Podcast

Pricing: de P die zorgt voor echte winstgevendheid

Het is weer tijd voor een gloednieuwe podcast. Dit keer staat de podcast in het teken van pricing. Bart Meerdink gaat in gesprek met Sebastian Glosemeyer, adviseur en lead op het gebied van pricing bij Flowresulting. In deze podcast komen onderwerpen als prijsverhogingen, prijsstrategieën, value-based pricing, korting en psychologische prijsmethoden aan bod. 

Beluister hier de podcast via Spotify ››

De P van prijs

De P van prijs is de meest onderschatte P van marketing. Veel marketeers voelen zich niet verantwoordelijk voor de prijs. Dat is jammer, want dit kan een groot effect hebben op de winstgevendheid van een bedrijf. Toch staat pricing bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen. Waarom is het juist belangrijk om je bezig te houden met pricing? Sebastian legt het uit.

Sebastian Glosemeyer | Podcast Pricing | Beeckestijn Business School

Stijgende inkoopprijzen en marktprijzen

Op dit moment zijn er enorme prijsstijgingen. Wanneer maak je de keuze om stijgende inkoopprijzen door te rekenen naar klanten? Hoe houd je marktprijzen in de gaten? En hoe bepaal je of je altijd cost leader wilt zijn? Ontdek het in deze podcast aan de hand van voorbeelden en tips.

Welke prijsstrategie kies je?

In de basis is het belangrijk om te bepalen welke kostprijs strategie je wilt hanteren. In de podcast worden er drie behandeld: de kostprijs plus methode, competitive pricing methode en de value-based pricing methode. Beluister de podcast en ontdek wat deze methoden inhouden en welke het beste past bij jouw organisatie.

Positionering en pricing

Positionering en pricing gaan hand in hand. Maar meer is niet altijd beter. Hoe ver kun je gaan bij het verbeteren van je propositie? Sebastian legt het uit aan de hand van twee voorbeelden. Ook legt hij het begrip ‘killer elementen’ uit en waarom je deze uit je standaard propositie moet halen.

Het onderzoeken van de betalingsbereidheid

Hoe onderzoek je wat de klant bereid is te betalen voor jouw product of dienst? Er zijn hier verschillende methoden voor. Sebastian benoemt een aantal methoden die je kunt gebruiken om de betalingsbereidheid van je klant te voorspellen en licht deze toe.

De nadelige effecten van korting

Korting geven is de beste manier om klanten binnen te halen, toch? Fout. Het is een makkelijke manier om klanten binnen te halen, maar heeft juist veel nadelige effecten. Tijdens deze podcast gaat Sebastian in op deze nadelige effecten en waar jij op moet letten bij het geven van korting (B2B en B2C). Ook wordt de formule voor het berekenen van de Customer Lifetime Value benoemd. Dit geeft je een inschatting van de inkomsten die je redelijkerwijs kunt verwachten van een gemiddelde klant gedurende de looptijd van hun relatie met je bedrijf.

Prijspsychologische tactieken

Er zijn een aantal prijspsychologische mechanismen die je moet kennen en toepassen. In de podcast benoemd Sebastian er een aantal: het decoy-effect, good-better-best, en the best of 100. Hij legt uit wat deze tactieken betekenen en hoe je ze kunt gebruiken. Tip van Sebastian: kijk op de website van Nick Kolenda voor een lijst met heel veel psychologische tactieken die jij kunt gebruiken.

Kortom, een hele interessante aflevering boordevol voorbeelden en concrete tips!

Studio Beeckestijn · Pricing: de P die zorgt voor echte winstgevendheid

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.

Zelf aan de slag met Pricing?

In onze training Pricing Strategy ontdek je hoe je gebruik kunt maken van B2B Pricing en hoe het jou morgen al een voorsprong geeft.

Liever lezen dan luisteren?

Vind je dit een interessant onderwerp, maar wil je liever meer lezen? Op de Beeckestijn Knowledge Hub vindt je een uitgebreid artikel over de inhoud van de podcastaflevering. 

Lees artikel ›