Whitepaper

De essentie van een klantgerichte strategie

Zo maak je het verschil in de markt

Dit whitepaper, geschreven door Sjors van Leeuwen, is het eerste deel in een serie van drie. De whitepapers zijn gebaseerd op het boek ‘Hoe agile is jouw strategie? – Zo kun je snel en wendbaar ondernemen’. 

Wat is strategie?

Zonder strategie kan een organisatie niet bestaan. Maar wat is strategie nu eigenlijk, waaraan dient een goede strategie te voldoen, welke strategie past bij jouw organisatie en wat is de rol van de klant in je strategie? Met dit whitepaper helpen we jou deze vragen te beantwoorden voor jou en je organisatie.

Kies een unieke positie in de markt

Je kunt ervoor kiezen om
1. In bestaande, vaak sterk concurrerende markten actief te blijven en het portfolio aan producten en diensten te optimaliseren (‘rode oceanen’), of
2. op zoek te gaan naar compleet nieuwe markten waar je het rijk voor jou alleen hebt (‘blauwe oceanen’).

Dat laatste klinkt aantrekkelijk, maar is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Blauwe of rode oceaan, strategie gaat dus over het behalen van de lange termijn doelen van de organisatie door het kiezen van een unieke positie in de markt. Is jouw positionering hetzelfde als die van de concurrentie, dan heb je geen sterke strategie. Een scherpe marktpositionering geeft antwoord op vier belangrijke vragen, die je vindt in het whitepaper.

Welke strategie past bij jouw organisatie?

Als organisaties nadenken (vaak na een crisis) over de te voeren strategie wordt vaak gestreefd naar de beste allesomvattende strategie die de concurrentie moet verslaan. Vaak worden bedrijven als Apple, Uber, Amazon en Airbnb als voorbeeld genomen. Het is vaak slimmer om met beide benen op de grond te blijven staan en te kijken welke strategie past bij de organisatie en de meeste waarde genereert voor de klant en bedrijf. Goede strategieën zijn realistisch, niet complex, dynamisch en klantgericht.

Hoe goed is jouw strategie? Doe de strategietest!

Met behulp van de quick scan in het whitepaper kun je de kwaliteit van jouw strategie toetsen. De scan is gebaseerd op een strategietest die door adviesbureau McKinsey is ontwikkeld, aangevuld met toelichtingen, valkuilen en drie actuele strategische onderwerpen. Download het whitepaper en kom erachter hoe goed jouw strategie is.