NIMA B2 - Digital Marketing (nima)

NIMA B; zet een volgende stap in jouw marketingcarrière met digital marketing

De opleiding NIMA B2 Digital Marketing is voor mensen die werkzaam zijn in een marketingfunctie die graag een volgende stap willen zetten in de ontwikkeling van hun online marketingkennis. Bij de NIMA B2 specialisatie Digital Marketing ligt de nadruk op onderwerpen waarbij de digitalisering van de maatschappij en online marketingonderwerpen centraal staan.

Als marketingprofessional heb je vandaag de dag te maken met consumenten die in een steeds grotere mate online actief zijn. Om informatie te verzamelen over bijvoorbeeld jouw product of dienst, om online te shoppen en boeken of om hun mening of beoordeling te delen via een keur aan social mediakanalen. Een zakelijke wereld waarin start ups met nieuwe bedrijfsmodellen de markt betreden en 'opeens' concurrent zijn. Disruptieve modellen als Uber en Airbnb betreden de markt en waar je als marketingprofessional een antwoord op moet formuleren. Hoe ga je om met alle online ontwikkelingen en hoe weet je kansen en nieuwe mogelijkheden te zien en te benutten?

De opleiding NIMA B Digital marketing biedt je de handvatten, kennis en vaardigheden om online mogelijkheden om te zetten in een passende online marketingstrategie.

NIMA B diploma

Het volledige NIMA B Marketing diploma bestaat uit 2 modules: NIMA Marketing Manager B1 + een van de vier NIMA B2 Marketing specialisaties. Deze specialisaties zijn Consumentenmarketing, Business Marketing, Digitale Marketing en Customer Insights. Het is ook mogelijk om alleen een specialisatie-module B2 te halen, bijvoorbeeld omdat je eerder al het NIMA B-diploma haalde en nu graag je digital en online marketingkennis wilt uitbreiden en verdiepen voor een specifiek vakgebied. Bij een succesvolle afronding van NIMA B2 Digital Marketing ontvang je een certificaat. Wil je dan alsnog je NIMA B Diploma halen, dan dien je een tweede examenmodule te hebben behaald om het NIMA B Diploma te kunnen bemachtigen.

NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Consumentenmarketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Business Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Digital Marketing of
NIMA B = NIMA B1 Marketing Manager + specialisatie NIMA B2 Customer Insight Management

Bij Beeckestijn Business School bieden we naast B1 Marketing Manager ook de opleiding voor de vier verschillende NIMA B2 specialisaties aan. Voor een volledig NIMA B diploma kan je prima bij Beeckestijn Business School terecht. Beeckestijn is NIMA Education Partner en daarmee officieel opleider voor de NIMA-opleidingen. 

Studeren op een online en offline manier

Beeckestijn combineert voor haar NIMA-opleidingen het beste van twee werelden; studeren op een online en offline manier. Een optimale combinatie van studeren, voorbereiden en oefenen via een volledig ondersteunende online leeromgeving in combinatie met lesdagen voor toelichting en uitleg door de vakdocent, coaching en interactie met je medestudenten. Zo volg je een opleiding waar en wanneer het jou het beste schikt!

Leeromgeving (online)

 • in overzichtelijke, afgeronde lessen wordt de basis besproken
 • teksten, powerpointmateriaal, filmmateriaal en andere content wordt ter beschikking gesteld via de online leeromgeving en is 24/7 beschikbaar

Lesdagen 

 • 7 avonden of 3,5 collegedag
 • Na aanmelding ontvang je binnen enkele dagen een persoonlijke inlogcode voor de online leeromgeving en kun je per direct starten met het doorlopen van de lesstof, in jouw tempo en op een moment dat het jou het best schikt. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18:30 - 21:30 uur en dagopleiding: 9.30 - 16.30 uur
Duur: 3,5 collegedag, ongeveer 3 maanden
Kosten: € 2.495,- excl. BTW, excl. boeken & excl. NIMA-examengeld
Locaties: Amsterdam Arena, Leusden

Meer informatie

College-onderwerpen NIMA B2 Digital Marketing

De meeste aandacht in NIMA B2 Digital Marketing gaat uit naar het schrijven, opstellen en presenteren van een digital marketingplan. Ook is er een verdieping van een aantal onderwerpen die in de B1 Marketing Manager aan bod komen. De onderwerpen die aan bod komen bestaan onder andere uit:

 1. Digital Marketing trends, strategie en plan
 2. Online customer journey, klantprofielen en segmentatie
 3. Van 4 P's naar 4 C's
 4. Digitale marketing mix
 5. Data & analytics
 6. Implementatie, accountability, service en eCRM
 7. Examentraining

Facultatieve colleges

 • B2B Digital Marketing
 • Marketing & Klantdata: wat mag wel en niet?

