Blog

Een leerzaam en intensief jaar

Als je al jaren klassikale colleges geeft, is het online lesgeven best ‘een dingetje’. Maar voor Cheryl van Etten vooral leerzaam en leuk. ‘Ik hoop het vaker te gaan doen en ik heb veel leuke en zeer bekwame mensen ontmoet.’ In dit interview voor Fonk Magazine deelt SEO en SEA specialist en docent Cheryl hoe zij kijkt naar lesgeven en leren. 

Hoe ben je gestart als docent?

"Ik ben in 2017 gestart met SEO (Search Engine Optimalisation) trainingen bij een andere opleider. Ik had in die tijd genoeg ervaring opgedaan om mensen er van alles over te kunnen vertellen.

Cheryl Etten

Omdat SEO binnen online marketing nog vrij onderbelicht was (en soms nog steeds is) wilde ik graag mijn kennis delen. Ik ben daarna ook SEA (Search Advertising Optimalisation) trainingen gaan geven. In 2018 kwam ik terecht bij Beeckestijn en daar geef ik nu diverse colleges: van strategisch tot inhoudelijk SEO en SEA."

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

"Het afgelopen jaar was erg leuk, leerzaam en intensief. Tijdens corona heb ik er juist veel werk bij gekregen en heb ik voor prachtige merken zoals Ouders van Nu en Margriet mogen werken. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik heb mijn eerste webinars gegeven. Dat is toch wel anders dan het geven van college, want de interactie valt voor een groot deel weg, maar het was een hele leuke ervaring en ik hoop het vaker te gaan doen. Ik heb veel leuke en zeer bekwame mensen ontmoet. Een mooi jaar dus!"

Hoe zorg je voor interactie in je colleges?

"Ik probeer interactie op te bouwen door de mensen, die het college volgen, te leren kennen. Dit probeer ik ook tijdens de korte colleges van bijv. 2 uur. Daardoor kan ik gerichter vragen stellen aan mensen en voorbeelden aanhalen die specifiek voor hen belangrijk zijn. Daarnaast stel ik veel vragen, laat ik mensen graag zelf nadenken en bouw ik praktische opdrachten in, gericht op de theorie van het college."

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen van les geven?

"De grootste uitdagingen zitten hem, voor mij, in de kortere colleges waarin zowel SEO als SEA worden besproken. SEO en SEA zijn beide 2 zeer uitgebreide specialismen en zijn moeilijk te bespreken in 2 uur. Ik vind het een uitdaging om in die 2 uur mensen tevreden te stellen, omdat ik het liefst veel meer zou willen vertellen. De mensen hebben vaak ook veel vragen, uit interesse, en het liefst zou ik die allemaal beantwoorden. Daarom geniet ik van de langere colleges of trainingen, zodat je echt de diepte in kan."

"Mijn expert tip: ga ècht aan de slag met SEO en SEA. Alleen op die manier krijg je het in de vingers. Volg interessante specialisten via bijvoorbeeld Linkedin, lees veel blogs en bekijk video’s over SEO en SEA. Het is geen rocket science, maar als je het erbij doet, kan het nog behoorlijk lastig zijn. Geef het dus dedicated aandacht."

Hoe kijk je naar de toekomst?

"Ik heb, sinds ik voor mezelf werk, enorm veel mensen en organisaties leren kennen. Van hele grote organisaties tot hele kleine. Hierdoor heb ik veel relevante ervaring opgedaan en ik merk dat steeds meer mensen mij, via via, weten te vinden. Dat is ontzettend leuk en geeft een goed gevoel. Ik hoop dat dit in de toekomst wordt doorgezet, maar ik zie het zeker positief in." 

Wat is jouw expert tip?

"Mijn expert tip is om echt aan de slag te gaan met SEO en SEA. Alleen op die manier krijg je het in de vingers. Volg interessante specialisten via bijv. Linkedin, lees veel blogs en bekijk video’s over SEO en SEA. Het is geen rocketscience, maar als je het “erbij” doet, kan het nog behoorlijk lastig zijn. Geef het dus dedicated aandacht."

Dit interview verscheen eerder in Fonk Magazine