Online Corporate Communicatie (post-HBO opleiding)

Welke invloed heeft online op de communicatie van uw organisatie?

Corporate communicatie gaat over de communicatie van uw organisatie en over de organisatie van uw communicatie; hoe past 'online' daar in? Online heeft een grote, zo niet zeer grote invloed op uw organisatie-reputatie, uw imago en uw corporate branding. Is het dan niet van groot belang kennis te ontwikkelen over 'online' en de rol en functie daarvan binnen uw eigen corporate communicatie? Immers, de ontwikkelingen in de digitale wereld gaan hard. Er ontstaan nieuwe kanalen, mogelijkheden en dialogen; uw stakeholders en relaties ontwikkelen zelfs eigen kanalen en social media beïnvloedt permanent hoe er over uw organisatie gedacht en gesproken wordt.

Er is een groot tekort aan gedegen kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties moeite hebben hun merk en reputatie goed te managen. Door de diversiteit en fragmentatie in online media en kanalen is online corporate communicatie een noodzakelijk aandachtspunt voor u als communicatieprofessional. Daarnaast dwingen continu veranderend consumentengedrag en de invloed van social media organisaties anders te communiceren.

Het oppakken van deze uitdaging is het onderwerp van de post-HBO Online Corporate Communicatie. Samen met communicatievakgenoten verkent u hoe u, als verantwoordelijke voor corporate communicatie, een strategie formuleert en realiseert, inclusief de online component. Gericht op het bereiken van concreet resultaat voor stakeholders en organisatie. In deze opleiding geven we antwoord op de vraag hoe u optimaal inspeelt op de impact van online op uw merk en reputatie en hoe u de online communicatiemix doelgericht kunt inzetten om uw doelstellingen te behalen, hierbij inspelend op de actuele trends en ontwikkelingen. 

In het kort

College: Avondopleiding: 18.30 - 21.30 uur en dagopleiding 09.00 - 16.00 uur (incl. lunch)
Duur: 9 colleges, 4 maanden
Kosten: € 3.250,- excl. BTW
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

De opleiding Online Corporate Communicatie bestaat uit 9 vaste colleges. Daarnaast organiseren wij interessante gastcolleges waarin actuele onderwerpen aan bod komen en een bedrijfsbezoek, zodat u een kijkje in de keuken krijgt bij een bureau of organisatie, toegespitst op de thema's en onderwerpen van uw opleiding. De opleiding Online Corporate Communicatie geeft u handvatten om zowel strategisch als concreet en praktisch aan de slag te gaan met online  corporate communicatie.

College-onderwerpen tijdens de opleiding Online Corporate Communicatie

 • College 1: Trends en ontwikkelingen in het communicatie vakgebied en uitleg plan
  - van ondernemingsstrategie naar online (corporate) communicatiestrategie
  - huidige ontwikkelingen binnen online communicatie
  - ontwikkeling van een gestructureerd en logisch plan
  - welke bijdrage kan online communicatie leveren aan het behalen van je corporate communicatiedoelstellingen?
  - checklist online communicatie plan
 • College 2: Reputatiemanagement en crisiscommunicatie
  - impact van online en social op reputatiemanagement
  - hoe voorkom je dat een incident een crisis wordt?
  - beslisstructuren
  - belang van monitoring & managen van sentiment
 • College 3: Corporate branding
  - impact van online en social op merken
  - hoe verandert online het merkenbeleid
  - hoe vergroot je de impact van je merk
 • College 4: PR 2.0 & earned media
  - realtime PR & newsjacking
  - earned media
  - monitoren (social) media
  - reputatiemanagement met social PR
  - nieuwe vormen van PR 
 • College 5: Social media
  - Social media strategie
  - social media mix
 • College 6: Content strategie, storytelling & branded content
  - stappenplan content marketing
  - soorten content & planning
  - creativiteit binnen content ontwikkeling
  - Storytelling
  - Branded content
 • College 7: Corporate website, mobile & usability
  - corporate websites
  - mobiele websites en apps
  - usability & het beïnvloeden van kijk-, lees- en klikgedrag
  - ontwerpen van websites
 • College 8: Interne communicatie
  - Impact online & social op interne communicatie- en werkprocessen
  - Rol social intranet bij verbetering communicatie & samenwerking
  - Rol online bij realiseren binding met organisatie en realiseren draagvlak voor veranderingen
 • College 9: Implementatie organisatie, accountability en metrics & werkcollege
  - Implementatie organisatie
  - Belang accountability
  - Belang van meten en monitoren
  - Werkcollege plan

