Blog

Pas op voor online kwakzalverij

Stel, je start vol goede moed een webshop om je zelfgemaakte tassen te verkopen, maar je hebt weinig verstand van online marketing. Dan klinkt het niet verkeerd als je een aanbieding ontvangt waarmee je voor een klein bedrag beter vindbaar bent binnen Google en je gegarandeerd 3.000 kliks naar je webshop krijgt.

Dit overkwam Fleur met haar webshop fleursheriff.nl. Na haar inschrijving bij de KvK kwamen er al snel twee mannen in pak aan haar deur. Niet echt een inbound marketing aanpak... Met mooie beloftes en extra kortingen werd Fleur verleid tot het direct tekenen van een contract.

Screenshot van het getekende contract | Kassa

Screenshot van het getekende contract

Wat heeft het bedrijf Fleur precies verkocht?

Bart Meerdink, partner en digitaal strateeg bij Beeckestijn Business School, mocht dit toelichten bij het TV programma Kassa. “Wat dit bedrijf verkoopt ziet er op het eerste gezicht niet gek uit. Er worden een paar landingspagina’s gemaakt, via Google Display Netwerk worden er ads uitgeserveerd en je ontvangt een mooie rapportage die is opgemaakt in Google Data Studio.

De landingspagina staat echter helemaal los van de webshop van Fleur. Het is een basic template gevuld met foto’s en teksten van haar eigen website. Daarbij is de code behoorlijk slecht, zo staan er maar liefst drie H1 headers en ontbreken de alt teksten bij de afbeeldingen. Hierdoor zal de landingspagina niet vindbaar zijn in Google. Ook de ads linken door naar deze losse landingspagina. Vanuit hier moeten bezoekers weer doorklikken naar de echte webshop van Fleur, geen logische of klantgerichte flow.

De banners zelf worden heel breed ingekocht. Je hebt geen idee waar (en of) ze worden geplaatst. Laat staan dat er gebruik wordt gemaakt van slimme intent audiences of relevante targetting. Met een beetje pech komen de banners onderaan de pagina te staan of op de sites van de 3 beruchte p’s (porno, politiek of poker). Deze online strategie gaat Fleur geen extra verkopen opleveren. Het is online kwakzalverij.”

Bart Meerdink | Online Strateeg | Kassa

 

En het wordt nog erger 

Als dit een eenmalig bedrag was dan was het hooguit een harde leerschool geweest. Maar in de kleine lettertjes blijkt dat het contract dat Fleur heeft getekend een looptijd van 4 jaar heeft! Dit kost haar in totaal dus bijna €10.000. Een flink bedrag, zeker voor een hobby webshop. Natuurlijk had Fleur niet hoeven tekenen, maar agressieve deurverkoop is intimiderend. Dit is de reden dat consumenten hier goed tegen beschermd zijn en vrij makkelijk kunnen annuleren. In het geval van Fleur gaat het echter om een zakelijke overeenkomst en daarmee het ondernemersrisico.

Wat kun je hier als ondernemer tegen doen?

De meeste online marketing bureaus en adviseurs zijn natuurlijk wel te vertrouwen. (Online) Marketing is dan ook een vak en met alle nieuwe digitale mogelijkheden die er steeds bij komen is het logisch dat je daar soms expertise voor inhuurt. Maar ook dan heb je een basisniveau aan eigen online marketing kennis nodig, zodat je weet waar je een bureau op moet briefen of hoe je rapportages kan interpreteren.

Met zelfstudie en zelf aan de slag gaan kom je al een heel eind. Er zijn genoeg online tutorials te vinden. Zoek je wat meer context en bredere online bagage? Dan is het volgen van een training of opleiding een goede investering. Je leert om betere keuzes te maken en slimmere samenwerkingen aan te gaan.

Naast Fleur zijn er veel andere klachten over het desbetreffende bedrijf

 

Bekijk hier de andere Kassa afleveringen waarin Bart zijn kennis deelt