Podcast

In 5 stappen naar een echte AI cultuur

In deze aflevering van de Studio Beeckestijn hebben we één van de meest veelzijdige docenten in ons netwerk te gast: is Sonja Loth. Ze is voor de tweede keer te horen in Studio Beeckestijn. De vorige aflevering vertelde ze over Employer Branding & Recruitment Marketing. Haar reis begon bij content en social media, maar ze ontdekte haar passie voor AI en zag het als "the next big thing".

In deze aflevering gaat Sonja samen met Bart dieper in op de rol van AI in het bedrijfsleven. Beeckestijn heeft in samenwerking met Sonja Loth en Charida Dorder het AI Playbook ontwikkeld, die gratis te downloaden is op de Beeckestijn Knowledge Hub. Het AI Playbook vormt ook de basis voor de opleiding AI Business Professional.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Sonja Loth over AI implementeren in het bedrijfsleven

 

Waarom nu starten met AI?

De verschillen in AI-kennis binnen organisaties worden steeds groter, maar het is nog niet te laat om in te stappen. AI-tools zijn nu beschikbaar en betaalbaar. Het is cruciaal om AI serieus te nemen en te beginnen, zodat je een voorsprong kunt nemen.

Voorspellende AI versus Generatieve AI

Voorspellende AI gebruikt data om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen, terwijl generatieve AI zelf content kan creëren. Moderne taalmodellen zoals ChatGPT maken het mogelijk om in menselijke taal met systemen te communiceren, wat AI toegankelijker maakt. Sonja licht deze termen en het verschil tussen beide meer toe in de aflevering.
 

AI implementeren in jouw bedrijf: een stappenplan

Stap 0: AI Readiness Scan
Voordat je begint, moet je beoordelen of je organisatie klaar is voor AI. De AI Readiness Scan (uit het AI Playbook) beoordeelt tien factoren, zoals datavoorbereiding, managementondersteuning en technologische infrastructuur. Scoor je 8x ‘ja’ of hoger? Dan ben je klaar om te starten.

Stap 1: Identificeren van use cases
Identificeer praktische en haalbare use cases door te brainstormen met je team. Gebruik het User Story format om ideeën te genereren: “Als een … wil ik … zodat …” Stel jezelf vragen zoals: Wat kost nu veel tijd? Welke repeterende taken kunnen worden geautomatiseerd?

Stap 2: Prioriteren van use cases
Prioriteer de use cases door input van het team te verzamelen. Gebruik de AI Project Scorecard (uit het AI Playbook) om de potentie van elke use case te beoordelen. Focus op die cases die strategisch voordeel opleveren en werk in kwartaalcycli om voortgang te boeken.

Stap 3: Omschrijven van testcases
Beschrijf de testcases gedetailleerd, inclusief doelen, KPI’s en de benodigde data & tools. Begin eenvoudig, bijvoorbeeld met ChatGPT, en breid uit naar complexere, op maat gemaakte oplossingen.

Stap 4: Lanceren & valideren
Test je AI-oplossing binnen een bepaald tijdsbestek en vergelijk de resultaten met je non-AI variant. Beslis op basis van de resultaten of je moet stoppen, aanpassen of doorgaan.

Stap 5: Implementeren, change & cultuur
Veranker succesvolle use cases in de dagelijkse operatie en werk verder aan een AI roadmap. Deel successen intern en zorg voor een cultuur van continu leren en verbeteren.

AI Playbook

Ethiek en bias

AI kan ontwrichtend zijn en invloed hebben op de werkgelegenheid. Het is belangrijk om bewust om te gaan met de ethische implicaties en de visie van je organisatie te waarborgen. Een voorbeeld is IKEA, dat AI gebruikt om de klantenservice te verbeteren zonder medewerkers te verliezen door hen intern te hertrainen voor een andere afdeling/functie.

AI Playbook

Het AI Playbook helpt je stap op stap op weg om AI succesvol te implementeren in jouw organisatie. Tijd om nu (echt) te starten en AI vóór je laten werken. 

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Uitgebreid aan de slag met AI in jouw organisatie?

Wil je uitgebreid en praktisch aan de slag met het succesvol implementeren van AI in jouw organisatie? Neem een kijkje bij de opleiding AI Business Professional. Of liever een kortere training of masterclass? Bekijk ons volledige AI-aanbod ›

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.