Podcast

Data science: kwaliteit, methoden & tooling

Data science, een interessant maar complex onderwerp. Bart Meerdink gaat in gesprek met Kees Groenewoud, CEO van Cmotions. Hij helpt bedrijven inzicht te krijgen in hun data m.b.v. data science en advanced analytics. Daarnaast is hij docent bij de post-HBO opleiding Marketing Automation & Campagne Management.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Data kwaliteit

Al sinds 2005 houdt Kees zich bezig met data kwaliteit. Wat zijn de ontwikkelingen in de tussentijd? Zijn we wat opgeschoten? En waar gaat data kwaliteit over? Als het gaat om het begrijpen van data zijn er twee fases: business understanding en data understanding. Wat houden deze begrippen in en wat is het verschil? Kees legt het uit in de podcast.

Data science: kwaliteit, methoden & tooling

Algoritmes

Ons menselijk brein kan maar een maximum aantal patronen herkennen. In een Excelsheet kunnen we bijvoorbeeld patronen herkennen in een beperkt aantal rijen en kolommen. Als het te veel wordt snappen we het niet meer en dan hebben we algoritmes nodig. Hoe automatiseer je en hoe begin je? Kees vertelt het.

Tools en methodes

Als je een data gedreven organisatie wilt worden, zijn er genoeg technieken en tools om je hierbij de helpen. Kees legt uit dat het niet belangrijk is hoeveel data je hebt, maar wat je ermee doet. Hij bespreekt een aantal analyses die jij kunt doen voor jouw organisatie. Ook geeft hij tips over hoe jij kunt starten met deze methoden en data science. Er worden voorbeelden gegeven over een motive analyse, factor analyse, feature analyse, data governance, 360 graden klantfeedback en meer!

Customer Lifetime Value

Veel marketeers weten niet wat hun klantwaarde is. Het begrip customer lifetime value leeft nog te weinig onder marketeers. Er is een simpele formule om de customer lifetime value te berekenen:

Gemiddeld bonbedrag x frequentie x tijd dat iemand klant is – kosten

Je komt al snel uit op deze formule, maar er zit nog meer achter. De factoren zoals bongedrag, frequentie en kosten bestaan ook uit een verzameling data uit verschillende bronnen. Wat raad Kees aan om te doen? En wanneer gebruik data lake? Kees vertelt hier meer over in de podcast.

Belangrijkste data science trend

Wat is de grootste data science trend van dit moment? En wat zou de nummer één prioriteit moeten zijn in organisaties? Luister de podcast & ontdek het!

Praktijkvoorbeeld

Data science is een vrij complex onderwerp. Om je een wat beter beeld te geven benoemt Kees een praktijkvoorbeeld. Aan de hand van een specifiek bedrijf vertelt hij welke stappen zij hebben genomen en waarom. 

Luister de podcast voor uitgebreide uitleg, voorbeelden & tips op het gebied van data science!

Studio Beeckestijn · Data science: kwaliteit, methoden & tooling

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.

Liever lezen dan luisteren?

Vind je dit een interessant onderwerp, maar wil je liever meer lezen? Op de Beeckestijn Knowledge Hub vindt je een uitgebreid artikel over de inhoud van de podcastaflevering. 

Lees artikel ›

Zelf aan de slag met data?

Voor een goede customer experience en succesvolle (digitale) marketing zijn klantdata en klantinzicht noodzakelijk. Wil je zelf aan de slag met data & tech? Volg een data opleiding of training en verreik je kennis op operationeel, tactisch en strategisch niveau.