NIMA B2 - Customer Insight Management (nima)

Klantinzichten ontwikkelen en vertalen naar strategie

Er komt veel, heel veel meer informatie beschikbaar, ook uit andere bronnen dan het uit het klassieke marktonderzoek. Naast klantendata en klant relatie data (CRM) hebben we nu ook webstatistics en social media data. Deze data geven ons veel meer inzicht in het gedrag van klanten en kunnen worden gebruikt in het creëren van betere klant inzichten, maar ook real time in de communicatie met de individuele klant.

Customer Insight is meer dan alleen het op een rijtje zetten van data. De essentie is het omzetten van deze informatie naar strategie en concrete acties. Hedendaagse marketing vereist inzicht in customer insight. De klant is nu meer leading dan ooit. Een multi-channel benadering, e-commerce, social networks, mobile business maken het verkrijgen van goed inzicht belangrijker dan ooit. Deze activiteiten vragen een wezenlijk andere benadering, organisatie aanpassingen en andere werkprocessen.

NIMA B2 Customer Insight Management

De opleiding NIMA B2 Customer Insight Management is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie waarbij het inzicht van klanten en het werken met klanten centraal staat. Bij deze NIMA-opleiding ligt de nadruk op onderwerpen waarbij de strategische rol van klantkennis, het ontwikkelen en vertalen van customer insights en de organisatorische aspecten van klantkennis centraal staan. In samenwerking met NIMA en MOA ontwikkelde Beeckestijn Business School deze opleiding Customer Insight Management als optimale voorbereiding op het officiële NIMA/MOA B2 Customer Insight Management diploma.

NIMA B diploma

Het volledige NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen, bijvoorbeeld omdat u ooit eerder al uw NIMA B-diploma haalde en nu graag uw kennis wilt uitbreiden en verdiepen voor een specifiek vakgebied. Het succesvol afronden van NIMA B2 Customer Insight Management geeft u een NIMA B-certificaat.

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we zowel het volledige NIMA B-diploma aan als ook vier verschillende NIMA B2 specialisaties. Beeckestijn is NMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen.

In het kort

College: Avondopleiding: 18:30 - 21:30; dagopleiding: 09:00 - 16:00 uur
Duur: 9 colleges, ongeveer 3 maanden
Kosten: € 2.990,- excl. BTW, excl. boeken, excl. coaching en excl. NIMA-examengeld
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

College-inhoud en onderwerpen

De onderwerpen en college-inhoud van de opleiding NIMA/MOA B2 Customer Insight Management zijn volledig afgestemd op de exameneisen van het NIMA/Moa. Beeckestijn Business School probeert de college-stof altijd aan te bieden in een optimale combinatie van theorie, strategie en praktijkkennis. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het schrijven van het individuele Customer Insight Managementplan dat u verdedigt tijdens het NIMA-examen.

 1. Fundament data driven marketing en customer insight, uitleg plan:
 • Wat is customer insight en data driven marketing;
 • Trends en ontwikkelingen;
 • Van doelgroep naar klant denken.
 1. Crosschannel management, co-creatie en innovatie:
  • Methoden voor co-creatie technieken;
  • Proces van informatie naar innovatie.
 2. Klantinformatie: bronnen, methoden en marktonderzoek:
  • Nieuwe manieren van marketing onderzoek;
  • The interpretation boundary;
  • Reframing data.
 3. Klantwaarde management:
 • Het fundament van waarde management;
 • Klantgedrag tijdens de customer journey;
 • Klantwaarde management meetbaar maken.
 1. Digital analytics:
 • Beschikbare data online;
 • Het verzamelen, interpreteren en implementeren van digitale data;
 • Tools, mogelijkheden en middelen.
 1. Insights en meetbare succesfactoren:
 • Online interactive;
 • Persona koppelen aan customer journey;
 • Wat zijn de meetbare factoren bij het werken met een insight.
 1. Customer insight, processen en methoden:
 • Het proces van Customer insight Doelen, Doelgroep/klanttype/persona’s, Data en informatie verzamelen, Analyse van data, Synthese en inzicht, Co-creation, Co-creation met klant, Maximalisatie van waarde.

