Digitale Transformatie: het jaar van het ongemak
Digitalisering en digitale transformatie staan centraal in deze podcast aflevering van Studio Beeckestijn. Bart Meerdink gaat in gesprek met Jaspar Roos, kerndocent bij de post-master opleiding Digitale Transformatie & Organisatie. Jaspar is partner bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut en een toolkit company.
Leadership beyond digital
In het voorjaar gaan Jaspar met zijn zakenpartner Michiel samen met Beeckestijn iets leuks doen. Er wordt een studiereis naar Berlijn georganiseerd! Deze studiereis staat in het teken van ‘beyond digital’, een term die Jaspar vaak gebruikt in zijn colleges. Maar wat bedoelt hij hiermee?
Mensen zijn nu vooral op zoek naar wat ze kunnen transformeren. Digital is dan nog maar één van die poten. Digital is een belangrijke drijver om veranderingen teweeg te brengen en om dit ook snel te kunnen doen, maar het is niet meer zo bijzonder. Als je een website hebt, is dat niet meer zo bijzonder. Met beyond digital proberen we eigenlijk die transitie vorm te geven en die zit op heel veel vlakken.

Digitalisering versus digitale transformatie
Jaspar staat in de podcast stil bij de begrippen digitalisering en transformatie. Deze begrippen worden soms als hetzelfde gezien, maar het zijn wel degelijk verschillende dingen. Digitalisering is meer een basisbegrip, een onderdeel van de gehele digitale transformatie. Het gaat over doen wat je al deed en dit vervolgens digitaliseren. Daarin kunnen er vier verschillende onderdelen worden onderscheiden. Jaspar licht ze toe in de podcast.
Digitale transformatie is een breder begrip dan alleen digitalisering. Dat gaat meer over het veranderen van de manier van werken in de organisatie. Digitalisering is één van de middelen daarvoor.
2023 wordt het jaar van het ongemak
Digital is de belangrijkste golf die de afgelopen 20 jaar over ons heen is gekomen, maar we zien ook dat nieuwe golven allang aan de horizon zijn en impactvol gaan worden in de maatschappij. Wat wordt volgens Jaspar de volgende golf? Hij noemt de volgende golf ‘het renaissance van het humanisme’. Daarmee bedoelt hij dat de ongemakkelijkheid bij hoe wij mensen met elkaar communiceren en omgaan echt de toegevoegde waarde gaat worden.
2023 wordt dus wat Jaspar betreft het jaar van de ongemakkelijkheid. Dit uit zich in allerlei vormen, Jaspar geeft veel voorbeelden van deze ongemakkelijkheid en de keuzes die organisaties moeten maken. Ook geeft hij tips hoe jij de ongemakkelijke momenten kunt gebruiken in je voordeel bij jouw organisatie en hoe jij je klanten alsnog kunt triggeren.
Ongemakkelijkheid is daarnaast voor iedereen anders. Wat voor jou als ongemak kan voelen, is voor de ander geen probleem, en vice versa.
Ongemak na de pandemie
Zeker na coronapandemie zag Jaspar de ongemakkelijkheid als mensen weer naar kantoor kwamen. Wel of geen hand geven, wel of niet drie zoenen, hoe ga je met elkaar om? Dat ging vrij snel over, er is een nieuwe fase. De meeste mensen gaan nu echt niet meer vijf dagen per week met de auto of de trein naar kantoor. En als je dan op kantoor bent, wil je het liefst samen met collega’s dingen doen. Want waarom zou je naar kantoor gaan als je vervolgens de hele dag individueel werkt? Voor de dingen die men belangrijk vindt zijn ze bereid meer moeite te doen. Maar als je mensen goed kunnen samen zijn en samenwerken is dat een belangrijke voorwaarde voor het succes van het bedrijf.
Jaspar’s tip voor de leider in 2023
“Doe minimaal één per week iets wat je eigenlijk niet gewend bent om te doen. Ga eens een keer naar een museum, bel willekeurige mensen op. Doe iets wat niet direct een effect heeft voor jezelf, maar leer dingen te doen die voor jou lastig zijn.”
Connected, maar niet collected
We leven in een maatschappij waarbij alles altijd makkelijker, goedkoper en sneller moet. We worden steeds meer eenlingen en zijn minder verbonden met elkaar. We zijn wel connected, maar niet collected. Jaspar geeft voorbeelden van paradigma’s van vroeger omtrent digitalisering en hoe hij dit nu gebruikt. Ook heeft hij het over realtime versus righttime en convenience versus easyness. Hierbij geeft hij ook een aantal voorbeelden.
Ethiek en moraal bij digitale transformatie
Jaspar is ook veel bezig met ethiek. Hij merkt dat we nu ook eindelijk gaan nadenken over wat moreel juist is. Denk aan mediaconsumptie; de algoritmes zijn niet maatschappelijk bepaald, maar commercieel en politiek. Een aantal bedrijven bepalen wat wij zien, denken, vinden en met wie we connecten. Er zijn hier momenteel vrij veel discussies over. Hoe ziet Jaspar dit de komende jaren ontwikkelen? Ontdek het in deze podcast.
Digitalisering is niks zonder de mensen erachter
Menselijke lol en plezier is niet zo snel te automatiseren of te vervangen met artificial intelligence (AI). AI is waanzinnig op veel vlaken, maar het gaat vooral om de mensen die het toepassen. Natuurlijk hebben we dit nodig en is het fijn om met elkaar verbonden te zijn, maar het is nog veel fijner om samen met elkaar in een aandachtsbubbel te zitten, zonder telefoon e.d. Om dan vervolgens met je business keuzes durven maken, zelfs als die ten koste gaan van jouw verdienmodel. Jaspar geeft in de podcast voorbeelden van bedrijven die bewuste en bijzondere keuzes hebben gemaakt, wat hen onderscheid van de rest én succesvol maakt.

Aan de slag met digitale transformatie in Berlijn?
De digitale revolutie vraagt om ander leiderschap. En omdat je zelf moet bewegen om beweging te krijgen, gaan o.a. Bart & Jaspar met een selecte groep professionals naar de Tech-hoofdstad van Europa: Berlijn. Tijdens deze 4-daagse studiereis ga je aan de slag met het thema 'Leadership beyond Digital'. Ga je mee?
Abonneren
Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:
Vond je dit een waardevolle podcast?
Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.
Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.