Blog

Versneld innoveren in tijden van crisis

De coronacrisis zet ons leven op zijn kop en raakt ons allemaal. Lege kantoren, thuiswerken en overvolle digitale snelwegen om alles zo goed mogelijk door te laten gaan. Voor veel organisaties is dit een hele omschakeling. Ook voor Beeckestijn betekent het dat de innovatie qua online leren in een stroomversnelling komt. 

In de podcast Werkverkenners van nieuwszender BNR vertelt Bart Meerdink, partner bij Beeckestijn, hoe wij hier als opleider mee omgaan en hoe wij kijken naar de digitale veranderingen.

Durf te testen

In het geval van een crisis als deze kan je “het ondergaan”, aankijken, veel gaan vergaderen en vervolgens alles vastleggen in processen. Daar hebben wij niet voor gekozen en Bart is van mening dat dat achteraf een goede keus is geweest. “Wij zijn direct gaan testen en leren, ook met het online brengen van een aantal clinics. Dat was best een gok. We hadden een groep van bijna 70 man, maar geen idee of de techniek dat aankon en of het zou aanslaan qua interactie.” Iedereen is momenteel aan het testen en op zoek naar de beste manier om het online in te richten. We hebben inmiddels goede manieren gevonden om kennisdeling en de interactie te maximaliseren. We zien zelfs kansen om op deze manier ook internationaal te groeien. Ook de reacties van deelnemers zijn heel positief. 

Zorgt dit voor een blijvende verandering? 

Volgens Bart zullen de digitale gevolgen van deze crisis onomkeerbaar zijn. “Ik denk dat deze nieuwe manieren van samenwerken en interactie een blijvende verandering in gang heeft gezet. Mensen en bedrijven ervaren de voordelen.” Toch blijft volgens Bart offline contact ook belangrijk, zeker met betrekking tot het online leren. Bij puur online leren mis je de context van de docent, het fysiek samenwerken en de non verbale communicatie. Een hybride vorm van online en offline leren ziet Bart dan ook als de meest effectieve toekomst van onderwijs.