Podcast

Growth Hacking: de implementatie van het groeimodel

Growth hacking staat centraal in deze podcast! Bart Meerdink gaat in gesprek met Tanja Sanders: een bezige bij op het gebied van growth hacking en data driven growth. Met haar bedrijf GrowthHub begeleid ze bedrijven met het efficient toepassen van hun data, zodat het niet bij mooie plannen en strategieën blijft, maar ook de implementatie met de juiste tools.

In deze aflevering leer je over growth hacking, customer centricity, data driven growth, de North Star Metric, groeihefbomen en de organisatiecultuur. Ook gaat Tanja in op de toepassing van het groeimodel. Om het proces begrijpelijker te maken geeft ze diverse praktijkvoorbeelden. Een podcast boordevol kennis en inspiratie om zelf aan de slag te gaan met growth hacking!

Beluister hier de podcast via Spotify ››

De ideale klant

Veel organisaties zijn customer centric, ze denken vanuit de klant. Toch zijn er manieren om dit sneller, efficiënter en slimmer te doen. Het customer centricity model gaat ervan uit dat je de klant heel goed begrijpt en dat je weet wie de meest ideale klant is. Het bepalen van je ideale klant is ook de basis voor growth hacking. Bij een ideale klant denkt men al snel aan veel omzet en bestellingen, maar dat is het niet. Wat is dan een ideale klant en hoe bepaal je dit? Tanja legt het uit in deze podcast.

Podcast | Tanja Sanders | Growth Hacking

Growth hacking minder geschikt voor grote organisaties

Growth hacking is een methode om snel te experimenteren en innovatieve groeistrategieën toe te passen met als einddoel snelle groei van de organisatie. Toch is de methode niet altijd even geschikt voor grote organisaties. Daarvoor geeft Tanja drie redenen:

  1. Capaciteit ontbreekt
  2. Legacy systemen
  3. Veel stakeholders

Wat er met elke factor wordt bedoeld, hoor je in de podcast.

Data driven growth

De methode van growth hacking is steeds populairder onder bedrijven. Grote organisaties hebben het echter vaker over data driven growth. Er wordt gebruik gemaakt van klantdata om groeistrategieën te ontwikkelen en toe te passen. Hierdoor is het mogelijk om op een schaalbare manier te groeien. Schaalbaarheid is hierbij de key.

De North Star Metric

De belangrijkste metric van growth hacking is de North Star Metric. De North Star Metric geeft aan hoe waardevol jouw product of dienst is voor je meest ideale klant. Het is een doelstelling gericht op duurzame groei. Ook geeft het richting aan de activiteiten van je organisatie. Het helpt organisaties om zich te focussen op de belangrijkste activiteiten om de ideale klanten tevreden te houden.

Daarnaast geeft deze metric focus op de lange termijndoelstellingen en een duidelijke doel binnen teams. Maar hoe ziet zo’n North Star Metric er dan uit? En hoe bepaal je deze voor je organisatie? Tanja geeft voorbeelden van North Star Metrics van o.a. Amazon en Netflix.

Groeihefnomen en het groeimodel toepassen

Als je eenmaal de North Star Metric hebt bepaald, kun je bepaalde groeihefbomen gaan definiëren. Dit zijn onderliggende factoren die impact gaan hebben op de North Star Metric. Onder de groeihefbomen kun je input- en output-metrics formuleren. Allerlei termen die heel bekend zijn binnen growth hacking, maar wat betekenen ze eigenlijk? En hoe pas je het toe? Ontdek het in de podcast.

Als je alle metrics en doelstellingen hebt gesteld, is het tijd voor de implementatie van het groeimodel. Hoe kun je het groeimodel toepassen in je organisatie? Tanja geeft in de podcast een voorbeeld van Spotify waarbij ze alle factoren naloopt en uitlegt welke stappen je kunt zetten.

Groeimindset in de gehele organisatie

Uiteindelijk wil je dat de groeimindset door de hele organisatie zit. Maar in de praktijk heeft iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Dus hoe breng je dat allemaal samen? Het groeimodel kun je niet in één keer implementeren. Je begint klein en werkt stap voor stap naar een autonome groeimindset. Tanja benoemd een aantal stappen die je kunt zetten om dit te bereiken.

Luister de podcast & ontdek hoe jij stapsgewijs growth hacking kunt toepassen in jouw organisatie!

Studio Beeckestijn · Growth Hacking: de implementatie van het groeimodel

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

zELF Aan de slag met Growth Hacking?

Wil jij meer leren over growth hacking en zelf concreet aan de slag? Tijdens de training Growth Hacking in 2 dagen hoe leer je hoe het maximale uit je data haalt en hoe je met growth hacking snelle en effectieve groei realiseert.

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.