Podcast

Podcast: Online Personalisatie & Profiling

Voor de eerste podcastaflevering bij Studio Beeckestijn was personalisatie- en conversiespecialist Martin van Kranenburg te gast. 

Online personalisatie & profiling

In deze aflevering deelt Martin uitgebreid zijn visie en ervaringen over online personalisatie. Wat houdt het in, waarom is het zo belangrijk, waar begin je en welke tools gebruik je hiervoor? En hoe zit het met GDPR? 

Stappenplan online personalisatie

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met online personalisatie? Hieronder vind je het stappenplan van Martin.

Stap 1: Doelen, data en basis op orde
Wat is op dit moment de grootste business uitdaging? Hoe helpt online personalisatie je doel te bereiken? Is Google Analytics (en/of andere tools) op onze website goed ingericht voor online personalisatie? Kijken we naar de juiste data? Kunnen bezoekers eenvoudig hun taak uitvoeren? Valt er in de basis nog winst te halen? Beantwoord altijd eerst deze vraag: hoe kan online personalisatie helpen om onze doelstellingen (sneller) te bereiken. Trap niet in de valkuil om eerst een tool aan te schaffen en daarna pas in kaart te brengen wat je er mee wil gaan doen!

Stap 2: Ken je (focus)klant en zijn reis
Voor wie wil je personaliseren? Welke segment (persona) is het belangrijkst, zorgt voor de meeste impact in relatie tot de doelstellingen?

Stap 3: Herken de bezoeker
Aan de hand van welk klikgedrag, herkomst van bezoek of vraagstelling herken je de bezoeker.

Stap 4: Breng de belangrijkste online personalisatie hypotheses in kaart
Met welke online personalisaties beginnen we? Hoe maken we met zo'n min mogelijke inspanning de meeste impact? Breng met elkaar de top 10 personalisatie hypotheses in kaart.

Stap 5: Bouw een dialoog met impact
Werk met je team de belangrijkste hypotheses uit tot een definitief design en bouw dialogen met impact. Verleiden we bezoekers met de wereldberoemde principes van Cialdini op het juiste moment? Weten we hoe we bewust het onbewuste brein kunnen prikkelen die verantwoordelijk is voor 95% van de conversie? Het succes van online personalisatie zit niet in de techniek, maar in de creatie van het dialoog.

Stap 6: Proces en delen van succes
Het allerbelangrijkste is het proces. Hoe kunnen we structureel gaan optimaliseren? Online personalisatie is onderdeel van je structurele optimalisatie aanpak. Deel de  inzichten met de hele organisatie. Experimenteren is het nieuwe leren!

Luister de podcast wanneer het jou uitkomt!

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Liever lezen dan luisteren?

Vind je dit een interessant onderwerp, maar wil je liever meer lezen? Op de Beeckestijn Knowledge Hub vindt je een uitgebreid artikel over de inhoud van de podcastaflevering. 

Lees artikel ›

Aan de slag met je eigen online personalisatie strategie?

Martin van Kranenburg is bij Beeckestijn docent bij de 1-daagse training Online Personalisatie. Wil je onder zijn begeleiding aan de slag gaan met je eigen online personalisatie strategie? Dan is deze training misschien iets voor jou!