VR en AR: mogelijkheden, ontwikkelingen en succesvolle use cases
Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn hot topics. In deze nieuwe podcastaflevering van Studio Beeckestijn gaat Bart Meerdink in gesprek met Wouter van den Bijgaart. Met zijn VR/AR consultancy- en servicebureau, helpt hij mensen verder op dit gebied, van lezingen tot aan de implementatie. Ook is hij docent bij de post-master opleiding Digitale Transformatie & Organisatie, waar hij colleges geeft over VR en AR.
Het verschil tussen de Metaverse en VR
VR en de Metaverse worden vaak in dezelfde adem genoemd. Daar zijn behoorlijk wat meningen over. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen VR en de Metaverse? Wouter legt het uit aan de hand van een logisch voorbeeld. Ook zijn veel mensen huiverig over de Metaverse, maar wel lovend over VR en AR. Waarom is dit? En wat zijn de gevaren van de Metaverse? Luister het in deze aflevering.
Succesvolle use cases VR en AR
We kennen VR en AR veel van gimmicks. Denk aan het achtbaanritje of het lopen over een smalle balk tussen twee wolkenkrabbers. Erg leuk, maar Wouter bekijkt het echter meer vanuit de zakelijke kant. Hij geeft veel verschillende voorbeelden van logische use cases waarbij VR en AR slim wordt ingezet. Hij geeft praktische, emotionele en mooie voorbeelden vanuit de zorg, psychologie, sport, binnen organisaties en meer.
Wanneer wel of geen VR gebruiken?
VR en AR kan vrijwel in elke sector gebruikt worden om het leven van mensen makkelijker te maken. Waar kun je het allemaal voor gebruiken? Wouter geeft een aantal voorbeelden en legt uit waarom dat handig is. Denk hierbij aan online shoppen, een huis kopen of een doktersbezoek. Toch wordt VR en AR niet massaal omarmd. Waarom? En wanneer is het niet waardevol? Wouter vertelt het je in de podcast.
Spannende ontwikkelingen
Wouter geeft gedurende de hele aflevering veel voorbeelden die bewijzen dat VR en AR in de toekomst niet meer weg te denken is. Wat zijn volgens Wouter spannende en leuke ontwikkelingen binnen dit vakgebied? Is er nog sprake van een wauw-effect?
Virtual Reality brillen
Er zijn tegenwoordig veel soorten VR-brillen en er blijven steeds nieuwe brillen uitkomen. De specificaties van de brillen zullen uiteindelijk steeds dichter bij elkaar komen. Veel mensen focussen zich op de specificaties, maar eigenlijk gaat het juist om de content. Het gaat niet zozeer om de hardware. De nieuwste techniek maakt wel mogelijk om Augmented Reality mogelijkheden te doen met een VR-bril op. Klinkt ingewikkeld, hé? Dat valt gelukkig wel mee, Wouter legt het je heel duidelijk uit.

Zijn VR-brillen ongezond?
Naast alle positieve en mooie voorbeelden van VR zijn er ook veel argumenten dat het niet helemaal gezond is. Veel mensen geven aan misselijk te worden als ze een tijdje een VR-bril op hebben. Dit is een argument waar Wouter nogal allergisch voor is. Waarom? Dat is niet persé waar. Wouter legt uit waarom je misselijk kunt worden van een VR-bril en waarom het niet zo zou moeten zijn.
Kortom, een hele leuke en interessante podcast boordevol met use cases en praktische voorbeelden van Virtual Reality en Augmented Reality!
Abonneren
Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:
Vond je dit een waardevolle podcast?
Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.
Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.