Blog

Groen is doen

De tijd van mooie woorden en greenwashing is allang voorbij. Elk bedrijf en elke marketeer moet nadenken over haar impact op de wereld. De vraag die je jezelf moet stellen is: Ga je mee in de groene revolutie omdat het moet of omdat je het wilt? Ik hoop dat je aanslaat op de laatste. 2021 was het jaar van de definitieve doorbraak van de groene revolutie en hopelijk zet dit in 2022 hard door.

Jouw route naar een klimaat neutrale wereld 

Promotie van vervuilende producten of diensten wordt steeds kritischer bekeken. Er wordt meer en meer verwacht dat je verantwoording aflegt over jouw route naar een klimaat neutrale wereld. Wat is de impact van jouw product of dienst op werknemers en het klimaat? Co2-neutrale diensten aanbieden wordt nog meer de norm, en als dat nog niet kan laat dan in ieder geval zien waar je de komende tijd mee aan de slag gaat. Loop hier niet mee te koop maar communiceer het als vanzelfsprekend.

Een groenere E-commerce keten 

De groene revolutie gaan we in 2022 onder andere terugzien in een groenere e-commerce keten. Dit omvat: verpakkingsmaterialen, efficiënt spreiden van bestellingen, retourbeleid en een groenere ‘last mile’. Het mooie is dat verleiding voor groenere keuzes vaak hand in hand gaat met kostenefficiëntie.

Meer bewustzijn voor milieu en sociale impact 

Heleen Buldeo Rai is postdoctoraal onderzoeker en auteur op het gebied van duurzame e-commerce. In een gesprek met Bart Meerdink voor het Digital Marketing Trendrapport 2022 geeft zij antwoord op een belangrijke vraag: Hoe belangrijk vindt de consument het om duurzaam te shoppen online? ‘We zien dat er een stijgend bewustzijn is rondom milieu en social impact. Hoe worden de bezorgers behandeld? Wat is de impact op het milieu?

Dat vertaalt zich momenteel in een tweedeling qua kopers binnen e-commerce. Er is enerzijds een groep die heel kritisch is en een soort bezorgschaamte voelt. Bij deze groep is er veel focus voor de verpakking, hoeveel lucht en plastic is er gebruikt? Een studie van Safeshop toont aan dat 50% van de respondenten vindt dat een webshop zich bezig moet houden met een duurzame keten. Ze kunnen echter moeilijk voorbeelden noemen van wat een groene webshop eigenlijk inhoudt.

Grootste groep consumenten gaat voor snel en goedkoop 

‘Aan de andere kant is er nog een veel grotere groep die vooral gaat voor een lage prijs en een snelle bezorging. De ‘willingness to pay’ voor een groene keten is nog extreem laag. Een snelle bezorging en een lage prijs leidt nog meestal tot een hogere conversie. Het interessante is dat groen en kostenefficiëntie vaak samen gaan. Snelle bezorging en gratis retourneren zijn immers ook duur voor de aanbieder. Het werkt heel goed om duidelijkere informatie over milieu en impact te geven. We hebben een studie gedaan. Hierin werd duidelijk aangegeven welk positief effect een tragere levering had op de milieubelasting. Met deze informatie koos 50% meer voor de tragere levering!’

Verleid tot groene keuzes 

Duurzaam en kostenefficiëntie gaan dus goed samen, maar hoe krijg je de consument mee? Hoe verleid je tot het maken van groenere keuzes? Een belangrijke tip van Heleen is om te spelen met voorkeursopties. ‘Een groen blaadje toevoegen, extra bestelopties, positief informeren. Dus voedt de consument op en biedt meerdere keuzes aan. Groene verleidingstechnieken werken. Zo makkelijk als we het mensen maken om met één klik te kopen, zo makkelijk moet het ook kunnen zijn om mensen te laten kiezen voor een groenere keuzes.

Een groenere last-mile 

De last-mile is binnen e-commerce vaak erg vervuilend en ineffectief. Dat probleem wordt niet meteen in 2022 opgelost, maar innovatie zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van vervoer. Cargo-fietsen in stedelijk gebied worden de norm. Daarnaast heeft Volta Trucks hun elektrische wagen aangepast aan de stad, door de manier waarop hij is vormgegeven.