Je bepaalt zelf of je de facultatieve colleges wilt bijwonen. Een facultatief college duurt 2 uur en vindt overdag plaats op onze locatie in Leusden.

Wat is het resultaat van de opleiding NIMA B2 Digital Marketing?

Na afloop van de opleiding NIMA B2 specialisatie Digital Marketing beschik je over de kennis en vaardigheden op het niveau van marketingmanagement en ben je nog beter voorbereid op jouw huidige functie en de toekomstige online marketingontwikkelingen. Het uitgangspunt voor het examen is o.a. de invloed van digitalisering op strategisch denken en functioneren van jouw organisatie. Centraal staat de wijze waarop digitale marketing een rol speelt in het productontwikkelings- en productrealisatieproces binnen jouw organisatie.

De opleiding NIMA Digital Marketing is volledig afgestemd op de eisen van het NIMA B2 Digital Marketing-examen. Dit NIMA-examen is een mondeling examen. Tijdens dit examen verdedigt je je online marketingplan. Beeckestijn Business School ondersteunt je met examentraining en individuele coaching en begeleiding tijdens het schrijven van jouw opdracht.

De nadruk bij deze opleiding ligt in het schrijven en presenteren van een strategisch (online) marketingplan. Ook is er een verdieping van een aantal onderwerpen die ook in de B1 Marketing Manager aan bod komen. Na afronding van de NIMA B2 Digital Marketing opleiding:

 • Heb je inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen en kun je deze ontwikkelingen vertalen naar een (digital) marketingstrategie
 • Kan je een strategie analyseren en herleiden
 • Ben je in staat om een digital marketing plan te schrijven voor het NIMA-examen
 • Ben je in staat om de customer journey in kaart te brengen, touchpoints in te richten en kun je de klantbeleving verbeteren
 • Kan je de data van touchpoints gebruiken voor de volgende stap
 • Heb je inzicht in het gedrag van customers en kun je op basis hiervan persona’s ontwikkelen
 • Kan je een social media strategie en een contentstrategie opstellen
 • Kan je het fundament leggen voor de implementatie van deze strategiën
 • Ken je de verschillende type websites en het belang van de website binnen de customer journey
 • Ben je in staat om voorstellen te doen ter verbetering van de user experience, usability en conversie van je website
 • Ben je bekend met de online advertising mogelijkheden en kun je een mediaplan beoordelen en/of opstellen
 • Kan je een advies geven over de optimalisatie van media 
 • Kan je het belang van goede analytics, heb je inzicht in wat je kunt meten en op welke manier
 • Kan je data vertalen naar inzichten die helpen de effectiviteit van je website en campagnes te verbeteren
 • Ben je in staat om een strategie te formuleren die de vindbaarheid van je website vergroot
 • Ben je bekend met de begrippen SEO en SEA 
 • Kan je een digital marketingplan opstellen voor jouw organisatie en de keuzes onderbouwen.

De kennis die je tijdens de training krijgt aangereikt is 100% afgestemd op de exameneisen van NIMA zodat je succesvol kunt deelnemen aan het officiële NIMA B2 specialisatie Digital Marketing-examen. Na het succesvol volbrengen van het NIMA examen B2 specialisatie Digital Marketing ontvang je een certificaat.

Alsnog NIMA B Marketing diploma halen?

Wilt je van het NIMA B Marketing certificaat een compleet NIMA B Marketing-diploma maken? Volg dan ook de B1 NIMA-opleiding Marketing Manager. Het behalen van Nima B1 Marketing Manager en 1 van de 4 specialisaties van Nima B2 levert een volwaardig NIMA B diploma op. Zie ook de site van het NIMA voor uitleg.

Voor wie is de opleiding NIMA B2 Digital Marketing bedoeld?

De opleiding NIMA B2 Digital Marketing is bedoeld voor marketingmedewerkers/managers, marketingcommunicatie medewerkers/managers, online managers, social media managers, PR managers of direct marketeers die een volwaardig gesprekspartner willen worden op het gebied van online marketing en graag hun NIMA-diploma willen halen. Het examen is gericht op alle (toekomstige) marketingmanagers, (senior) productmanagers en (senior) brandmanagers.