 1. Van data en insights naar customer centric marketing:

 • Verbeteren communicatie klant door werven van meer kennis van klantgedrag;
 • Een CRM strategie als onderliggend fundament voor digital marketing;
 • Koppeling met andere systemen en concepten: zoals klantwaarde management, klant piramide en event driven marketing.
 1. Voorwaarden en organisatie van data driven marketing & customer insight management:
 • Leiderschap, cultuur & verandermanagement;
 • Meten & accountability;
 • Stapsgewijze ontwikkeling van CIM en Data Driven Marketing binnen de organisatie.
 1. Examentraining

Resultaat: wat bereikt u met de NIMA-opleiding Customer Insight Management?

Het doel van deze NIMA-opleiding Customer Insight Management is om bijvoorbeeld marketeers, marktonderzoekers, database marketeers, marketing analisten, marketing intelligence- en marketing communicatie-professionals en -managers op te leiden tot een volwaardig gesprekspartner en deskundige op het gebied van customer insight management. Naast het opdoen van kennis en kunde besteden we veel aandacht aan het schrijven van uw individuele Customer Insight Management-plan.

De opleiding NIMA B Customer Insight Management is volledig afgestemd op de eisen van het NIMA/MOA examen. Dit NIMA-examen is een mondeling examen en wordt afgenomen door het NIMA en niet door Beeckestijn Business School. Tijdens dit examen verdedigt u uw customer insight managementplan. Beeckestijn Business School ondersteunt u met examentraining en individuele coaching en begeleiding tijdens het schrijven van uw opdracht.

De opleiding NIMA B2 Customer Insight Management gaat naast de basiskennis in op:

 • De strategische rol van customer insights
 • Het verkrijgen van inzichten en deze vertalen naar de strategie
 • Van data en gegevens via informatie naar kennis
 • Het schrijven en verdedigen van een Customer Insight Management plan

NIMA B Marketing-certificaat

De kennis die u tijdens de training krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA/MOA zodat u succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B2 specialisatie Customer Insight Management-examen. Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B2 specialisatie Customer Insight Management behaalt u het NIMA-certificaat specialisatie Customer Insight Management B2.

Alsnog NIMA B Marketing-diploma halen?

Wilt u van uw NIMA B Marketing-certificaat een compleet NIMA B Marketingdiploma maken? Volg dan ook de B1 NIMA-opleiding Marketing Manager. Het behalen van Nima B1 Marketing Manager en 1 van de 4 specialisaties van Nima B2 levert een volwaardig NIMA B diploma op. Zie ook de site van het NIMA voor uitleg. NIMA B1 wordt niet aangeboden bij Beeckestijn Business School maar wel bij Beeckestijn's zusje IDMK Trainingen in de vorm van blended learning.

Voor wie is de opleiding NIMA B2 Customer Insight Management geschikt?

Deze opleiding is voor iedereen die werkzaam is in een marketingomgeving of organisatie met gerichte focus op de klant. Uw rol is om de customer insightstrategie operationeel in te vullen. U werkt samen met marketingprofessionals, marktonderzoekers en intelligence managers etc.

U bent bijvoorbeeld:

 • betrokken bij het verzamelen van klantinformatie ten behoeve van marketingactiviteiten
 • betrokken bij het analyseren van klantdata
 • u geeft adviezen aan de marketingfunctionarissen die betrokken zijn bij klanten
 • (mede)werkzaam in marktonderzoek

De markt vraagt om deskundige Customer Insight specialisten. Functietitels binnen organisaties op dit gebied zijn talrijk: Customer Insight Manager, Customer Intelligence Manager, Customer & Business Intelligence of Intelligence Manager. In de toekomst gaat een grote behoefte ontstaan aan professionals en managers die met de snelgroeiende hoeveelheid klantdata kan omgaan. De NIMA Customer Insight Management-opleiding ondersteunt u bij uw loopbaanontwikkeling binnen dit dynamische vakgebied.

