Podcast

Google Analytics 4: de laatste tips die jij nodig hebt om succesvol over te stappen

Vanaf 1 juli 2023 stopt Universal Analytics en moet iedereen over zijn gestapt naar Google Analytics 4. Als je voor die tijd niet over stapt, zul je geen data verzamelen. Er zijn flink wat verschillen met de oude en de nieuwe versie van analytics. Bart Meerdink gaat tijdens deze podcastaflevering van Studio Beeckestijn in gesprek met Felipe Wesbonk. Hij geeft je praktische tips en handige informatie om succesvol aan de slag te gaan met Google Analytics 4.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Opnieuw data verzamelen

Kun je nog overstappen op Google Analytics 4? Ja, zeker. Het liefst had je op 1 juli 2022 al Google Analytics 4 goed moeten inrichten, zodat de juiste data binnenkomt. Wil je dus vanaf 1 juli 2023 een jaar terugkijken in je analytics, moet er data beschikbaar zijn van een jaar geleden. Bij Google Analytics 4 wordt alle data opnieuw gegenereerd, je kunt geen data overzetten. Je begint echt met een schone lei, dus je kunt niet eerder terugkijken dan wanneer je bent begonnen.

Podcast: Google Analytics 4

De belangrijkste verschillen

Er zijn veel dingen veranderd in Google Analytics 4. Felipe benoemd de grootste, opvallendste verschillen. Zo heeft Google Analytics 4 een andere meetmethode, andere manier van registratie, andere attributiemodellen, een nieuwe interface en andere rapportagemogelijkheden. Hij staat bij elke factor stil en legt uit wat er dan precies anders is.

Kijk opnieuw naar je datastrategie met het See-Think-Do-Care model

In Google Analytics 4 moet alles opnieuw worden ingesteld. Nu is dus hét moment om kritisch te kijken naar jouw datastrategie. Daarbij begin je bij je bedrijfsdoelen, deze vertaal je door naar je websitedoelen en vervolgens ga je kijken naar wat je wilt bereiken om die doelen te halen. Felipe gebruikt hiervoor graag het See-Think-Do-Care model van Google. Tijdens de podcast legt hij uit hoe je stap voor stap, per fase van het model naar jouw datastrategie kunt kijken en KPI’s kunt bepalen.

Stel je instellingen goed in

Google Analytics 4 heeft een paar standaardinstellingen die handig zijn om aan te passen voordat je gaat meten. Felipe vertelt welke instellingen dit zijn en waarom je ze het beste kunt aanpassen. Ook zijn er wat nieuwe metrics in Google Analytics 4, waaronder het betrokkenheidspercentage. Dit is het tegenovergestelde dan het bouncepercentage. In de podcast legt Felipe heel duidelijk uit wat beide begrippen precies inhouden en geeft een verduidelijkend voorbeeld.

Analytics koppelen met andere Google-platformen

Bij Universal Analytics (de gratis versie) was het niet mogelijk om een koppeling te maken met Google Display & Video 360 (DV 360), Google Search Ads en Google Ads. In Google Aanlytics 4 is dit wél mogelijk. In deze aflevering ontdek je hoe je audiences kunt maken en of je ook platformen zoals Facebook Ads kunt koppelen.

Toekomstplannen van Google

De ontwikkelingen gaan hard, wat staat ons in de toekomst nog te wachten? Google is niet zo open als het gaat om hun toekomstplannen. Wel hebben ze aan paar dingen aangekondigd, zoals missende features, behavioral modeling en meer machine learning. Felipe vertelt over zijn toekomstverwachtingen op dit gebied.

Analytics verboden

Op dit moment is analytics verboden in de landen Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Waarom? Gaat het ook worden verboden in Nederland? En wat zijn de alternatieven? Dat hoor je in deze podcast.

Luister deze podcast & zorg dat je klaar bent om succesvol aan de slag te gaan met Google Analytics 4.

Studio Beeckestijn · Google Analytics 4: de laatste tips die jij nodig hebt om succesvol over te stappen

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

zELF Aan de slag met Google analytics 4?

Wil je alles weten en leren op het gebied van Google Analytics om zelf aan de slag te gaan? Tijdens de training Google Analytics 4 leer je hoe je meer uit je website, app of campagne kunt halen. Ook richt je je eigen Google Analytics 4 account helemaal goed in en ga je zelf meteen aan de slag met je eigen custom rapporten. 

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.