Online Crisiscommunicatie (communicatie opleiding)

Hoe managet u een (online) crisis?

Het huidige social media tijdperk geeft een hele nieuwe dynamiek bij het managen van crises. Het grote voordeel van online crisiscommunicatie is dat u een crisis snel kunt zien aankomen en bezweren, u kunt razendsnel reageren en ageren en uw doelgroepen beter informeren dan ooit. Maar snel en adequaat actie nemen bij een crisis via online en social media vergt een ander instrumentarium, andere kennis, een andere werkwijze en het belangrijkste mandaat.

Monitoren, communiceren, modellen en dialoog

De opleiding Online Crisiscommunicatie behandelt de effecten van de nieuwe realiteit. Met aandacht voor het nieuwe instrumentarium, waaronder de tools om te communiceren, te monitoren en crisissen te bestrijden. U verwerft de noodzakelijke kennis hoe u social channels en online media inzet, welke modellen toepasbaar zijn op welk moment en hoe u een controleerbare dialoog ontwikkelt met uw doelgroepen.

Hoe en waarom zet u online crisis centra op en ontwikkelt u ‘doorway pages’? Hoe ziet de juiste werkwijze eruit? Een duidelijke werkwijze is nodig omdat iedereen zich via social media kan profileren als ‘journalist’. Wie zijn uw influencers en hoe helpen zij mee uw boodschap te delen? Hoe gaat u om met criticasters online? Wat is online messaging en framing? Maar ook hoe kom je van een responsetijd van 24 uur naar 24 minuten?

Crisismanagementstrategie

Online crisiscommunicatie wordt uiteraard gestuurd vanuit uw algemene crisismanagementstrategie maar is onlosmakelijk verbonden aan een succesvolle aanpak van een crisis. Want, stond vroeger de media gewoon bij u voor de deur, tegenwoordig vindt de crisisbestrijding plaats via meerdere kanalen. U wordt niet alleen beoordeeld op de inhoud van de crisisresponse, maar ook op de snelheid ervan. Voorbereiding en detectie van risico’s zijn daarbij essentieel. De opleiding Online Crisiscommunicatie reikt u daarvoor de meest relevante en recente kennis aan om succesvol om te gaan met crisissen.
 




Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Communicatie van ADFO Groep. Communicatie is hét platform voor personen werkzaam in PR, voorlichting en communicatiemanagement. Via het magazine Communicatie, de website Communicatieonline.nl, de diverse events zoals het Communicatie Congres en iChange laten communicatieprofessionals zich continu informeren en inspireren over alles wat er in het vakgebied speelt. In samenwerking met Beeckestijn Business School kunnen deze professionals nu ook diverse relevante opleidingen volgen om up-to-date te blijven.

In het kort

College: Dagopleiding 09.00 - 17.00 uur (incl. lunch)
Duur: 2 dagen
Kosten: € 1.595,- / € 1.495,- excl. BTW
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

Onderwerpen en colleges tijdens de opleiding Online Crisiscommunicatie

De opleiding Online Crisiscommunicatie bestaat uit 4 dagdelen, gegeven op 2 dagen. In deze opleiding leert u de crisisorganisatie en aanpak te optimaliseren en toekomstbestendig te maken voor het digitale tijdperk.

 1. Crisisvoorbereiding en het creëren van een optimale risico- en crisiscommunicatiecultuur
 2. Crisiscommunicatie en -beheersing
 3. Crisisevaluatie en reputatieherstel
 4. Toepassing in de praktijk: Crisissimulatie

Crisissimilatie - praktijkopdracht

Onderdeel van de opleiding crisiscommunicatie is ook een crisissimulatie. Onder leiding van experts Glenn Schoen en Frank Peters bootsen we een reallife crisissituatie na. Aan jou en jouw medecursisten de opdracht om de crisis tot een goed einde te brengen en op de ontwikkelingen, die zich razendsnel voordoen, het juiste communicatieantwoord te bedenken. Je oefent dus in de levensechte praktijk datgene wat je in de eerdere blokken hebt geleerd. De proef op de som dus. De simulatie en het optreden van het crisisteam wordt vervolgens uitgebreid nabesproken en geëvalueerd. Door deze simulatie leert u opgedane kennis meteen toe te passen in de praktijk zodat u voorbereid bent op toekomstige crisissen.

Resultaat: wat bereikt u met de opleiding Online Crisiscommunicatie?