Niveau en vooropleiding

U beschikt over voldoende basiskennis op het gebied van marketing, onderzoek en databasemanagement om het examen met een voldoende te kunnen afsluiten. U hebt minimaal een bachelor-opleiding of bachelors niveau, bij voorkeur in een van de bovengenoemde vakgebieden. De Customer Insight Manager opereert op managementniveau. Hij of zij moet in staat zijn om de implementatiemogelijkheden van Customer Insight Management voor de organisatie te kunnen bepalen en tegelijkertijd de bedrijfskundige implicaties kunnen vaststellen die met deze implementatie gepaard gaan. Het niveau van de opleiding is afgestemd op HBO-niveau met werkervaring.

Collegetijden en -duur

De opleiding NIMA B2 Customer Insight Management kent 9 vaste colleges. Deze worden op één vaste avond in de week gegeven, van 18.30 - 21.30 uur. Daarnaast worden regelmatig gastcolleges en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Deze zijn facultatief. De totale duur van de opleiding is ongeveer 3 maanden.

Dagvariant
De opleiding NIMA B2 Customer Insight Management wordt ook gegeven als dagopleiding. U krijgt dan 9 colleges overdag verdeeld over 4,5 dagen. Per collegedag krijgt u 2 colleges van 3 uur, de collegedag is één vaste dag in de week. De collegetijden zijn van 09.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Studiebelasting

Naast de wekelijkse collegeavond heeft u gemiddeld 10 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur en het schrijven van uw plan). De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan.

Investering

Het collegegeld voor de opleiding NIMA B2 Customer Insight Management bedraagt € 2.990,-. Dit bedrag is exclusief een pakket met vakliteratuur en readers t.w.v. € 195,- en exclusief coaching en individuele planbegeleiding t.w.v. € 395,-. Het  B2-examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten (€ 475,-) worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen op de site van NIMA. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog
  Ewald Verhoog (44), Amsterdam-Noord, vader van 2 kinderen. Oprichter van Canicas (2006) en RaisingResults (2011). Ewald is specialist op het gebied van... Lees meer
 • Frank van Delft
  Frank van Delft
  Frank van Delft is een cocktail van Big Data, ICT, research, marketing, communicatie en creatie. En met veel (internationale) managementervaring om er een drinkbaar... Lees meer
 • Frans Appels
  Frans Appels
  Frans Appels groeide op in Gorinchem en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Frans specialiseerde zich in marketing en IT. Na zijn studie... Lees meer
 • Jean-Pierre Thomassen
  Jean-Pierre Thomassen
  Jean-Pierre Thomassen is als managing consultant werkzaam bij TNO Management Consultants. Hij is gespecialiseerd in de thema's klantgerichtheid, klanttevredenheid... Lees meer
 • Joost Drieman
  Joost Drieman
  Joost Drieman is eigenaar van Marix International NV, een bureau gespecialiseerd in business consultancy en strategic intelligence. Daarnaast is hij vice president bij... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Mike Hoogveld
  Mike Hoogveld
  Drs. Mike Hoogveld RM is partner bij Holland Consulting Group. Als adviseur richt hij zich op advisering in marketing en sales strategie, omnichannel operaties en... Lees meer
 • Robert van Ossenbruggen
  Robert van Ossenbruggen
  Robert van Ossenbruggen (42) is partner van The Commercial Works, een netwerk van evidence based marketing consultants in Nederland en de UK en gelieerd aan het... Lees meer

Wij geven u graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges zodat u uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties. Het proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende proefcolleges zijn gepland:

donderdag 8 december 2016, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 12 december 2016, 19.00 - 21.00, Webinar
maandag 9 januari 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 10 januari 2017, 19.00 - 21.00, Amsterdam
maandag 16 januari 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 17 januari 2017, 19.00 - 21.00, Utrecht
donderdag 19 januari 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
maandag 6 februari 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 20 februari 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
dinsdag 21 februari 2017, 19.00 - 21.00, Zwolle
donderdag 23 februari 2017, 19.00 - 21.00, Rotterdam

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding NIMA B2 Customer Insight Management

Start:
dinsdag 4 april 2017
Locaties:
Avondopleiding: Utrecht
Start:
donderdag 13 april 2017
Locaties:
Avondopleiding: Amsterdam
Start:
woensdag 19 april 2017
Locaties:
Dagopleiding: Leusden