Blog

Datavisualisatie, meer impact maken met data

Nagenoeg elke marketeer werkt tegenwoordig op basis van feiten en cijfers. Met behulp van goede datavisualisatie kun je complexe data en informatie inzichtelijk maken. Robert van Ossenbruggen, trainer evidence based marketing en docent bij Beeckestijn Business School, vertelt over het belang van datavisualisatie en information design. 

Het is een uitdaging om alle data en informatie zodanig te bundelen en te communiceren dat het impact heeft. Wat vaak vergeten wordt is dat het uiteindelijk niet gaat om de data, maar om de verhalen die er in verstopt zitten. Dat is waar je continu over na moet denken: welke keuzes moet ik maken om het verhaal te vertellen. Dat is hoe je de aandacht van je publiek pakt en vasthoudt.

Information design principes

De crux van effectieve communicatie is dat je dingen eenvoudiger maakt. We zijn vaak geneigd om dingen ingewikkelder te maken, durven niet zo snel iets weg te laten, dus je ziet vaak veel data en informatie die niets toevoegen aan jouw boodschap. Dat is allemaal ruis. We willen dingen vaak mooier maken, dus zie je vaak tierelantijntjes en kleurtjes; ook dat leidt af van de boodschap.

Er is een behoorlijke gereedschapskist beschikbaar voor information design, die helpt om de valkuilen waar je makkelijk intrapt te vermijden. Het is geen rocket science, maar zonder de gereedschapskist weten de meesten gewoon niet waar ze moet beginnen.

Van

Datavisualisatie_oud

Naar

Datavisualisatie_nieuw

Houd regie over je verhaal

Goed communiceren betekent weten welke valkuilen er zijn en bewuste keuzes maken in elke stap van je proces. Het belangrijkste is dat je uit de productiemodus komt en jezelf in ‘standje communicatie’ zet. Dan ga je nadenken over wat je publiek niet weet maar wat voor jou heel vanzelfsprekend is. En ga je nadenken over hoe je de regie houdt over je verhaal, in plaats van dat je publiek zelf de cijfers gaat interpreteren. Dan ben je de aandacht natuurlijk snel kwijt. 

Training Datavisualisatie

Wil je aan de slag met verbeteren van jouw dashboards, rapporteren en presentaties? Bekijk dan de 1-daagse training Datavisualisatie. De fundamenten van effectief communiceren en de information design principes veranderen niet, wat je tijdens deze training leert is over 20 jaar net zo relevant als vandaag en komt in elke vrijwel functie van pas!