Podcast

Podcast: Transformatie naar een datagedreven organisatie

Een datagedreven organisatie waarbij alle medewerkers data savvy zijn en er goede onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. Dat klinkt goed! Maar hoe transformeer je naar een datagedreven organisatie?

Daarover praat Bart Meerdink met Frank van Delft, managing partner bij CIM7: het bureau wat organisaties helpt om permanent over de scherpste klantinzichten te kunnen beschikken, en Reinoud de Jager, product owner customer & market insights bij Royal FloraHolland. Daarnaast zijn Frank en Reinoud allebei docent bij onze post-master opleiding Data Driven Strategie & Organisatie.

Customer Journey's

Veel organisaties beschikken over leuke customer journey's die vervolgens aan de muur worden gehangen. Dat is natuurlijk mooi, maar er echt mee werken is wel wat anders. Customer journey's zonder data hebben geen effect. Hoe kun je klantreizen versterken met data?

Data transformatie van Royal FloraHolland 

Royal FloraHolland was tot voor kort nog een ouderwetste bloemenveiling en nu is nu hard aan het transformeren is naar een B2B digitaal platform. Hoe doen ze dat?

Machine learning model

Tijdens een machine learning proces waarbij je een voorspellend model bouwt om tot een oplossing te komen voor een probleem, doorlopen Frank en Reinoud onderstaande stappen:

machine learning
  • In de eerste stap verzamel je data. Hierbij heb je veel data uit het verleden nodig. Ga na welke data nodig is en hoe je deze data kunt verkrijgen.
  • In de tweede stap bewerk je de data. Veel van de verzamelde data kun je waarschijnlijk niet direct gebruiken omdat er inconsistenties in zitten, zoals ontbrekende waarden. Het verwijderen van deze inconsistenties is zeer belangrijk omdat je anders onjuiste voorspellingen kunt krijgen.
  • In de derde stap kies je het model. Je kiest wat voor soort algoritme en welk model hierbinnen je gaat gebruiken.
  • In de vierde stap ga je het model trainen.
  • In de vijfde stap test je het model om te kijken hoe nauwkeurig het de uitkomsten kan voorspellen en om de efficiëntie van het model te controleren.
  • In de zesde stap kunnen verbeteringen worden doorgevoerd.
  • In de laatste stap wordt het model gebruikt om voorspellingen te doen.

Data savviness 

Om data als brandstof te kunnen gebruiken voor de besluitvorming binnen een organisatie, is het belangrijk dat de medewerkers data savvy worden. Maar wat betekent dat en wat moet je kunnen om data savvy te zijn?

Data scientists vs. marketeers

Data scientsts moeten iets van de business weten en de taal van de marketeer of product manager kunnen begrijpen. Maar aan de andere kant moeten de marketeers of product managers hun datakennis op orde hebben. Nu zijn dat vaak nog twee aparte werelden. Hoe breng je die bij elkaar?

Data gebruiken of zelf nadenken?

We gooien er ook een leuke stelling in: is alles meetbaar met data of blijft er ook nog een stuk zelf nadenken over? Frank en Reinoud delen hun visies hierover.

Daarnaast komen er nog veel meer interessante onderwerpen aan bod zoals datakwaliteit, data veiligheid en data privacy. En last but not least: wat is nou de meest spannende trend op dit moment op het gebied van data?

Kortom, deze nieuwste aflevering met Frank & Reinoud is weer interessant om naar te luisteren!

Klik hier om te beluisteren via Spotify.

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Zelf aan de slag met data in jouw organisatie?

In de post-master opleiding Data Driven Strategie & Organisatie zet je de stap om op basis van data en klantinzichten een klantgerichte marketing strategie te ontwikkelen en deze te implementeren in de organisatie. 

Liever lezen dan luisteren?

Vind je dit een interessant onderwerp, maar wil je liever meer lezen? Op de Beeckestijn Knowledge Hub vindt je een uitgebreid artikel over de inhoud van de podcastaflevering. 

Lees artikel ›