Blog

Leren van elkaar

Martin van Kranenburg is neuromarketeer en al meer dan vijf jaar docent bij Beeckestijn. Bij Martin is geen enkele training hetzelfde, want als docent moet je altijd voorop blijven lopen, vindt hij. Bovendien maken de insights die de studenten aandragen continu finetunen noodzakelijk. ‘De echte waarde van een training zit in de coaching en begeleiding.’ In dit interview voor Fonk Magazine geeft Martin zijn kijk op lesgeven en leren. 

Martin van Kranenburg

Hoe ben je gestart als docent?

Sinds 1998 ben ik actief in online marketing. De beginjaren van internet waren geweldig om mee te maken. Na 11 jaar D-reizen.nl, ben ik aan de slag gegaan als docent. Bewust maximaal 1-2 dagen in de week. Zo kan ik de andere dagen nog wel ‘met de poten in de modder blijven staan’. De ontwikkelingen in online gaan zo hard dat je snel losraakt als je er zelf geen onderdeel van uitmaakt.

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

Sinds maart 2020 heb ik het online trainen meteen omarmd. Mijn passie is het overdragen van kennis. Via Zoom, Blended of in de Room, het maakt mij niet meer uit. Daarnaast heb ik samen met een andere Beeckestijn docent een online training gelanceerd “Schrijven voor het Brein”. Deze online training bieden we ook als hybride vorm aan bij Beeckestijn. Met succes! Deelnemers van de cursus “Schrijven voor online” en “Blogs schrijven” gaan eerst met de e-learning aan de slag. Op de praktijkdag focussen we volledig op het toepassen van de kennis van de eigen cases en leren van elkaar. Achteraf gezien heeft Covid de online- en hybride vorm van leren een nieuwe wending gegeven.

Hoe zorg je voor interactie in je colleges?

De chat en de break-out rooms bij online trainingen zijn een uitkomst. Verder zorg ik ervoor dat we in het begin wat langer de tijd nemen om kennis te maken. Die connectie met elkaar is belangrijk. Ik gebruik veelvuldig de chat en kom er dan later op terug. Zo houd je het interactief en iedereen betrokken. De break-out rooms zijn goud. Je kan, net als klassikaal, deelnemers met elkaar laten samenwerken aan hun cases. Het direct toepassen van de opgedane kennis zorgt dat de kennis beter beklijft. Verder is de basis hetzelfde. Net zoals bij fysieke trainingen krijg je wat je geeft. Als jij met voldoende energie ervoor gaat, krijg je dat terug.

'Begin als trainer met het einde voor ogen. Wat wil je dat ze na jouw training gaan doen? Laat ze tijdens de training de kennis direct toepassen. Leren van elkaar staat gelukkig ook hoog in het vaandel bij Beeckestijn. Verdiep je als trainer altijd in je klant, in al je deelnemers. Ken de actuele vraagstukken en pas de inhoud van je training hierop aan.'

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen van les geven?

Mijn uitdaging en doel is om alle deelnemers in de “doen modus” te krijgen. Ik steek veel tijd in de voorbereiding. Door echt in de huid van je klant te kruipen raak je ze. Dat is de basis om daarna met elkaar de opgedane kennis direct toe te passen op ieder zijn eigen case.

Wat vind je het mooiste aan lesgeven?

De reacties achteraf en soms ook nog jaren daarna. Daarnaast leer je waarschijnlijk als trainer het meeste. Je hebt continu interactie met marketeers, ondernemers en communicatieprofessionals. Je hoort wat wel en wat niet werkt, welke A/B testen succesvol werken. Dit verrijkt je eigen kennis enorm. Daarnaast vind ik het mooi dat je als docent altijd voorop moet lopen. Geen enkele training is bij mij daarom hetzelfde. Ik ben continu aan het finetunen en bijslijpen. Dan moeten er weer meer mobiele voorbeelden bij, zijn marketing automation en personalisatie belangrijk. Ga zo maar door. 

Hoe kijk je naar de toekomst?

De toekomst van leren is hybride. Online leren gaat hard groeien. Maar aan een online cursus alleen heb je niet veel. De echte waarde van een training zit in de coaching en begeleiding. Ik heb het afgelopen jaar geleerd hoe je een online training kan combineren met fysieke coaching. Daar gaat het naar toe. De toegevoegde waarde zit in de combinatie. Daarnaast heeft Covid de online transformatie met factor 10 versneld. Vooral in de B2B markt is nu veel vraag naar online kennis. Fysieke gesprekken en leadgeneratie verschuift van offline naar online. Een andere trend die nu écht doorbreekt is online personalisatie. Hier hoef je nu echt niemand meer van te overtuigen dat dit essentieel is om relevant en bij te blijven.

Dit interview verscheen eerder in Fonk Magazine