Het doel van de opleiding is om professionals die onderdeel zijn van crisisteams en verantwoordelijk zijn voor crisiscommunicatie de kennis en tools aan te reiken om hun crisisorganisatie en crisisaanpak te optimaliseren en toekomstbestendig te maken voor het digitale tijdperk.

 • In twee dagen leert u de strategie en praktijk van Online Crisiscommunicatie en bent u helemaal up-to-date met de laatste ontwikkelingen op het gebied van crisiscommunicatie;
 • U leert een eigen visie, strategie, concept te ontwikkelen ten aanzien van (online) Crisiscommunicatie;
 • U leert een crisis voor te bereiden, te voorkomen, risico’s op waarde te schatten en een optimale risico- en crisiscommunicatie cultuur te ontwikkelen;
 • U leert hoe u tijdens een crisis het beste kunt communiceren en reageren voor een optimale crisisbeheersing;
 • U leert een crisis te evalueren, op te volgen en te werken aan reputatieherstel;
 • U leert al deze kennis tijdens de praktijksessie concreet in de praktijk toe te passen door middel van een crisissimulatie;
 • U ontvangt een certificaat van deelname;  
 • U bouwt een relevant en interessant netwerk op, ook na uw studie. 

Voor wie is de opleiding Online Crisiscommunicatie bedoeld?

Deze opleiding is relevant voor (senior) communicatieadviseurs, (senior) online marketeers, communicatiemanagers en marketingmanagers die zich vanuit hun functie bezig houden (of willen gaan houden) met crisiscommunicatie en hun kennis en vaardigheden op dit gebied willen vergroten.

Vooropleiding

U beschikt als professional over een aantal jaren relevante werkervaring en u bezit minimaal een HBO werk- en denkniveau.

Collegetijden en -duur

Deze 2-daagse opleiding wordt 2 opeenvolgende weken gegeven. Elke opleidingsdag bestaat uit twee colleges. De collegetijden zijn van 09.00 - 17.00 uur, inclusief lunch en pauzes.

Investering*

Het collegegeld voor de 2-daagse opleiding Online Crisisommunicatie bedraagt € 1.595,-. Dit is inclusief de benodigde vakliteratuur (Reputatie onder druk van Frank Peters), readers en online studentenomgeving. Catering en lunch zijn inbegrepen in het collegegeld. Tarieven zijn exclusief BTW. Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen. Informeer naar de mogelijkheden. Abonnees van Communicatie magazine ontvangen € 100,- korting op het collegegeld. Vermeld dit in het opmerkingenveld bij inschrijven.

Na afloop van de opleiding ontvangt u het officiële certificaat "opleiding Online Crisiscommunicatie" van Beeckestijn Business School.

*De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 januari 2016. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Frank Peters
  Frank Peters
  Frank Peters is eigenaar van Virtus Communications, een bureau dat zich volledig toelegt op reputatiemanagement en crisiscommunicatie. Hij zit inmiddels bijna 30 jaar... Lees meer
 • Glenn Schoen
  Glenn Schoen
  Glenn Schoen (1963) is een Amerikaans-Nederlandse security en crisis management expert met meer dan 25 jaar werkervaring in 30-plus landen voor een groot aantal... Lees meer

Voor meer informatie over de opleiding Online Crisiscommunicatie kunt u gratis en vrijblijvend deelnemen aan een proefcollege of een webinar. Deze geven u een goede inhoudelijke indruk van onze opleidingen; onderwerpen als de opzet en onderwerpen van de colleges, einddoel van de opleiding, studiebelasting en de overeenkomsten en verschillen met gerelateerde opleidingen etc. komen aan de orde.

De proefcolleges worden gegeven op diverse opleidingslocaties of in de vorm van een webinar. Lees meer over onze proefcolleges

Data & locaties proefcolleges/webinars:

dinsdag 9 mei 2017, 19.00 - 21.00, Leusden
dinsdag 16 mei 2017, 19.00 - 20.00, Webinar
woensdag 21 juni 2017, 19.00 - 21.00, Leusden

Beeckestijn Business School kiest centrale gelegen opleidingslocaties die zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. 

Startdata & locaties voor de opleiding Online Crisiscommunicatie

Start:
donderdag 18 mei 2017
Vervolgdata:
donderdag 1 juni 2017
Locaties:
Dagopleiding: Leusden