Blog

Hans Molenaar in Fonk interview over reshaping the future

RESHAPING THE FUTURE | Voor een toelichting op het aanpassen aan de veranderingen op het gebied van carrière is oprichter Hans Molenaar geïnterviewd door Fonk Magazine. Ben jij benieuwd naar zijn inzichten? Lees het hier in dit interview.

Reshaping the future is een hele ambitieuze en uitdagende slogan. Velen van ons voelen dat we op een keerpunt staan. In allerlei opzichten zullen we moeten veranderen. Hoe we met klanten, digitalisering, schaarste van mensen en grondstoffen, en ook het milieu omgaan. Dat vergt niet alleen een andere mindset, maar ook andere kennis en vaardigheden. De huidige beroepsbevolking zal met enorme veranderingen te maken krijgen. Dat biedt kansen, maar ook bedreigingen. 

Hans Molenaar | Fonk interview | Beeckestijn Business School

De tijd dat we op ervaring konden teren en zonder serieuze bijscholing ons pensioen konden halen ligt al lang achter ons. Aan de ene kant zien we een jonge generatie die door Covid-19 serieuze leerachterstanden heeft opgelopen. Ook hebben zij minder relevante werkervaring kunnen opdoen, aangezien het lastig was om stage te lopen. Aan de andere kant staan veertig- en vijftigers die zijn blijven doen waar ze goed in waren. Velen van hen hebben niet geïnvesteerd in nieuwe kennis en dreigen het stempel “old school” te gaan krijgen. Zowel carrières als organisaties gaan hier flink last van krijgen. 

Voor zowel een succesvolle loopbaan als een succesvolle organisatie wordt het vermogen tot leren het concurrentievoordeel van de toekomst. Sommige organisaties zoals bijvoorbeeld Vodafone/Ziggo hebben al een “all you can learn” principe geadopteerd. Dat betekent dat iedereen goedkeuring krijgt voor relevante opleidingen en trainingen. En laat dit nu niet alleen voor het huidige personeel heel interessant zijn. Ook bij het aantrekken van nieuw talent speelt de mogelijkheid tot verdere ontwikkeling een doorslaggevende rol. Vandaar dat bijvoorbeeld digital marketing traineeships ook nu zo populair zijn. 

 

Hans Molenaar | Fonk interview | Beeckestijn
“De tijd dat we op ervaring konden teren en zonder serieuze bijscholing ons pensioen konden halen ligt al lang achter ons”

Dit artikel verscheen eerder als introductie in de opleidingsspecial van Fonk Magazine.