NIMA B2 - Consumentenmarketing (nima)

De consument effectief bereiken met uw product of dienst

Het gedrag van hedendaagse consumenten is flink veranderd en zal dat in de toekomst blijven doen. De tijd dat iedereen op hetzelfde tijdstip tv keek, de krant las en daarmee dezelfde commerciële boodschap zag, ligt ver achter ons. Digitaal en online hebben hun intrede gedaan om nooit meer te verdwijnen, ook in de wereld van uw consument of prospect.

Hoe gaat u als marketeer aan de slag met de nieuwe technologische ontwikkelingen en het veranderende gedrag van uw consumenten? De NIMA B opleiding Consumentenmarketing geeft u voldoende handvatten, kennis en vaardigheden om uitdagingen en veranderende marktomstandigheden om te zetten in een slimme en concrete marketingstrategie.

NIMA B2 Consumentenmarketing

De opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie waarbij het inzicht van klanten en het werken met klanten centraal staat. Tijdens deze NIMA opleiding Consumentenmarketing ligt de nadruk op onderwerpen waarbij de consument, het gedrag en de markt van consumenten centraal staan. Denk aan massamedia en de effecten ervan, klanten en klantinzichten, klantreis en de wijze waarop u het beste de communicatie kunt uitvoeren. Daarnaast is er aandacht voor productontwikkeling, dienstontwikkeling, merkstrategie en accountmanagement op B2C niveau.

NIMA B diploma

Het volledige NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen, bijvoorbeeld omdat u ooit eerder al uw NIMA B-diploma haalde en nu graag uw kennis wilt uitbreiden en verdiepen voor een specifiek vakgebied. Het succesvol afronden van NIMA B2 Customer Insight Management geeft u een NIMA B-certificaat.

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we naast B1 Marketing Manager ook de opleiding voor de vier verschillende NIMA B2 specialisaties aan. Voor een volledig NIMA B diploma kunt u prima bij Beeckestijn Business School terecht. Beeckestijn is NIMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen.

In het kort

College: Dagopleiding: 9:30 – 12:30, 13:30 – 16:30 uur
Duur: 3 lesdagen, ongeveer 3 maanden in totaal
Kosten: € 1.995,- excl. coaching, excl. boeken, excl. NIMA-examengeld, excl. BTW,
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

College-inhoud en onderwerpen van de NIMA-opleiding Consumentenmarketing

De onderwerpen en college-inhoud van de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing zijn volledig afgestemd op de exameneisen van het NIMA. Beeckestijn Business School biedt de college-stof altijd aan in een optimale combinatie van theorie, strategie en praktijkkennis. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het schrijven van het individuele Comsumentenmarketingplan dat u verdedigt tijdens het NIMA-examen.

 1. Trends en ontwikkelingen
  Basis voor het schrijven van een plan
 2. Online Marketing
 3. Cross media strategie & Social Media
 4. Consumentenstrategie & Merkstrategie online en offline
 5. Customer Journey, Persona & CRM
 6. Examentraining & praktijkcase

Resultaat: wat bereikt u met de NIMA-opleiding Consumentenmarketing?

Na afloop van de opleiding NIMA B2 specialisatie Consumentenmarketing beschikt u over de kennis op het niveau van marketingmanagement en bent u beter voorbereid op uw huidige functie en klaar voor de toekomst. De nadruk bij deze opleiding ligt in het produceren en presenteren van een strategisch marketingplan voor de consumentenmarkt. Tevens is er een verdieping van de kennis die specifiek is voor de consumentenmarkt en worden de algemene marketingtermen en begrippen behandeld in de context van consumentenmarketing. Na afronding van NIMA B2 Consumentenmarketing:

 • Hebt u inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen binnen B2C marketing
 • Kunt u de trends en ontwikkelingen vertalen naar je eigen situatie
 • Kunt u aangeven hoe de ontwikkelingen leiden tot veranderend consumentengedrag en andere verdien- en businessmodellen
 • Bent u in staat om een plan te schrijven dat voldoet aan de richtlijnen voor het NIMA-examen 
 • Bent u in staat om invulling te geven aan de marketingmix
 • Ziet u de relatie tussen bestaande modellen en impact van online marketing
 • Kunt u de transitie van 4 P’s naar 4 C’s aangeven
 • Kunt u aangeven hoe je de huidige consumentenmarketing strategie kunt optimaliseren voor online 
 • Bent u in staat om een social media strategie op te stellen
 • Bent u in staat om een crossmediale content strategie op te stellen, inclusief de succesfactoren
 • Bent u in staat om het fundament te leggen voor de implementatie van de contentstrategie
 • Kunt u een cross media strategie bijsturen 
 • Hebt u  inzicht in het consumentengedrag
 • Kunt u de relatie aangeven tussen consumentengedrag en merk
 • Bent u in staat om een merkstrategie te formuleren
 • Kunt u uitleggen wat de impact is van online op je merkstrategie 
 • Kunt u een persona ontwikkelen en een customer journey in kaart brengen
 • Kunt u de touchpoints duiden en kun je aangeven welke data in de touchpoints beschikbaar komen
 • Hebt u  inzicht in de transitie van data naar informatie
 • Kunt u de relatie leggen tussen Customer Journey, data en CRM 

Naast het opdoen van kennis en kunde besteden we veel aandacht aan het schrijven van uw individuele Consumentenmarketingplan.

