Podcast

Design Thinking in het bedrijfsleven

Design Thinking is een krachtige benadering die steeds meer terrein wint binnen commerciële organisaties, maar toch nog niet volledig ingeburgerd is. In deze podcast bespreekt Sabine Croes, docente bij Beeckestijn en partner bij Perspective, de essentie van Design Thinking en de impact ervan op het bedrijfsleven. Ze deelt inzichten over de definitie, oorsprong, toepassing, uitdagingen van Design Thinking én de kritische rol van de mindset en multidisciplinaire teams.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Wat is Design Thinking?

Sabine omschrijft Design Thinking als aan manier van denken, een mindset die gericht is op de mens. Het is een iteratieve aanpak die experimenten en verschillende perspectieven omarmt om tot innovatie oplossingen te komen. Ook heeft het veel gemeen met de Lean Startup-methodologie, maar het is niet hetzelfde. In deze podcast vertelt Sabine precies wat design thinking wel én vooral ook niet is, wat de verschillen zijn met Lean Startup en waarom je zou moeten beginnen met Design Thinking.

Sabine Croes - Podcast - Design Thinking

Het Design Thinking proces

De kracht van een goede probleemstelling

Een Design Thinking traject begint meestal met een "Hoe Kunnen We?" (HKW) vraag. Tijdens het traject ga je in de eerste fase in gesprek met de klant/eindgebruiker en verzamel je inzichten. Halverwege het Design Thinking proces wordt de HKW-vraag aangescherpt op basis van de nieuwe inzichten. Een goede probleemstelling is dus cruciaal, ondanks dat je deze later aanpast. Sabine geeft voorbeelden van goede probleemstellingen.

Double & triple diamond methodiek

Design Thinking volgt de Double Diamond Methodiek, waarbij de eerste diamant zich richt op het begrijpen van het probleem, de tweede diamant op het bedenken van oplossingen en er soms een derde (triple) diamant wordt toegevoegd voor implementatie. Sabine gaat in de podcast uitgebreid in op elke fase van elke diamant.

Succesvolle cases

Sabine heeft al veel bedrijven geholpen tijdens het Design Thinking traject. Ze vertelt een aantal voorbeelden van bedrijven die dit traject goed geïncorporeerd hebben en vooral ook hoe ze het traject hebben aangepast aan de organisatie, zodat het haalbaar is. Zo wordt o.a. ABN Amro benoemd, waar in de vorige podcastaflevering meer vertelt werd door Marèse en Marcelle. 

Kaders stellen

Ondanks dat je bij Design Thinking breed gaat kijken en geen oordeel of oplossing van tevoren mag hebben, is het wel belangrijk om wat kaders te stellen. Als een oplossing totaal niet bij een organisatie past of niet haalbaar is, is het zonde. Sabine adviseert om wat algemene kaders op te stellen:

  • Aantrekkelijkheid voor de eindgebruiker
  • Levensvatbaarheid voor de organisatie
  • Maakbaarheid van de oplossing

Laat deze kaders aan het begin van het Design Thinking traject even helemaal los, maar pak ze er halverwege zeker weer bij. Sabine legt je uit hoe je dit precies kunt doen en hoe je die kaders kunt bepalen.

Design thinking versus business design

Business Design wordt vanuit Amerika ook steeds populairder. Dit heeft te maken met wat kritiek die is ontstaan op Design Thinking. Sabine legt uit wat die kritiek is en wat Business Design precies inhoudt. Bij Business Design is het Business Model Canvas (BMC) een goed vertrekpunt. Ben je niet zo’n fan van het BMC? Sabine noemt een alternatief: de Business Blueprint. Dit is bijna hetzelfde, maar het maakt het allemaal nét iets makkelijker.

De belangrijkste ontwikkeling in het vakgebied

Tot slot deelt Sabine nog wat volgens haar de meest spannende ontwikkeling is binnen het vakgebied. Digitale transformatie versus persoonlijke dienstverlening is iets wat ze heel veel ziet terugkomen. Dit is ook iets wat heel goed hand in hand kan gaan met Design Thinking.

Studio Beeckestijn · Design Thinking in het bedrijfsleven

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Zelf aan de slag met design thinking?

Wil je (begeleid door Sabine) zelf aan de slag met Design Thinking in jouw organisatie? Volg een Design Thinking training en leer hoe je met de combinatie van creatief en analytisch denken tot andere inzichten en innovatieve resultaten komt!

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.