Podcast

Duurzame sneakers: het innovatieve verhaal van Nooch

Stefan Wobben, oprichter van Nooch, heeft een duidelijke missie: de sneakerindustrie transformeren. Nooch maakt schoenen die 100% plantaardig zijn, zonder enige concessies op het gebied van arbeid, dierenwelzijn of milieu. In deze podcast deelt Stefan zijn inzichten over duurzaamheid, nieuwe verdienmodellen en de obstakels bij het lanceren van baanbrekende producten.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Wat maakt Nooch uniek?

Nooch staat bekend om hun schoenen die volledig uit plantaardige materialen bestaan. Van de zool tot de veter, alles is biologisch afbreekbaar. Dit innovatieve concept biedt een oplossing voor de problemen in de fast-fashion industrie, waar overtollige voorraden vaak worden verbrand en lage lonen en dierenleed de norm zijn. Nooch streeft naar een duurzamere toekomst door schoenen te maken die na gebruik volledig kunnen worden gecomposteerd.

Podcast | Duurzame sneakers van Nooch | Stefan Wobben

Zo is Nooch ontstaan

De inspiratie voor Nooch ontstond tijdens een vakantie, waar Stefan een gezin ontmoette dat een huis bouwde van natuurlijke materialen. Deze ontmoeting leidde tot een samenwerking om duurzame schoenen te creëren. Stefan vertelt hierover meer in de podcast, inclusief indrukwekkende feiten over de impact van de schoenenindustrie. Hier alvast een voorproefje:

“Er zijn 24 miljard paar schoenen per jaar die wereldwijd worden geproduceerd. 95% daarvan belandt op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Als je al die schoenen op zou stapelen, zouden we een toren kunnen maken naar de maan en dan kunnen we 7x op en neer. En dat dan ieder jaar weer.”

Innovatie met Design Thinking

Stefan's achtergrond in business en als oprichter van Concept7 heeft hem geholpen bij de ontwikkeling van Nooch. Hij legt uit hoe Design Thinking een cruciale rol speelde in het proces. Hoewel duurzaamheid een belangrijk thema is, lag de nadruk bij Nooch op technische innovatie. In de podcast vertelt Stefan uitgebreid over de uitdagingen en successen die ze hierbij hebben ervaren bij elke stap van het proces.

Succes voor Nooch

Voor Stefan is Nooch succesvol wanneer de hele industrie overstapt naar eerlijke arbeidsomstandigheden en het elimineren van dierenleed. In de podcast gaat hij dieper in op de huidige situatie in o.a. de leerlooierijen in Bangladesh en de noodzakelijke veranderingen.

Het pre-order model

Nooch gebruikt een pre-order model om verspilling te voorkomen. Dit model stelt klanten in staat om hun schoenen vooraf te bestellen, wat helpt bij het minimaliseren van overproductie en retouren. Stefan deelt in de podcast hoe dit model hen heeft geholpen om concurrerende prijzen te hanteren zonder grote marges.

Nooch | Duurzame sneaker | Podcast Studio Beeckestijn

Doelgroep en positionering

Door continu te experimenteren, ontdekte Stefan dat Nooch zich moet positioneren binnen de ‘zero waste’ beweging. Ze richten zich op ‘empowered activists’, consumenten die geloven dat hun acties een verschil kunnen maken. In de podcast bespreekt Stefan de waardevolle inzichten die ze hebben opgedaan door experimenten en klantfeedback.

Inspirerende voorbeelden van duurzame merken

Patagonia is een inspirerend voorbeeld voor Nooch. Stefan vertelt in de podcast over hun unieke benadering van reparaties en steun aan lokale economieën. Een ander voorbeeld dichter bij huis is Bever, met hun repairstreet concept.

Uitdagingen en toekomstperspectief

De grootste uitdaging voor Nooch is het mobiliseren van klanten om hun verhaal verder te verspreiden. Plannen voor internationalisering naar landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk liggen ook op de plank. Stefan deelt in de podcast hoe Nooch mensen wil betrekken bij hun verhaal en processen, bijvoorbeeld via pick-up party’s.

Nooch bewijst dat duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan. Wil je meer weten over hun reis en visie? Stefan gaat in de podcastaflevering dieper in op deze onderwerpen en geeft veel praktische voorbeelden.

Studio Beeckestijn · Duurzame sneakers: het innovatieve verhaal van Nooch

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Aan de slag met je eigen innovatie(S)?

Wil jij innovatie-expert worden en aan de slag met je eigen innovaties? Met de masterclass Innovatie ken je de laatste ontwikkelingen op het gebied van innovatie en ben je in staat om succesvol te innoveren en stakeholders hierin mee te nemen, of dat nou voor je eigen onderneming is of voor de organisatie waar jij werkzaam bent.

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.