Online communicatie voor de (semi)overheid (communicatie opleiding)

Online communicatie toegespitst voor de (semi) overheid; in één dag en avond weer helemaal up-to-date

Binnen de overheid en publieke sector spelen veel ontwikkelingen op het gebied van online communicatie en social media. Bij de overheid werken online media en communicatie anders dan in het bedrijfsleven. Regels t.a.v. privacy, beveiliging en vertrouwen zijn strenger en de politiek kijkt nauwlettend mee. Steeds vaker worden online en sociale media ingezet om burgers, patiënten, hulpbehoevenden en bedrijven beter van dienst te zijn. Er liggen veel mogelijkheden om stakeholders te bereiken en te betrekken en ook kosten te besparen. Sommige politiekorpsen bijvoorbeeld proberen met social media meer blauw online te krijgen en burgers en slachtoffers beter te helpen.

Steeds meer diensten en producten worden door overheden digitaal aangeboden waardoor de druk op de balies en klantenservice vermindert. Gemeentes en de belastingdienst stimuleren burgers digitaal te communiceren en ook worden steeds meer voorlichtingscampagnes online uitgezet. Hiermee kunnen communicatiekosten fors dalen en kan het effect beter gemeten worden. Sinds enige tijd is er sinds zelfs een App-store van het Rijk.

De publieke sector is een unieke branche en daarom heeft Beeckestijn Business School speciaal hiervoor deze masterclass ontwikkeld. U krijgt nationale en internationale cases uit de publieke sector. Duidelijke online en social media do’s en don’ts. U leert een online en social strategie op te zetten om zowel op korte als op lange termijn beter in staat zijn om burgers, stakeholders, cliënten en relaties binnen het overheidsnetwerk beter van dienst te zijn, processen te optimaliseren en tegelijkertijd kosten-efficiënt te werken. Volg deze opleiding om weer helemaal up-to-date en te zijn en uw organisatie te helpen de mogelijkheden op het gebied van online communicatie en social media voor uw organisatie te benutten.

 
Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Communicatie van ADFO Groep. Communicatie is hét platform voor personen werkzaam in PR, voorlichting en communicatiemanagement. Via het magazine Communicatie, de website Communicatieonline.nl, de diverse events zoals het Communicatie Congres en iChange laten communicatieprofessionals zich continu informeren en inspireren over alles wat er in het vakgebied speelt. In samenwerking met Beeckestijn Business School kunnen deze professionals nu ook diverse relevante opleidingen volgen om up-to-date te blijven.

In het kort

College: Dagopleiding: 9.00 - 21.30 uur
Duur: 1 dag en avond
Kosten: € 1.075,-
Locaties: Leusden, Amsterdam, Utrecht

Meer informatie

Programma voor de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid:

9.00 – 12.30 uur deel 1: Trends, Strategie en Best Practices
- Trends en nieuwste ontwikkelingen en inzichten in de publieke sector
- Mogelijke online communicatie en social strategieën binnen overheid en semi-overheid
- Best practices en en voorbeelden binnen overheid en publieke instellingen
- Management en organisatie van online communicatie & social

12.30 – 13.30 uur lunch

13.30 – 17.30 uur deel 2: Online communicatie, social instrumenten en planning
- De online en social mix in public domain: het nieuwe instrumentarium
- Cross channel: kracht tussen offline en online communicatie
- Belangrijke componenten uit het social media en online communicatie plan

 • Voorbeeld van een online media plan van een gemeente
 • Voorbeeld van een online media plan van een woningbouwcorporatie
 • Voorbeeld van een social media plan van de politie

- Adviezen en checklist voor uw eigen online communicatie en/of social mediaplan

17.30 – 18.30 uur buffet

18.30 – 21.30 uur deel 3: Social en digitale media in de praktijk toegepast
- Werken aan case uit het publieke domein
- Bespreking case  

Resultaat: wat bereikt u met de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid en publieke instellingen?

