Blog

Marketing begrijpelijk maken zonder poespas

Leren is belangrijk, stelt Marco Boone. Maar nog belangrijker is wat je met die opgedane kennis in de praktijk doet zodat je je als marketing professional verder kunt ontwikkelen. ‘Mooi dat ik daar een stukje aan mag bijdragen!’ In een interview voor Fonk Magazine deelt Kerndocent van de opleiding Online Marketeer Marco zijn kijk op leren en lesgeven.

Hoe ben je gestart als docent?

'Ik ben in 2010 gestart als docent. Dit was naar aanleiding van de afronding van mijn eigen marketingopleiding die ik met een hoog cijfer had afgerond.'

Marco Boone docent bij Beeckestijn Business School

'Ik werd gevraagd of ik het leuk vond om les te gaan geven.Mijn vuurdoop was het last minute uitvallen van een docent; ‘of ik vanavond even een les van een uitgevallen docent kon overnemen’. Het was een uitdaging om in één dag tijd een presentatie van een ander je eigen te maken en er nog een eigen twist aan te geven. Maar uiteindelijk is het gelukt. Al snel ging ik meer lessen verzorgen en werd in 2011 voor het eerst ook kerndocent van een opleiding.'

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd?

Ik geloof in online en nieuwe vormen van leren, maar ik heb ook de enorme behoefte gezien van mijzelf als docent en die van de cursisten om fysiek les te kunnen geven. Het geeft gewoon een extra dimensie en de overdracht van kennis gaat makkelijker met meer interactie. Zoomen werkt perfect, maar als docent val je terug op een paar zintuigen, met name het zien. Ik merkte dat ik vaak na een dagdeel al veel vermoeider was dan wanneer ik een hele dag fysiek voor een groep sta. In een fysieke omgeving is het makkelijker om ‘echt het contact’ te maken met cursisten en aan te voelen wat de ‘vibe’ is van de groep en hoe de stof overkomt.

Ik ben heel blij dat we weer op locatie kunnen lesgeven en ik verwacht dat we meer gebruik van online leermiddelen gebruik kunnen blijven maken, daar waar het kan en effectief is.

'Ga vooral ook doen. Ik zie online marketing als een ambacht. Je kunt veel leren uit boeken of door het volgen van opleidingen, maar de echte ervaring en het ‘fingerspitzengefühl’ krijg je door te gaan doen, experimenteren en leren van de resultaten.'

Hoe zorg je voor interactie in je colleges?

Ik probeer veel interactie in te bouwen door met opdrachten te werken en de deelnemers zelf dingen online op te laten zoeken en ze dit kort te laten presenteren. En door de deelnemers naar hun mening en voorbeelden te vragen of ervaringen over de onderwerpen. Zo krijg je een kijkje achter de schermen bij veel organisaties en kunnen deelnemers ook van elkaar leren.

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen van les geven?

Om marketing begrijpelijk te maken zonder al te veel poespas, want dat is er immers al te veel, dat is een uitdaging. Daarnaast moet je de deelnemers ook challengen om een stapje verder te gaan zodat ze zich als marketingprofessional ook echt ontwikkelen. Het gaat immers niet alleen om kennis opdoen, maar ook hoe je inzichten & plannen intern verkoopt.

Wat vind je het mooiste aan lesgeven?

Het mooiste aan lesgeven vind ik, dat ik de deelnemers echt aan het denken zet en je ziet welke ontwikkelingen ze doormaken, vooral bij langere opleidingen. Mooi dat ik daar een stukje aan mag bijdragen!

Hoe kijk je naar de toekomst?

Blended learning zal een belangrijkere rol gaan spelen bij opleidingen. Daarnaast zullen online leeromgevingen nog belangrijker gaan worden als de centrale plek van opleidingen (met name langlopende opleidingen) waar online modules te vinden zijn, presentaties van fysieke lessen etc.

Wat is jouw expert tip?

Ga vooral ook doen. Ik zie online marketing als een ambacht. Je kunt veel leren uit boeken of door het volgen van opleidingen, maar de echte ervaring en het ‘fingerspitzengefühl’ krijg je door te gaan doen, experimenteren en leren van de resultaten.

Naast het lesgeven run ik een internationale webshop, schrijf mijn eigen content voor de website en social media en zorg dat ik goed scoor in Google. Ik merk dat ik juist door ‘het werken met mijn handjes’ zo veel praktische ervaring opdoe en heel goed leer hoe het ‘echt werkt’.

Dit interview verscheen eerder in Fonk Magazine