Blog

Interview met kerndocent Sonja Loth

Sonja Loth is al jaren kerndocent bij o.a. de post-HBO opleiding Content Marketing. Met meer dan 20 jaar ervaring binnen digital marketing, contentmarketing en sociale media voorziet ze de deelnemers keer op keer van nieuwe kennis en inspiratie. Deelnemers beoordelen Sonja jaar na jaar enorm goed. In dit interview vertelt Sonja meer over haar expertise, de toekomstverwachtingen van het vakgebied en ze deelt haar tips.

Waarom ben én blijf jij een vakexpert?

Ik heb het geluk dat ik vroeg in mijn carrière iets heb gevonden wat ik echt leuk vond, waar veel vraag naar was en waar weinig over bekend was. Het ging om digital marketing en advertising, zo rond 1999-2005, bij AltaVista en MSN.

De noodzaak om zelf uit te vinden wat wel en niet werkt, dat te delen met anderen en samen ervoor zorgen dat de branche steeds beter werd was er altijd.

Sonja Loth

Die nieuwsgierigheid, de drive en het commitment steeds meer en beter te weten wat werkt, waarom en hoe, maakt me een specialist op onder meer digital marketing & communicatie, content en social. Dat en de kansen die opdrachtgevers bieden om steeds meer te ontdekken.

Wat zijn jouw toekomstverwachtingen voor jouw vakgebied?

We ain’t seen nothing yet. Juist nu er op tech, data, en artificial intelligence (AI) zoveel gebeurt, de metaverse oprukt en ‘iedereen’ een creator kan zijn vraagt dat om marketeers en communicatieprofessionals die innovatie en mogelijkheden omarmen. Niet per sé zelf doen, maar wel de regie voeren. Dan kan ontwikkeling harder gaan dan ooit. Tech-gedreven door creativiteit en innovatie niet omdat het kan, maar omdat het waarde toevoegt. De marketing- en communicatieprofessional heeft daarin een leidende rol omdat hij/zij/hen buiten verbindt met binnen en andersom.

Juist in een recessie en alle uitdagingen die er nu zijn bieden sterke merken en leidende organisaties ons met behulp van communicatie houvast om goede keuzes te maken die ons verder brengen. En die mondige klant zorgt er echt zelf wel voor jou aan jouw deel van die afspraak te houden. Practice what you preach.

“Juist nu er op tech, data, en artificial intelligence (AI) zoveel gebeurt, de metaverse oprukt en ‘iedereen’ een creator kan zijn vraagt dat om marketeers en communicatieprofessionals die innovatie en mogelijkheden omarmen.”
Sonja Loth
Freelance Strategy Director/Consulant

Wat is jouw verklaring dat je top 10 docent geworden bent? Wat maakt jou ‘anders’?

Volgens de deelnemers is dat mijn interesse, bevlogenheid en betrokkenheid. Ik denk dat dat klopt. Ik vind dit werk echt ongelofelijk leuk. Ik leer zelf misschien wel het meest van alle verschillende, real-life vraagstukken. Ik vind niets toffer dan een half jaar of soms wel vijf jaar later een berichtje krijgen dat een student bepaalde stappen gezet heeft en daar blij mee is, of trots op is.

Kun je iets vertellen over de inhoud van de colleges die jij geeft? Wat leer je de deelnemers?

Dat is heel divers. Van digitale trends en ontwikkelingen tot crisis- en reputatiemanagement. Van contentstrategie tot influencermarketing. Van digitale transformatie tot strategisch brandmanagement. Van advanced social ads tot business cases schrijven. En nog veel meer.

Maar belangrijker dan die inhoud: hopelijk leer ik hen dat theorieën en modellen helpend kunnen zijn, maar dat je pas echt een goede marketeer bent als je kritisch bent, goed kijkt naar het vraagstuk op tafel, komt tot een oplossing die past bij specifiek dat vraagstuk en jouw mogelijkheden daarin. De meest ervaren, succesvolle marketeers durven die theorieën soms ook te laten varen. Plus een gezonde dosis lef en ondernemerszin om stoere plannen intern succesvol te pitchen.

Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers enthousiast, actief, gemotiveerd worden en blijven voor, tijdens, na je colleges?

Ik motiveer studenten niet. Ik enthousiasmeer hen ook niet. Niet bewust, althans. Zij zijn professionals die hun eigen tijd en vaak eigen geld investeren om beter te worden. Motivatie en enthousiasme zit al in hen (als het goed is).

Ik probeer wel aan te sluiten om hun triggers en motivaties en ze precies dat te geven waar ze verder mee komen. Dat doe ik door vooraf goed intakes door te nemen en soms al wat verdiepende vragen te stellen zodat ik de juiste voorbereiding kan doen. Door ze zelf aan de slag te zetten, vaak met hun eigen casus, tijdens de colleges. En soms door in contact te blijven en tips te delen.

Heb je nog tips voor de mensen uit het vakgebied?

Doe koffies en borrels. Ga naar (netwerk)events. Nodig je grootste concurrent uit. Vínd je grootste concurrentie uit. Nodig je lastigste klant uit. Ga buiten je eigen comfortzone. Blijf verbinden, blijf leren, blijf nieuwsgierig.

Zelf aan de slag met content marketing?

Wil je zelf aan de slag met een succesvolle content strategie? Bij onze contentmarketing opleidingen leer je hoe je de beoogde doelgroep op het juiste moment, met de juiste boodschap via het juiste medium bereikt. Wil je leren hoe je betere content creeërt? Ook dat komt aan bod of ga voor een losse training. ↓