Podcast

Succesvolle recruitment marketing met een sterk employer brand

Het is een uitdaging om aan de mensen te komen én om ze te behouden. Recruitment marketing en employer branding zijn en blijven de komende jaren top topics. In deze nieuwe podcast aflevering van Studio Beeckestijn gaat Bart Meerdink in gesprek met marketingstrateeg Sonja Loth.

Sonja is al jaren kerndocent bij de post-HBO opleiding Content Marketing. Social en content is de rode draad door haar carrière en ze doet ook steeds meer met employer branding en recruitment. In de podcast vertelt Sonja hoe je een sterk employer brand en een duidelijk recruitmentproces kunt creëren.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Recruitment marketing

Als het gaat om recruitment marketing is er een traditionele aanpak die inmiddels ouderwets is. Namelijk het uitzetten van standaardvacatures op websites met standaard teksten. Wat is er mis met deze manier? En wat is dan de nieuwe, betere manier van recruitment marketing? Sonja legt het uit.

Als het gaat om het recruitment proces dan is er een behoefte aan (een bepaalde hoeveelheid) mensen en die lopen een employee journey. Het liefst hang je dit ook op aan employer branding. Wie ben je als organisatie? Wie past er bij jou? Wat voeg jij toe voor mensen? En hoe behoud je mensen? Sonja geeft in de podcast een mooi voorbeeld van HEMA die de juiste doelgroep aanspreekt en binnenhaalt.

Wees specifiek wat jij biedt

Voorheen was het salaris niet een hele belangrijke factor in vacatures. Mensen vonden persoonlijke groei en ontwikkelingsmogelijkheden ook erg belangrijk. Tegenwoordig is dit wel anders. Het werkt nu juist heel goed om specifiek te zijn over factoren zoals het salaris. Zeker bij jongeren is salaris een belangrijke factor.

Sonja Loth

Zorg voor cultuurdragers

Om een goede employer branding te creëren, zijn cultuurdragers onmisbaar. Dit zijn mensen binnen jouw organisatie die kunnen uitdragen waar jij als organisatie en als merk voor staat. Een soort ambassadeurs van jouw bedrijf. Hoe zorg je voor cultuurdragers zonder dat het een trucje wordt? Sonja legt het uit. Ook geeft ze twee mooie voorbeelden van Eneco en AFAS die hele duidelijke waarden en cultuurdagers hebben.

Onbewuste employer branding

Als jij echt trots bent op je bedrijf, dan ben je eigenlijk al een ambassadeur en zijn je medewerkers een kanaal. Wellicht heb jij nog niet scherp hoe je employer brand er precies uit ziet, maar je medewerker zijn hier allang mee bezig. Misschien heb je al cultuurdragers in je organisatie zonder dat je het door hebt. Dit gebeurde ook bij MBO college Hilversum. In de podcast hoor je meer over dit voorbeeld.

“Elke medewerker die hart heeft voor de organisatie, zou zich een recruiter moeten voelen.”

Organisatiecultuur sinds de corona pandemie

Sinds de coronapandemie zijn we steeds flexibeler gaan werken en steeds meer thuis. Dit heeft wel impact op het levend en warm houden van de organisatiecultuur. Als je als organisatie niet digital savvy genoeg bent, dan verlies je het van anderen. Sonja is van mening dat mensen meer naar kantoor moeten komen en dat je dit als organisatie best mag vragen van je medewerkers. Waarom? In deze aflevering vertelt ze over de kracht van werken op kantoor.

Inclusiviteit onmisbaar in de organisatiecultuur

Het is niet voor niets dat bedrijven die denken in cultuurdragers en interne ambassadeurs allemaal inclusiviteit hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Hoe houdt je binnen de organisatiecultuur ruimte en vrijheid voor andere invloeden? En waarom is het belangrijk om een diverse organisatie te hebben? Je hoort het in deze podcast.

Stappen naar een goede cultuur, onboarding en behoud van medewerkers

Wat zijn de stappen die je moet zetten om tot zo’n goede organisatiecultuur te komen? Sonja neemt je mee in de eerste stappen die jij als organisatie kunt zetten. Als je eenmaal een duidelijk employer brand hebt en de juiste mensen aantrekt, is het ook belangrijk om een sterk onboarding traject te hebben. Waar moet je op letten bij de onboarding? En hoe behoud je medewerkers vervolgens voor een langere periode? Ontdek het in deze aflevering.

Luister de podcast voor uitgebreide toelichting en meer informatie. Wil je na het luisteren nóg meer leren over employee branding? Op 15 februari organiseren we een gratis online clinic over dit onderwerp. Meld je aan & mis het niet!

Studio Beeckestijn · Succesvolle recruitment marketing met een sterk employer brand

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.