De opleiding Online Communicatie binnen (semi)overheid geeft u strategische inzichten en praktische voorbeelden en cases uit de wereld van de (semi) overheid op het gebied van succesvolle online communicatie en social media. U krijgt voldoende handvatten aangereikt om zelf een online communicatie en/of social strategie op te kunnen zetten. Na het volgen van deze opleiding gaat u naar huis met:

 • Nationale en internationale cases uit de publieke sector.
 • Duidelijke do’s en dont's uit de online communicatie en social praktijk. 
 • U leert een online en social strategie op te zetten om zowel op korte als op lange termijn beter in staat te zijn burgers, stakeholders, cliënten en relaties binnen het overheidsnetwerk beter van dienst te zijn.
 • U leert processen te optimaliseren en tegelijkertijd kosten-efficiënt te werken.
 • U kunt actief aan de slag met een template voor een online communicatie & social mediaplan voor de overheid
 • U ontvangt na deelname een certificaat 'Online Communicatie binnen (semi)overheid'. 

Na het volgen van deze opleiding bent u weer helemaal up-to-date op het gebied van online communicatie mogelijkheden binnen de overheid en leert u uw organisatie te helpen de mogelijkheden op het gebied van online communicatie en social media voor uw organisatie te benutten.

Voor wie is de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid bedoeld?

De opleiding Online Communicatie & Social Media binnen Overheid is bedoeld voor (senior) communicatie adviseurs, marketingmedewerkers/managers, marketingcommunicatie medewerkers/managers, online managers, social media managers, PR managers of direct marketeers werkzaam in bij de (semi-)overheid en publieke instellingen die branchespecifieke verdieping, kennis en inspirerende voorbeelden zoeken op het gebied van online communicatie en social media. U bent bijvoorbeeld werkzaam bij een gemeente, gemeentelijke instelling, woningcorporatie, waterschap, openbaar vervoerder, bibliotheek, politie, brandweer of vergelijkbare organisatie.

Vooropleiding

U beschikt als professional over een aantal jaren werkervaring en u bezit minimaal een HBO werk- en denkniveau.

Masterclass volgen in combinatie met andere opleidingen:

De opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid is speciaal ontwikkeld om als aanvulling te volgen op het reguliere opleidingsaanbod van Beeckestijn Business School. Dit kan door de opleiding te volgen als extra module bij de post-HBO of korte opleidingen Social Media, Digitale & Online Marketing, Content Marketing & Cross Media en Online Marketingcommunicatie, Online Corporate Communicatie, Online Crisicommunicatie, Online Reputatiemanagement of Online Communicatie Strategie & Leiderschap (postdoc). Deze opleiding is ook prima op een later tijdstip alsnog als alumni van Beeckstijn Business School te volgen.
Geïnteresseerden die geen Beeckestijn-student of alumnus zijn maar wel op zoek zijn naar een waardevolle verdieping van branchespecifieke online communicatie en social media-kennis in het publieke domein kunnen zich inschrijven en deelnemen aan deze opleiding.

Collegetijden en -duur

De opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid duurt 1 dag en avond, van 9.00 -21.30 uur. 

Studiebelasting

Naast het volgen van de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid is er geen studiebelasting van toepassing of voorbereiding noodzakelijk. 

Investering*

De investering voor het volgen van de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid bedraagt:

Euro 1.075,- excl. BTW (voor alumni 750,-  euro) of,
​Euro 575,- als extra module bij de post-HBO of korte opleidingen Social Media, Digitale & Online Marketing, Content Marketing & Cross Media en Online Marketingcommunicatie, Online Corporate Communicatie, Online Crisicommunicatie, Online Reputatiemanagement of Online Communicatie Strategie & Leiderschap (postdoc). 

Dit is inclusief:

 • Studiemap en digitaal studiemateriaal
 • Literatuur en boeken
 • Rapporten gericht op overheid en publieke instellingen
 • Template voor Online Communicatie-plan overheid en publieke instellingen
 • Catering gedurende de hele dag

* Genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren. Informeer naar de mogelijkheden. Abonnees van Communicatie magazine ontvangen € 100,- korting op het collegegeld. Vermeld dit in het opmerkingenveld bij inschrijven.

Voor meer informatie over de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege. Een proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van onze opleidingen; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde.

De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges.

Data & locaties proefcolleges en webinars:

dinsdag 9 mei 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
dinsdag 16 mei 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 21 juni 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding Online Communicatie voor de (semi)overheid:

Start:
woensdag 19 april 2017
Locaties:
Dagopleiding: Amsterdam, Leusden, Utrecht
Start:
maandag 22 mei 2017
Locaties:
Dagopleiding: Utrecht, Leusden, Amsterdam