Ideale mix van theorie en praktijk

E-commerce case dag

Tijdens een case dag werkt u in groepjes van ongeveer 4 personen aan een corporate communicatie case. U leert in groepsverband de theorie toe te passen in de praktijk, hierdoor leren de deelnemers van elkaar en bouwt u aan uw netwerk. U krijgt een relevante case uit de praktijk aangeboden om zo onder begeleiding van docenten de principes van het moderne corporate communicatie plan toe te kunnen passen. ​

Individuele opdracht

U schrijft uw eigen online (corporate) communicatieplan voor uw organisatie of opdrachtgever. U verlaat dus de opleiding met uw eigen online communicatieplan, -strategie en uitvoering, begeleid en getoetst door docenten en experts. U krijgt hierin coaching en begeleiding van docenten en u rondt de opleiding af door met uw (kern)docent een eindgesprek te voeren over uw individuele opdracht.

Resultaat: wat bereikt u met deze studie?

De opleiding Online Corporate Communicatie leert u te denken in 'online' en succesvolle online communicatie activiteiten te ontwikkelen en te implementeren. U leert een online corporate communicatievisie te ontwikkelen voor uw organisatie. De opleiding richt zich op het bijbrengen en toepassen van de laatste kennis en ontwikkelingen op het gebied van online (corporate) communicatie. U wordt opgeleid tot een online (corporate) communicatiespecialist in een breed aandachtsgebied waaronder strategie, corporate branding, reputatiemanagement, crisismanagement, corporate websites, content management, interne communicatie, (social) PR 2.0 en earned media.

 • Binnen vier maanden beheersing van strategie en praktijk van online corporate communicatie en bent u helemaal up-to-date met de laatste ontwikkelingen in corporate communicatie, corporate branding en reputatie- en crisismanagement. 
 • U weet hoe u uw organisatiedoelstellingen kunt bereiken door een helder en gestructureerd online (corporate) communicatieplan te schrijven. 
 • U bent bekend met de impact van social en online op merk en reputatie en kunt werken met de nieuwe online communicatiemix.
 • U schrijft uw eigen, financieel onderbouwd online (corporate) communicatieplan, direct geschikt voor implementatie (in uw eigen organisatie).
 • U ontvangt, na het succesvol afronden van de opleiding, uw post-HBO diploma 'Online Corporate communicatie'
 • U wordt, bij het behalen van een '7' of hoger voor uw eindopdracht, opgenomen in het register als online communicatie professional.
 • U kunt na uw opleiding deelnemen aan een actief en leerzaam alumniprogramma.
 • U bouwt een relevant en interessant netwerk op, ook na uw studie. 

Voor wie is de opleiding Online Corporate Communicatie bedoeld?

De opleiding Online Corporate Communicatie is geschikt voor de (corporate)communicatie professionals, zoals communicatiemedewerkers en managers, online (communicatie) managers, social media managers, PR managers en communicatie adviseurs die een volwaardig gesprekspartner willen worden op het gebied van online corporate communicatie. U wilt uw huidige kennis verbreden en verdiepen en deze graag toepassen in praktijk. 

