Podcast

Diversiteit & Inclusie: het is nooit af

Inclusie en diversiteit zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. In deze nieuwe podcast gaat Bart Meerdink gaat in gesprek met Madhu Mathoera, expert op het gebied van diversiteit & inclusie en marketingcommunicatie, ondernemer, sinds kort auteur, alumnus van Beeckestijn én docente bij Beeckestijn. Met haar eigen bedrijf, BE(E) Top of mind, helpt ze organisaties om aan de slag te gaan met diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. In deze podcast hoor je alles over deze onderwerpen binnen organisaties en marketingcommunicatie.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Diversiteit en talent binnen organisaties

Als er een keuze gemaakt moet worden tussen talent en diversiteit, wordt er vanzelfsprekend voor talent gekozen. Echter ziet talent er niet altijd uit zoals de organisatie op dat moment eruit ziet. Er wordt vaak niet goed gekeken naar wie er écht goed naar bij de organisatie past op basis van talent, maar iemand waarmee het goed klikt. Madhu legt uit hoe dit werkt aan de hand van een paar herkenbare voorbeelden en gaat in op de begrippen diversiteitskenmerken en gelijkwaardigheid.

Een safe space voor de medewerkers

Madhu helpt organisaties aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie. Hierbij begint het bij bewustwording. Ga het gesprek aan met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld door extra vragen te stellen bij medewerkerstevredenheidsonderzoeken, maar ook door één op één met elkaar in gesprek te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je organisatie een safe space is waarin je medewerkers open en eerlijk durven en kunnen zijn? Dat hoor je in deze podcast.

Madhu podcast diversiteit en inclusie

Onbewuste vooroordelen

Er worden vaak onbewuste vooroordelen gemaakt. Denk hierbij aan een buitenlandse achternaam die voor een communicatie functie vaak al snel afgewezen wordt. Maar ook binnen de marketingcommunicatie wordt er vaak onbewust veroordeeld. Organisaties denken vaak dat ze hun klanten vaak heel goed kennen door onder andere data die ze hebben. Hierdoor denken ze dat er een kleine groep klanten is die behoefte heeft aan meer diversiteit. Echter worden dan de klanten die niet naar hun komen of de potentiële klanten vergeten. Dit is een gemiste kans. Hoe ga je dit tegen? Madhu legt het uit.

Purpose

Als je een inclusieve organisatie wilt zijn, zal dit vanuit binnenuit moeten komen, vanuit purpose. Pas als organisaties dit doen willen mensen daar werken. Daarnaast moet je ook naar de klanten toe ten alle tijden laten blijken dat je een inclusieve organisatie bent. Dat zit hem in de kleine dingen. Hoe kun je een inclusieve werkgever zijn? En hoe betrek je diversiteit en inclusie in je product of dienstverlening? Luister het in deze podcast.

Inclusie is nooit af

Op het moment dat een team veranderd, bijvoorbeeld door nieuwe collega’s of collega’s die weggaan, ontstaat er een nieuwe dynamiek. Elke persoon die erbij komt of weggaat zorgt ervoor dat de teamcultuur veranderd. Inclusie is dan ook nooit af. Cultuur is iets wat we vaak willen vasthouden en niet willen veranderen. Maar in hoeverre kun je dan inclusief zijn en samenwerken? En hoe zorg je voor inclusie voor iedereen in plaats van aanpassingen voor een kleine groep mensen? Madhu geeft tips.

Marketingcommunicatie en inclusie

Steeds meer bedrijven gebruiken in hun marketingcommunicatie diverse content, bijvoorbeeld door stockbeelden te gebruiken met verschillende culturen. Maar hoe voorkom je dat dit een ‘trucje’ wordt en hoe betrek je inclusie en diversiteit in de marketingcommunicatie? Organisaties zullen meer moeten doen dan alleen divers tekst of beeld te gebruiken. Madhu geeft voorbeelden wat organisaties kunnen doen om inclusief te worden voor iedereen, niet alleen voor één groep.

Al met al genoeg interessante kennis en inspiratie in deze nieuwe podcast!

Studio Beeckestijn · Diversiteit & Inclusie: het is nooit af

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.

Ervaring madhu mathoera

Madhu heeft een aantal opleidingen bij Beeckestijn gevolgd. Benieuwd naar één van haar ervaringen? Lees het hier!

Lees ervaring ›