De opleiding NIMA B Consumentenmarketing is volledig afgestemd op de eisen van het NIMA-examen. Dit NIMA-examen is een mondeling examen. Tijdens dit examen verdedigt u uw consumentenmarketingplan. Beeckestijn Business School ondersteunt u met examentraining en individuele coaching en begeleiding tijdens het schrijven van uw opdracht.

NIMA B Marketing-certificaat

De kennis die u tijdens de training krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA zodat u succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B2 specialisatie Consumentenmarketing-examen. Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B2 specialisatie Consumentenmarketing behaalt u het NIMA-certificaat specialisatie Consumentenmarketing B2

Alsnog NIMA B Marketing-diploma halen?

Wilt u van uw NIMA B Marketing-certificaat een compleet NIMA B Marketingdiploma maken? Volg dan ook de B1 NIMA-opleiding Marketing Manager. Het behalen van Nima B1 Marketing Manager en 1 van de 4 specialisaties van Nima B2 levert een volwaardig NIMA B diploma op. Zie ook de site van het NIMA voor uitleg. NIMA B1 wordt niet los aangeboden bij Beeckestijn Business School maar wel bij Beeckestijn's zusje IDMK Trainingen in de vorm van blended learning.

Voor wie is de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing geschikt?

Deze opleiding is voor iedereen die werkzaam is in een marketingomgeving en voor diegenen met ervaring binnen marketing die zich naar een hoger niveau willen ontwikkelen. U werkt als marketeer of bent medeverantwoordelijk voor de marketing van uw organisatie.

Vooropleiding en niveau

Het examen NIMA B2 Consumentenmarketing is gericht op alle (toekomstige) marketingmanagers, (senior) productmanagers en (senior) brandmanagers. NIMA B Marketing gediplomeerden werken over het algemeen als managers op marketingafdelingen in verschillende organisatietypes, zowel in klein-, midden als grote (multinationale) ondernemingen. Dit kunnen commerciële dan wel non-profit organisaties zijn die (internationaal) in verschillende branches opereren. Denk hierbij aan functies als marketingmanager, productmanager, brandmanager, maar ook als marktonderzoeker of accountmanager. Binnen het vakgebied Consumentenmarketing zijn verschillende functies te vervullen.

Het niveau van het Consumentenmarketing B examen is vastgesteld op EQF niveau 6. Dat is vergelijkbaar met HBO niveau, aangevuld met werkervaring. Een HBO-diploma als vooropleiding en/of voldoende relevante werkervaring bieden een prima basis om de NIMA B2 Consumentenmarketing-opleiding succesvol te kunnen afronden.

Collegetijden en -duur

De opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing kent 3 lesdagen, inclsuief examentraining. Deze worden op één vaste dag in de week gegeven, van 9:30 – 12:30, 13:30 – 16:30 uur. De totale duur van de opleiding is ongeveer 3 maanden.

Studiebelasting

Naast de wekelijkse collegeavond heeft u gemiddeld 10 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur en het schrijven van uw plan). De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan. NIMA geeft aan dat er een ongeveer een totale studiebelasting is van 160 uur voor de gehele opleiding, inclusief het schrijven van uw eindopdracht.

Investering

Het collegegeld voor de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing bedraagt € 1.995,-. Dit bedrag is exclusief coaching en individuele planbegeleiding t.w.v. € 395,- en exclusief een pakket met vakliteratuur, online leeromgeving en readers t.w.v. € 125,-. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten (€ 475,-) worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen op de site van NIMA. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog (44), Amsterdam-Noord, vader van 2 kinderen. Oprichter van Canicas (2006) en RaisingResults (2011). Ewald is specialist op het gebied van... Lees meer
 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer

Wij geven u graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges zodat u uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties. Het proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende proefcolleges zijn gepland:

maandag 6 maart 2017, 19.00 - 21.00, Webinar
dinsdag 7 maart 2017, 19.00 - 21.00, Eindhoven
woensdag 8 maart 2017, 19.00 - 21.00, Amsterdam
maandag 13 maart 2017, 19.00 - 21.00, Webinar
dinsdag 14 maart 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding NIMA B2 Consumentenmarketing

Start:
dinsdag 21 februari 2017
Locaties:
Dagopleiding: Amsterdam, Leusden
Start:
woensdag 17 mei 2017
Locaties:
Dagopleiding: Amsterdam, Leusden