Leven Lang Leren en Ontwikkelen: de visie van Beeckestijn
Studio Beeckestijn heeft een mijlpaal bereikt: dit is alweer aflevering 50! Deze bijzondere mijlpaal verdiend ook een speciale editie en een eregast: Hans Molenaar. Hans is de oprichter van Beeckestijn en inmiddels runnen Hans & Bart het samen. In deze podcast delen ze hoe Beeckestijn is ontstaan, hoe Beeckestijn opleidt en waarom. Ze staan stil bij de uitdagingen van de opleidingsmarkt, hoe je zelf relevant kunt blijven én hoe zij dit doen.
Vind je het leuk om de gezichten achter (Studio) Beeckestijn te zien? Bekijk dan de video!
Beeckestijn: het ontstaan en de visie
Beeckestijn is ontstaan in 2004-2005. Het is voortgekomen uit een post-HBO opleiding e-business, die Hans met zijn toenmalige compagnon Egbert-Jan ontwikkelt hadden voor Hogeschool Saxion. Tijdens dat proces hebben ze vooral geleerd hoe het niet moest. Hans vertelt waarom die opleiding geen succes was in de podcast.
De kennis en inzichten hebben ze vervolgens meegenomen in de ontwikkeling van de eerste opleiding van Beeckestijn: Customer Relationship Management. Inmiddels is Beeckestijn uitgeroeid naar een breed aanbod opleidingen & trainingen. Praktische toepassing, snelle kennis en professionele ontwikkeling staat centraal bij Beeckestijn. Hans vertelt hoe we bij Beeckestijn opleiden en waarom.
Omgaan met alle veranderingen
Klantgedrag veranderd, businessmodellen veranderen, ketens worden korter en er zijn steeds meer nieuwe technologische toepassingen. Kortom: er gebeurt veel. Hans deelt zijn visie op een leven lang leren en de uitdagingen in het hogere onderwijs. Hij benadrukt dat organisaties en professionals die goed met al deze veranderingen kunnen omgaan, het meest succesvol zullen zijn.
De kloof tussen het hogere onderwijs en het bedrijfsleven
Hans deelt een zorgelijke ontwikkeling van het hogere onderwijs. Er lijkt een steeds grotere kloof te ontstaan tussen wat men op scholen leert en wat bedrijven nodig hebben. Hans pleit voor een meer praktische insteek bij Hbo-instellingen met docenten uit de praktijk. Bart noemt in de podcast een praktijkvoorbeeld van een situatie waarin blijkt dat Hbo-instellingen niet meer in staat zijn bij de blijven bij de razendsnelle ontwikkelingen.
Waarom bijscholing en ontwikkeling noodzakelijk is
Veel mensen denken dat de geen opleiding nodig hebben, omdat ze al veel met vakliteratuur bezig zijn, veel blogs lezen en met vakgenoten praten. Maar wil je uiteindelijk mensen en bureaus goed kunnen aansturen? Wil je relevant blijven in je functie of vakgebied? Dan is er wel wat meer nodig dan een aantal blogs. Want je kunt alles lezen, maar met alleen lezen blijft en weinig hangen. Je zult actief aan de slag moeten gaan met nieuwe kennis en skills om echte impact te maken. Hans en Bart gaan in op de gevolgen als je je niet ontwikkelt en Hans deelt zijn visie op permanente educatie.
Onbewust onbekwaam
In veel organisaties is er sprake van onbewuste onbekwaamheid. Waar men vaak denkt up-to-date te zijn, valt dit in de praktijk vaak tegen. Bart noemt een voorbeeld hiervan wat hij vaak ziet en hoort bij zowel deelnemers als organisaties.
Capability scan
Beeckestijn heeft sinds kort een capability scan ontwikkelt. Dit is een self assesment waarbij men zichzelf moet scoren op bepaalde skills en competenties. De scan is inmiddels al door acht partijen afgenomen en de uitkomsten zijn bijzonder, ze zijn bijna allemaal hetzelfde. Wat is hier aan de hand? Bart vertelt het je in deze aflevering.
Succesvolle organisaties
Als het gaat om leren, ontwikkeling en de manier van werken zijn er ook een aantal bedrijven die het al heel goed doen volgens Hans en Bart. Beide noemen ze een praktijkvoorbeeld van een bedrijf die heel goed in staat zijn om hun mensen te motiveren en te laten ontwikkelen, wat veel baat heeft bij de gehele operatie en strategie.
Hoe blijven Hans en Bart zelf bij?
In deze aflevering gingen Hans en Bart in op hoe je als professional en organisatie relevant kunt blijven. Maar hoe doen ze dit zelf eigenlijk? Bij Hans draait alles om leren en ontwikkelen. Hij benoemt welke initiatieven hij neemt om zelf relevant te blijven en wat hij het mooiste aspect vind van zijn vak. Bart heeft veel ervaring in zijn vakgebied en heeft andere manieren om bij te blijven. Hij deelt wat zijn vak zo uniek maakt en hoe hij hands-on leert.
Kortom, de sleutel tot succes in elk vakgebied is blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen. De komende jaren zullen ongetwijfeld nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengen, en degenen die zich blijven aanpassen, zullen uiteindelijk winnen.
Abonneren
Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:
Benieuwd naar de volgende stap voor jou?
Ben jij benieuwd naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor jou en heb je behoefte aan persoonlijk opleidingsadvies? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag vrijblijvend verder.
Vond je dit een waardevolle podcast?
Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.
Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.