Podcast

Social media in de marketingmix: TikTok, ethiek en strategie

Er is veel veranderd in het social media landschap en het is nog steeds continu in ontwikkeling. De komst van TikTok heeft de wereld van algoritmes volledig veranderd, de manier van consumeren is anders en social media wordt steeds onmisbaarder in de funnel. In deze podcastaflevering van Studio Beeckestijn gaat Bart Meerdink in gesprek met Meraux de Schutter, co-owner van social bureau Monkeys & Bananas. Ontdek over o.a. ethische overwegingen van social media, de evolutie van algoritmes en contentcreaties, opkomende trends en kansen. Dit alles aan de hand van veel inspirerende praktijkvoorbeelden.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Persoonlijke favorieten 

Meraux zou willen dat TikTok haar favoriete kanaal was, maar gezien ze geen Gen Z is, neigt ze toch meer naar Instagram Reels. Short-form videocontent is haar absolute favoriete contentsoort.

Ethische overwegingen

Meraux deelt haar tweeledige bezorgdheid over het gebruik van social media in de marketingmix.

Meraux

Ze vertelt over ethische kwesties, zoals verslaving en polarisatie, maar erkent ook het potentieel van social media om sociale interactie te verbeteren en tegengeluiden te bieden tegen negatieve aspecten van het leven. Een gebalanceerde benadering, waarbij de voordelen van social media worden benut terwijl de mogelijke nadelen worden aangepakt, zou wat haar betreft prachtig zijn.

Impact op bedrijven en marketingstrategieën

Hoe moet je als bedrijf social media integreren? Hoe kies je voor een kanaal? En hoe zorg je dat je niet in polariserende algoritmes terechtkomt? Meraux deelt waardevolle inzichten uit haar ervaringen met bedrijven zoals Hoogvliet Supermarkten en de Politie Nederland.

Evolutie van algoritmes en contentcreatie

De social media wereld is aan het ‘VerTikTokken’. TikTok is het eerste kanaal dat een compleet ander algoritme heeft geïntroduceerd. Een algoritme dat in tegenstelling tot de andere social media kanalen niet segmenteert op demografie, maar op interesse. Aandachtstijd wordt de belangrijkste metric. Wat houdt dit precies in? En hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Meraux legt het uit met een voorbeeld.

Bij de geavanceerde algoritmes moet je ook zorgen dat je content goed is. Je content hoeft niet eens mooi te zijn, het moet vooral native zijn. Meraux geeft tips en voorbeelden hoe jij native content kunt maken.

Voorbeeldcase: KwikFit

Hoe verhoudt social media zich tot de andere communicatiekanalen? Voor iedere organisatie is dit moeilijk te bepalen. Je moet goed samen naar de social media strategie moeten kijken en de bijbehorende doelstellingen. Om dit concreet te maken, deelt Meraux hoe ze dit bij KwikFit hebben aangepakt.

Opkomende features en kansen

Meraux vertelt over de opkomst van social search, social commerce en geotargeting als gebieden van groei en innovatie. Ze biedt inzicht in de verschuiving naar long-form content en nieuwe advertentieformaten, zoals TikTok images, die de grenzen tussen storytelling en marketing verleggen.

Inspirerende voorbeelden van merken en creators

Meraux deelt enkele inspirerende voorbeelden van merken en creators die opvallen in het social media landschap. Ze prijst Bol aan voor hun veelzijdige contentstrategie en vertelt over het belang van het volgen van niche creators die authentieke verbindingen met hun volgers opbouwen.

Het is een aflevering boordevol inspiratie en praktische tips rondom social media. Tijd om jouw social media strategie eens goed onder te loep te leggen?

Studio Beeckestijn · Social media in de marketingmix: TikTok, ethiek en strategie

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Meer leren over de ontwikkelingen binnen social media?

Wil je in jouw organisatie aan de slag met nieuwe kanalen en content? En ben je op zoek naar strategieën en tips om om meer uit je social posts te halen? Doe dan mee met een van onze social media opleidingen en boost je kennis. 

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.