Vooropleiding

U beschikt als communicatie professional over een aantal jaren werkervaring op het gebied van (corporate) communicatie, PR, marketing-, of overheidscommunicatie en u bezit minimaal een HBO werk- en denkniveau.

Collegetijden en -duur

De opleiding Online Corporate communicatie kent 9 vaste avondcolleges. Deze worden op één vaste avond in de week gegeven, van 18.30 - 21.30 uur. Daarnaast worden tijdens de opleiding extra clinics en een bedrijfsbezoek georganiseerd. Deze zijn facultatief. De totale duur van de opleiding is ongeveer 4 maanden.

Dagvariant
De opleiding Online Corporate communicatie wordt ook gegeven als dagopleiding. U krijgt dan 9 colleges overdag verdeeld over 4,5 dagen. Per collegedag krijgt u 2 colleges van 3 uur, de collegedag is één vaste dag in de week. De collegetijden zijn van 09.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Studiebelasting

Avondvariant
Naast de wekelijkse collegeavond gemiddeld 6 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan).  

Dagvariant
Naast de wekelijkse collegedag gemiddeld 10 uur per week voor zelfstudie (o.a. het lezen van vakliteratuur, overleg en het schrijven van het plan ).  

De opleiding is prima te volgen in combinatie met een drukke baan.

Investering*

Het collegegeld bedraagt € 3.250,-. Dit is exclusief een pakket met vakliteratuur en readers t.w.v. € 195,-. De vergoeding voor de individuele opdracht, coaching en het eindgesprek is € 295,-. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden.

*De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 juni 2013. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Hans Corssmit
  Hans Corssmit
  Hans Corssmit is een zeer gedreven (online) communicatiespecialist. Gaat vooral voor werk dat mensen raakt, daadwerkelijk activeert én overtuigt. Heeft voor tal... Lees meer
 • Frank Peters
  Frank Peters
  Frank Peters is eigenaar van Virtus Communications, een bureau dat zich volledig toelegt op reputatiemanagement en crisiscommunicatie. Hij zit inmiddels bijna 30 jaar... Lees meer
 • Joris van Zoelen
  Joris van Zoelen
  Joris van Zoelen, is dynamisch, enthousiast en scherpzinnig, zeker als hij over corporate brand strategy spreekt. Een term dat bovenstaande samenvat, en waar... Lees meer
 • Simone Versteeg
  Simone Versteeg
  Simone Versteeg is een positieve, enthousiaste communicatie specialist en sinds 2016 werkzaam als PR Manager Northern Europe voor Salesforce. Simone heeft bijna 20... Lees meer
 • Antal de Waij
  Antal de Waij
  Antal de Waij, geboren 30 jaar B.G. (before Google), is na ruim 12 jaar bij diverse multinationale ondernemingen gestart met het bedrijf Engagement Media BV, na... Lees meer
 • Robert Doggers
  Robert Doggers
  Robert Doggers is medeoprichter van Yune, bureau voor content marketing. Content creatie is zijn passie en de rode draad in zijn werk. Vóór Yune was... Lees meer
 • Saskia Aalberts
  Saskia Aalberts
  Saskia Aalberts is eigenaar van Digitalcomms en helpt als doorgewinterd online strateeg beursgenoteerde bedrijven en (overheids)organisaties met hun online (corporate)... Lees meer

Maak vrijblijvend kennis met Beeckestijn Business School

Voor meer informatie over de opleiding Online Corporate Communicatie kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege. Een proefcollege geeft u een goede inhoudelijke indruk van onze opleidingen; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde.

De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges

Data & locaties proefcolleges

dinsdag 9 mei 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
dinsdag 16 mei 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 21 juni 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding Online Corporate Communicatie

Start:
dinsdag 19 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Rotterdam
Start:
woensdag 27 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Amsterdam
Start:
donderdag 28 september 2017
Locaties:
Avondopleiding: Utrecht
Start:
woensdag 4 oktober 2017
Locaties:
Dagopleiding: Leusden