Podcast

Artificial Intelligence: zo win je van de anderen met AI en data

Artificial Intelligence (AI), het is overal. In deze nieuwe podcast van Studio Beeckestijn gaat Bart Meerdink in gesprek met Alex Dowdalls. Alex is helpt als founder van AXVECO BV organisaties hun business model te vernieuwen door de inzet van AI en blockchain. Daarnaast is Alex docent bij Beeckestijn. In deze podcast staan de begrippen AI en data centraal. Alex gaat in op de toepassing van AI in organisaties en geeft mooie tips en voorbeelden.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

AI is overal

AI is niet meer weg te denken uit onze wereld, het is overal om ons heen. In een dag kom je als consument al veel AI tegen, denk hierbij aan gezichtsherkenning van je smartphone, Google Maps die adviezen geeft en Spotify die liedjes afspeelt, gekozen door het algoritme. Alex geeft nog meer voorbeelden van AI en alle verschillende soorten ‘recognition’ die er bestaan.

Alex Dowdalls | AI | Studio Beeckestijn | Podcast

Data is onmisbaar

Veel corporates zijn ontstaan in een tijd waar data geen kernresource was. Ze hadden de basisinformatie van een klant, zoals het verzendadres, maar wisten totaal niet wie de klanten waren en wat de kernmerken en behoeften waren. Nu leven we in een wereld waar data onmisbaar is en voor veel organisaties is dat een uitdaging. Het voelt als een ver-van-je-bed-show, maar dat is het niet. Het is hier en nu en het raakt je in de kern van je bedrijfsvoering.

Begin bij klantdata

Veel organisaties zeggen al data driven te werken, maar is dat echt zo? Ze hebben vaak logistieke en financiële data, maar de klantdata ontbreekt. Advies van Alex: ‘begin bij de klantdata en werk terug in de supply chain naar andere data’. Wat valt onder klantdata? En waarom begint het daar? Alex legt het uit.

De toepassing van AI

Een klassiek data probleem: je hebt een geweldig analytics team met veel kennis, je hebt mooie software gekocht, maar de mensen in de business identificeren geen use cases. Dat is frustrerend, want de analisten kunnen deze data niet verzinnen. De analisten zien echter vaak de toepassing van AI niet in. Hoe kan AI je hierbij helpen? En wat is Alex zijn veel gegeven advies? Ontdek het in deze podcast.

Maak persona’s op basis van clusteranalyses

Bij het maken van persona’s wordt er meestal uitgegaan van aannames en onderbuikgevoel. Maar hoe weet je of dit klopt? Als je data gebruikt voor je persona’s, krijg je veel meer inzicht en duidelijkheid in de segmenten. Als dit helder is, kun je voor elk segment persona’s gaan maken, ofwel clusteranalyses doen. Alex vertelt hoe je dit kunt aanpakken en hoeveel tijd dit kost om op orde te krijgen.

Outside-in benadering

Alex geeft een simpele vuistregel voor data: denk outside-in en top-down. Veel corporates bedenken vanuit de data die ze hebben wat ze ermee kunnen doen (inside-in benadering). De vraag is echter: wat zou je willen? Welke data is hiervoor nodig? En hoe kom je aan die data? Bedrijven zijn steeds meer gericht op first-party data door de nieuwe privacywet. Alex legt uit hoe je zelf data en input kunt verzamelen aan de hand van een aantal voorbeelden.

Neemt AI ons werk over?

AI kan dus van alles. Maar gaat AI het werk van mensen overnemen? En wat is volgens Alex de meest spannende ontwikkeling op het gebied van AI? Alex deelt zijn visie.

Ongewenste vooroodelen

Ten slotte krijg je tijdens deze podcast antwoord op de vraag: hoe voorkom je ongewenste vooroordelen binnen algoritmes? Een heel belangrijk thema wat je kunt aanvliegen op verschillende niveaus. Alex benoemt alle niveaus aan de hand van voorbeelden en gaat in op het begrip ‘explainable AI’.

Al met al weer een zeer waardevolle en actuele podcast om te luisteren!

Studio Beeckestijn · Artificial Intelligence: zo win je van de anderen met AI en data

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.

Zelf aan de slag met AI?

In onze training AI in de praktijk ontdek je hoe je optimaal profiteert van de data die je hebt en hoe Artificial Intelligence jou morgen al een voorsprong geeft.