten. Zo volg je een opleiding waar en wanneer het jou het beste schikt!

Leeromgeving (online)

 • in overzichtelijke, afgeronde lessen wordt de basis besproken.
 • teksten, powerpointmateriaal, filmmateriaal en andere content wordt ter beschikking gesteld via de online leeromgeving en is 24/7 beschikbaar

Lesdagen 

 • 6 avonden of 3 dagen
 • Na aanmelding ontvang je binnen enkele dagen een persoonlijke inlogcode voor de online leeromgeving en kun je per direct starten met het doorlopen van de lesstof, in jouw tempo en op een moment dat het jou het best schikt. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18:30 - 21:30 uur en dagopleiding: 9.30 - 16.30 uur
Duur: 3 lesdagen, ongeveer 3 maanden in totaal
Kosten: € 1.995,- excl. boeken, excl. NIMA-examengeld, excl. BTW,
Locaties: Amsterdam Arena, Leusden

Ook interessant

Meer informatie

College-inhoud en onderwerpen van de NIMA-opleiding Consumentenmarketing

De onderwerpen en college-inhoud van de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing zijn volledig afgestemd op de exameneisen van het NIMA. Beeckestijn Business School biedt de college-stof altijd aan in een optimale combinatie van theorie, strategie en praktijkkennis. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het schrijven van het individuele Comsumentenmarketingplan dat je verdedigt tijdens het NIMA-examen.

 • Trends en ontwikkelingen
 • Basis voor het schrijven van een plan
 • Online marketing strategie
 • Cross media strategie & social media
 • Consumentenstrategie & merkstrategie 
 • Customer journey, persona & CRM
 • Examentraining & praktijkcase

Resultaat: wat bereik je met de NIMA-opleiding Consumentenmarketing?

Na afloop van de opleiding NIMA B2 specialisatie Consumentenmarketing beschik je over de kennis op het niveau van marketingmanagement en ben je beter voorbereid op jouw huidige functie en klaar voor de toekomst. De nadruk bij deze opleiding ligt in het produceren en presenteren van een strategisch marketingplan voor de consumentenmarkt. Tevens is er een verdieping van de kennis die specifiek is voor de consumentenmarkt en worden de algemene marketingtermen en begrippen behandeld in de context van consumentenmarketing. Na afronding van NIMA B2 Consumentenmarketing:

 • Heb je inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen B2C marketing
 • Kan je de trends en ontwikkelingen vertalen naar je eigen situatie
 • Kan je aangeven hoe de ontwikkelingen leiden tot veranderend consumentengedrag en andere verdien- en businessmodellen
 • Ben je in staat om een plan te schrijven dat voldoet aan de richtlijnen voor het NIMA-examen 
 • Ben je  in staat om invulling te geven aan de marketingmix
 • Zie je de relatie tussen bestaande modellen en impact van online marketing
 • Kan je de transitie van 4 P’s naar 4 C’s aangeven
 • Kan je aangeven hoe je de huidige consumentenmarketing strategie kunt optimaliseren voor online 
 • Ben je in staat om een social media strategie op te stellen
 • Ben je in staat om een crossmediale content strategie op te stellen, inclusief de succesfactoren
 • Ben je in staat om het fundament te leggen voor de implementatie van de contentstrategie
 • Kan je een cross media strategie bijsturen 
 • Heb je  inzicht in het consumentengedrag
 • Kan je de relatie aangeven tussen consumentengedrag en merk
 • Ben je in staat om een merkstrategie te formuleren
 • Kan je uitleggen wat de impact is van online op je merkstrategie 
 • Kan je een persona ontwikkelen en een customer journey in kaart brengen
 • Kan je de touchpoints duiden en kun je aangeven welke data in de touchpoints beschikbaar komen
 • Heb je  inzicht in de transitie van data naar informatie
 • Kan je de relatie leggen tussen Customer Journey, data en CRM 

Naast het opdoen van kennis en kunde besteden we veel aandacht aan het schrijven van jouw individuele Consumentenmarketingplan.

De opleiding NIMA B Consumentenmarketing is volledig afgestemd op de eisen van het NIMA-examen. Dit NIMA-examen is een mondeling examen. Tijdens dit examen verdedigt je je consumentenmarketingplan. Beeckestijn Business School ondersteunt je met examentraining en individuele coaching en begeleiding tijdens het schrijven van jouw opdracht.