Elektrische bestelwagens en cargofietsen hebben een fijnmazige logistieke infrastructuur nodig, onder andere door micro of mobiele hubs. Veel steden in Europa en US transformeren tot logistieke hubs, bijvoorbeeld door ondergrondse parkings anders te gebruiken. Daarnaast zijn lokale lockersystemen in opkomst; één centraal afhaalpunt voor een hele buurt. Als consumenten er hun pakjes ophalen te voet, met de fiets, of als ze toch al onderweg zijn naar iets anders scheelt dat veel in de last mile, zowel qua Co2 uitstoot als voor de bezorger.

Nooit niemand thuis 

Afhaalpunten en pakketautomaten zijn beter voor bezorgers omdat ze er vroeger/later terecht kunnen, er is nooit "niemand thuis", parkeren is er doorgaans makkelijker en doordat ze meerdere pakketten op één plek kunnen afleveren, sparen ze tijd uit. BPost in België heeft al een Lockernetwerk waar ook andere pakketaanbieders gebruik van kunnen maken. Hierdoor voorkom je dat elke pakketbezorger zijn eigen pakketautomaten infrastructuur wil in de openbare ruimte, waar steden erg terughoudend over zijn.

Efficiënte leverroutes  

Een ander voorbeeld is het Nederlandse Picnic, waar je als gebruiker kunt kiezen uit meerdere tijdslots. Zij bieden niet zo snel mogelijk aan maar kijken naar de meest efficiënte leverroutes waar je als klant uit kan kiezen. Zij bezorgen met elektrische wagens met een beperkt bereik waardoor efficiëntie extra belangrijk is. Onderstaande screenshot (links) laat zien hoe Picnic het ‘groene blaadje’ inzet om de consumenten te laten kiezen voor de meest efficiënte route.

De screenshot rechts laat zien dat H&M ook probeert de consument te verleiden tot groenere keuzes. In dit geval krijg je extra punten voor hun loyaliteitssysteem als je kiest voor afhalen bij een pakket automaat.

Efficiënte leverroutes en verleiding bij Picnic
Verleiding tot afhalen pakket automaat bij H&M

Dille & Kamille 

Een ander mooi voorbeeld van een organisatie die gaat voor een betere wereld is Dille & Kamille. Zij doen al jaren meer dan alleen praten over duurzaamheid. Zo werken ze al enige tijd aan het concept van een plasticvrije keuken. Daarnaast bevat het distributiecentrum 6.000 zonnepanelen en wordt er alleen duurzaam hout en katoen ingekocht. In 2022 worden ook hun bezorgingen door de samenwerking met Bringly Co2-neutraal. De bestellingen worden verwerkt en bezorgd per fiets of elektrische auto, vanuit de fysieke winkels in Nederland, België en Duitsland.

De opkomst van flitsbezorgers 

Echter, de ontwikkelingen binnen e-commerce zijn niet allemaal beter voor de wereld. Er komt steeds meer aandacht voor kortere ketens, zeker met versproducten. Quick commerce zoals Gorilla of Getir die werken met dark stores staan haaks op duurzaamheid. Amsterdam & Rotterdam zijn de eerste steden in Nederland die ingrijpen om de groei in dark stores tegen te gaan.

Ook groeiende mogelijkheden voor lokale winkeliers 

Lokale winkeliers zullen steeds verder digitaliseren. Click & collect heeft zich in corona-tijd bewezen als een succesvol systeem. Voor kleine winkeliers met een bijzonder aanbod (kwaliteitsschoenen, bijzondere kazen) liggen hier veel kansen. Je hoeft niet meteen een geavanceerde webshop te hebben om je aanbod online aan te bieden.

Maak slim gebruik van nieuwe technieken 

Tot slot heeft Heleen nog een laatste tip: ‘In online productinformatie zit veel potentie. Je kunt Augmented Reality inzetten om mensen een beter beeld te geven van een product. User generated content in de vorm van reviews kan helpen om het aantal retouren terug te dringen. Daarnaast roep ik organisaties op om minder overbodig verpakkingsmateriaal te gebruiken. Een grote doos met veel plastic geeft de consument een vervelend gevoel. Wederom een voorbeeld waarin een groenere keten hand in hand samen gaat met efficiëntie zonder in te leveren op de hoge klantverwachtingen.’

Trendrapport

De groene revolutie in e-commerce is een van de vijf trends uit het Digital Marketing Trendrapport 2022 van Beeckestijn Business School. Hierin neemt digitaal strateeg Bart Meerdink je mee in de belangrijkste ontwikkelingen. De doorbraak van MarOps en de krapte op de arbeidsmarkt zijn twee andere belangrijke trends voor dit jaar. Ben jij benieuwd naar alle trends met toelichting, voorbeelden en expert interviews?

Download het trendrapport ››