Vooropleiding

De NIMA B2 Digital Marketing-opleiding is bedoeld voor belangstellenden met minimaal een HBO werk- en denkniveau. Het NIMA Digital Marketing-examen zal op NIMA-B niveau (HBO/Bachelor) worden afgenomen. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de kandidaat over voorkennis op HBO-CE of NIMA B1 marketingniveau beschikt. Tijdens de opleiding stel je zelf op basis van het geleerde een eigen digital marketingplan op.

Collegetijden en -duur

Naast de e-learning module via de online leeromgeving, maken een aantal lesdagen en examentraining deel uit van het studieprogramma. De opleiding NIMA B2 Digital Marketing bevat 3,5 collegedag, inclusief de examentraining. Deze worden op één vaste dag of avond in de week gegeven, de dagopleiding wordt gegeven van 9:30 – 12:30, 13:30 – 16:30 uur. En de avondopleiding van 18:30 - 21:30 uur. De totale duur van de opleiding is ongeveer 3 maanden.

Studiebelasting

Naast de wekelijkse collegeavond of collegedag en e-learning module heb je gemiddeld 10 uur per week nodig voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur en het schrijven van het plan). De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan.

Investering

 • De totale investering voor de NIMA B2 Digital Marketing bedraagt € 2.495,-.
 • Dit bedrag is inclusief 3,5 lesdagen, examentraining, toegang tot de online leeromgeving, alle andere lesmateriaal, begeleiding en coaching door de kerndocent.
 • Het lesgeld is exclusief btw, exclusief boeken en exclusief NIMA-examengeld.
 • inclusief lunch, koffie, thee, er worden geen aparte arrangementskosten en locatiekosten in rekening gebracht

De vakliteratuur dien je zelf aan te schaffen. Het  examen wordt door NIMA afgenomen en de examenkosten (€ 475,-)  worden direct door NIMA in rekening gebracht. Kijk voor de actuele examentarieven en exameneisen op de site van NIMA. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Frans Appels
  Frans Appels
  Frans Appels groeide op in Gorinchem en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Frans specialiseerde zich in marketing en IT. Na zijn studie... Lees meer
 • Hans Molenaar
  Hans Molenaar
  Drs. Hans Molenaar is kerndocent en directeur van Beeckestijn Business School en tevens voorzitter van het Platform voor Innovatie in Marketing... Lees meer
 • Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen
  Hielko van der Molen is sinds 1997 verliefd op het internet en haar mogelijkheden. Na een aantal jaren in de financiële- en adviessector werkzaam te zijn... Lees meer
 • Ment Kuiper
  Ment Kuiper
  Ment Kuiper is actief als bedrijfskundige, marketeer en ondernemer. Hij helpt mensen bij marketing en communicatievraagstukken binnen de eigen werkomgeving. Is... Lees meer
 • Patrick Petersen
  Patrick Petersen
  Patrick Petersen is succesvol internetondernemer, consultant online strategie, online marketing, zoekmachinemarketing, mobiele marketing en sociale media. Patrick... Lees meer
 • Marco Boone
  Marco Boone
  Marco Boone heeft ruim 13 jaar als marketeer in de FMCG industrie gewerkt en was verantwoordelijk voor de marketing van merken als Remia, Campina, Edet, Jozo en... Lees meer

NIMA-webinar

Wij geven je graag vooraf een goede en gedegen indruk van onze opleidingen, daarom organiseren wij regelmatig proefcolleges/webinars zodat je uitgebreid kennis kunt maken met onze opleidingen. Het proefcollege geeft je een goede inhoudelijke indruk van de opleiding; onderwerpen als einddoel van de opleiding, collegeprogramma, studiebelasting etc. komen uitgebreid aan de orde. Ook geven we aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende type opleidingen en de verschillende niveau's. Er zijn docenten aanwezig en er is voldoende gelegenheid voor individuele vragen. Deelname aan het proefcollege is uiteraard geheel kosteloos en vrijblijvend. 

De volgende webinars zijn gepland:

maandag 23 april 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 14 mei 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 11 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar
maandag 25 juni 2018, 19.00 - 20.00, Webinar

Startdata & locaties

Start
Locatie
Maandag 3 september 2018
Amsterdam
Maandag 3 september 2018
Leusden
Maandag 3 september 2018 (dagopleiding)
Leusden
Maandag 3 september 2018 (dagopleiding)
Amsterdam