De kennis die je tijdens de training krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA zodat je succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B2 specialisatie Consumentenmarketing-examen. Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B2 specialisatie Consumentenmarketing ontvang je een NIMA B2 certificaat.

Alsnog NIMA B Marketing-diploma halen?

Wil je een compleet NIMA B Marketingdiploma ontvangen? Volg dan ook de B1 NIMA-opleiding Marketing Manager. Het behalen van Nima B1 Marketing Manager en 1 van de 4 specialisaties van Nima B2 levert een volwaardig NIMA B diploma op. Zie ook de site van het NIMA voor uitleg

Voor wie is de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing geschikt?

Deze opleiding is voor iedereen die werkzaam is in een marketingomgeving en voor diegenen met ervaring binnen marketing die zich naar een hoger niveau willen ontwikkelen. Je werkt als marketeer of bent medeverantwoordelijk voor de marketing van jouw organisatie.

Vooropleiding en niveau

Het examen NIMA B2 Consumentenmarketing is gericht op alle (toekomstige) marketingmanagers, (senior) productmanagers en (senior) brandmanagers. NIMA B Marketing gediplomeerden werken over het algemeen als managers op marketingafdelingen in verschillende organisatietypes, zowel in klein-, midden als grote (multinationale) ondernemingen. Dit kunnen commerciële dan wel non-profit organisaties zijn die (internationaal) in verschillende branches opereren. Denk hierbij aan functies als marketingmanager, productmanager, brandmanager, maar ook als marktonderzoeker of accountmanager. Binnen het vakgebied Consumentenmarketing zijn verschillende functies te vervullen.

Het niveau van het Consumentenmarketing B examen is vastgesteld op EQF niveau 6. Dat is vergelijkbaar met HBO niveau, aangevuld met werkervaring. Een HBO-diploma als vooropleiding en/of voldoende relevante werkervaring bieden een prima basis om de NIMA B2 Consumentenmarketing-opleiding succesvol te kunnen afronden.

Collegetijden en -duur

Naast de e-learning module via de online leeromgeving, maken een aantal lesdagen en examentraining deel uit van het studieprogramma. De opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing kent 3 lesdagen. Deze worden op één vaste dag in de week gegeven, de tijden zijn van de dagopleiding zijn van 9:30 – 12:30 en 13:30 – 16:30 uur. De avondopleiding wordt gegeven van 18:30 - 21:30 uur. De totale duur van de opleiding is ongeveer 3 maanden.

Studiebelasting

Naast de wekelijkse collegeavond of collegedag en e-learning module heb je gemiddeld 10 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur en het schrijven van jouw plan). De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan. NIMA geeft aan dat er een ongeveer een totale studiebelasting is van 160 uur voor de gehele opleiding, inclusief het schrijven van de eindopdracht.

Investering

 • De totale investering voor de NIMA B2 Consumentenmarketing bedraagt € 1.995,-.
 • Dit bedrag is inclusief 2,5 lesdagen, examentraining, toegang tot de online leeromgeving, alle andere lesmateriaal, begeleiding en coaching door de kerndocent en inclusief koffie, thee en uitgebreide lunch.
 • Het lesgeld is exclusief btw, exclusief boeken en exclusief NIMA-examengeld.
 • inclusief lunch, koffie, thee, er worden geen aparte arrangementskosten en locatiekosten in rekening gebracht

De vakliteratuur dien je zelf aan te schaffen. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten (€ 475,-)  worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen op de site van NIMA. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen is sinds 1997 verliefd op het internet en haar mogelijkheden. Na een aantal jaren in de financiële- en adviessector werkzaam te zijn... Lees meer
 • Joris van Zoelen
  Joris van Zoelen
  Joris van Zoelen, is dynamisch, enthousiast en scherpzinnig, zeker als hij over corporate brand strategy spreekt. Een term dat bovenstaande samenvat, en waar... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer

NIMA-webinar

Wij geven je graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges/webinars zodat je uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. Het proefcollege geeft je een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende webinars zijn gepland:

maandag 26 maart 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 9 april 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 23 april 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 14 mei 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 11 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 25 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar

Startdata & locaties

Start
Locatie
Maandag 27 augustus 2018 (dagopleiding)
Leusden
Donderdag 6 september 2018 (dagopleiding)
Amsterdam
Donderdag 6 september 2018
Leusden
Donderdag 6 september 2018
Amsterdam