Blog

Geef je merk een gezicht met artificial intelligence

Artificial Intelligence (AI) is een veelbesproken onderwerp in de digitale wereld. De toepassing van AI biedt relevante mogelijkheden voor marketeers. Een belofte hiervan is namelijk dat marketing gericht op de massa persoonlijk wordt. Merkbouwers kunnen op deze manier de benadering van klanten menselijker maken.

Gebruik artificial intelligence

Goede voorbeelden van bedrijven die AI succesvol toepassen zijn Amazon, Netflix en Spotify. Doordat de AI-technologie van deze platformen patronen herkent in de voorkeuren van individuele klanten, kunnen zij persoonlijke aanbiedingen aan hen geven. Luisteren naar muziek is aangenamer als je liedjes en genres krijgt voorgeschoteld die aansluiten op jouw muzieksmaak, zoals Spotify doet.

Betere productaanbevelingen  

Ook modemerken maken gebruik van artificial intelligence. Bij Under Armour worden met behulp van Watson, de AI-technologie van IBM, de aanschafgegevens van klanten in combinatie met data over fitness en voeding van derde partijen geanalyseerd om tot betere productaanbevelingen te komen. En door de overname van data-science bedrijf Celect is Nike beter in staat om het consumentengedrag te voorspellen.

Persoonlijker en menselijker 

Merkbouwers komen door deze ontwikkelingen stapgsgewijs voor een cruciale keuze te staan. Want als zij blijvend hun klanten persoonlijk willen benaderen, kunnen ze uiteindelijk moeilijk zonder AI. Merken draaien tenslotte om mensen en mensen worden het liefst persoonlijk benaderd. 

Aansprekende AI-toepassingen

Amazon geeft je dankzij artificial intelligence aansprekende boekentips waar een bevriende boekenverkoper niet eens stil bij zou staan. Netflix voorspelt wat je van een film vindt voordat je deze überhaupt hebt gezien. En Spotify kan met behulp van deze technologie voor miljoenen mensen tegelijk een persoonlijke muzieklijst maken. Synthesia gaat weer een stapje verder. Dit bedrijf maakt video’s met computer-gegenereerde personen.

Lees het volledige artikel op Customertalk.nl. 

Dit artikel is geschreven door Ingmar de Lange, merkstrateeg bij Mountview en o.a. docent in de opleiding Digital Marketing Strategie & Leiderschap.

Meer leren over het bouwen van een sterk merk? 

Leer alles over merkenbouw & brandmanagement in het digital tijdperk tijdens de post-master opleiding Strategisch Brandmanagement.