Online Crisiscommunicatie (Training)

Hoe manage jij een (online) crisis?

Het huidige social media tijdperk geeft een hele nieuwe dynamiek bij het managen van crises. Het grote voordeel van online crisiscommunicatie is dat je een crisis snel kunt zien aankomen en bezweren, je kunt razendsnel reageren en ageren en jouw doelgroepen beter informeren dan ooit. Maar snel en adequaat actie nemen bij een crisis via online en social media vergt een ander instrumentarium, andere kennis, een andere werkwijze en het belangrijkste mandaat.

Monitoren, communiceren, modellen en dialoog

De training Online Crisiscommunicatie behandelt de effecten van de nieuwe realiteit. Met aandacht voor het nieuwe instrumentarium, waaronder de tools om te communiceren, te monitoren en crisissen te bestrijden. Je verwerft de noodzakelijke kennis hoe je social channels en online media inzet, welke modellen toepasbaar zijn op welk moment en hoe je een controleerbare dialoog ontwikkelt met je doelgroepen.

Hoe en waarom zet je online crisis centra op en ontwikkelt je ‘doorway pages’? Hoe ziet de juiste werkwijze eruit? Een duidelijke werkwijze is nodig omdat iedereen zich via social media kan profileren als ‘journalist’. Wie zijn jouw influencers en hoe helpen zij mee jouw boodschap te delen? Hoe ga je om met criticasters online? Wat is online messaging en framing? Maar ook hoe kom je van een responsetijd van 24 uur naar 24 minuten?

Crisismanagementstrategie

Online crisiscommunicatie wordt uiteraard gestuurd vanuit jouw algemene crisismanagementstrategie maar is onlosmakelijk verbonden aan een succesvolle aanpak van een crisis. Want, stond vroeger de media gewoon bij je voor de deur, tegenwoordig vindt de crisisbestrijding plaats via meerdere kanalen. Je wordt niet alleen beoordeeld op de inhoud van de crisisresponse, maar ook op de snelheid ervan. Voorbereiding en detectie van risico’s zijn daarbij essentieel. De training Online Crisiscommunicatie reikt je daarvoor de meest relevante en recente kennis aan om succesvol om te gaan met crisissen.
 

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Communicatie van ADFO Groep. Communicatie is hét platform voor personen werkzaam in PR, voorlichting en communicatiemanagement. Via het magazine Communicatie, de website Communicatieonline.nl, de diverse events zoals het Communicatie Congres en iChange laten communicatieprofessionals zich continu informeren en inspireren over alles wat er in het vakgebied speelt. In samenwerking met Beeckestijn Business School kunnen deze professionals nu ook diverse relevante opleidingen volgen om up-to-date te blijven.

In het kort

College: Dagopleiding 09.30 - 16.30 uur (incl. lunch)
Duur: 2 dagen
Kosten: € 1.595,- excl. BTW
Locaties: Amsterdam, Utrecht, Leusden

Meer informatie

De training Online Crisiscommunicatie bestaat uit 4 dagdelen, gegeven op 2 dagen. In deze training leer je de crisisorganisatie en aanpak te optimaliseren en toekomstbestendig te maken voor het digitale tijdperk.

Onderwerpen en colleges tijdens de opleiding Online Crisiscommunicatie

 • Samenleving en de druk op de organisatie
 • Het ontwikkelen van een optimale risico- en crisiscommunicatiecultuur
 • De crisismanual
 • De identificatie en prioritering van risico’s
 • Crisisvoorbereiding en verkrijging van het mandaat
 • Risicomonitoring en webcare
 • Crisiscommunicatie in the golden hour: bepaling van het crisisbeeld
 • Strategieën voor de crisisresponse
 • Crisiswoordvoering: van proces naar inhoud
 • Leiderschap in crisiscommunicatie
 • Crisiscommunicatie: tactieken en middelen
 • Presentatie aansprekende praktijkcase door communicatiedirecteur
 • Afronding van de crisis
 • Crisisevaluatie en opvolging
 • Het herstellen van de reputatie​

Crisissimilatie - praktijkopdracht

Onderdeel van de opleiding crisiscommunicatie is ook een crisissimulatie. Onder leiding van experts Glenn Schoen en Frank Peters bootsen we een reallife crisissituatie na. Aan jou en je mede-deelnemers de opdracht om de crisis tot een goed einde te brengen en op de ontwikkelingen, die zich razendsnel voordoen, het juiste communicatieantwoord te bedenken. Je oefent dus in de levensechte praktijk datgene wat je in de eerdere blokken hebt geleerd. De proef op de som dus. De simulatie en het optreden van het crisisteam wordt vervolgens uitgebreid nabesproken en geëvalueerd. Door deze simulatie leer je opgedane kennis meteen toe te passen in de praktijk zodat je voorbereid bent op toekomstige crisissen.

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je een certificaat van deelname.

Voor wie is de training Online Crisiscommunicatie bedoeld?

Deze opleiding is relevant voor iedereen die zich vanuit hun functie bezig houden (of willen gaan houden) met crisiscommunicatie en hun kennis en vaardigheden op dit gebied willen vergroten.

Vooropleiding & ervaring

Er zijn geen voorvereisten voor deze training

Veel voorkomende functies

 • (Senior) communicatie adviseurs
 • (Senior) online marketeers
 • Communicatiemanagers
 • Marketingmanager

Twijfel je over welke training het best aansluit bij jouw ervaring en wensen?

Neem contact op voor vrijblijvend studieadvies via chat, info@beeckestijn.org of telefonisch 088 -147 41 00.

Trainingstijden

Deze 2-daagse opleiding wordt 2 opeenvolgende weken gegeven. Elke opleidingsdag bestaat uit twee colleges. De collegetijden zijn van 09.00 - 17.00 uur, inclusief lunch en pauzes.

Investering*

Totaalprijs (incl. arrangementskosten)  € 1.595,-

 • Inclusief vakliteratuur, readers en e-learning
 • Inclusief koffie, thee en lunch 
 • Prijs is exclusief BTW
 • Er zijn mogelijkheden voor BTW-vrij factureren en betaling in termijnen
 • Informeer naar de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie

* De hier genoemde prijzen zijn de actuele en geldende prijzen per 1 juni 2017. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht na inschrijving. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld in foldermateriaal nog andere prijzen staan genoemd, de prijzen op de website zijn leidend.

Topdocenten met praktijkervaring

Beeckestijn Business School werkt met topdocenten met zeer ruime praktijkervaring op het vakgebied van de opleiding. Op deze manier vormen de colleges een prettige mix van theorie en praktijk en gebruiken we inspirerende praktijkcases en voorbeelden.

 • Frank Peters
  Frank Peters
  Frank Peters is eigenaar van Virtus Communications, een bureau dat zich volledig toelegt op reputatiemanagement en crisiscommunicatie. Hij zit inmiddels bijna 30 jaar... Lees meer
 • Glenn Schoen
  Glenn Schoen
  Glenn Schoen (1963) is een Amerikaans-Nederlandse security en crisis management expert met meer dan 25 jaar werkervaring in 30-plus landen voor een groot aantal... Lees meer

Startdata & locaties

Start
Locatie
Dinsdag 30 oktober 2018
Utrecht
Dinsdag 30 oktober 2018
Leusden
Dinsdag 30 oktober 2018
Rotterdam
Dinsdag 30 oktober 2018
Den Haag
Dinsdag 30 oktober 2018
Amsterdam