Whitepaper

Trendrapport Digital Marketing 2020

Benieuwd naar de laatste trends en ontwikkeling in digital marketing?
Download het trendrapport 2024 ››

Marketing of digital marketing?

Wordt 2020 het jaar waarin we weer gewoon praten over marketing in plaats van digital marketing? Dit onderscheid is namelijk steeds minder logisch. De contacten met je klanten en prospects verlopen in toenemende mate via digitale kanalen. En denk dan niet alleen aan het scherm van de mobiele telefoon, maar ook aan de digitale orderzuil in de winkel of aan het voice-controlled uitchecken in het Efteling-vakantiehuisje.

Iedereen is aan het zoeken en aan het leren

De wereld om ons heen digitaliseert in hoog tempo en dus ook de inzet van marketing. Daarmee wordt het vak niet makkelijker. De belofte van data die alles oplossen blijkt vals. Wie durft er te beweren dat zijn data en analytics helemaal op orde zijn? Wie heeft de klantreis exact in kaart? Wie claimt de perfecte middelenmix te hebben gevonden? Wie heeft alle kennis in huis? Juist, niemand. Dat maakt het vakgebied tegelijkertijd ook zo leuk! Werkelijk iedereen is aan het zoeken en aan het leren. De manier om te groeien is marketing net wat slimmer inzetten dan je concurrentie.

De 5 trends voor 2020

Naast de sterke digitalisering van de wereld kijken we naar de groeiende macht van de platformen. Wat zijn de grote bewegingen op dit gebied en hoe bepaal jij je strategie? We kijken naar de scepsis over influencers in Nederland, terwijl dit marketinginstrument in de Verenigde Staten van Amerika al veel volwassener is. Verder behandelen we de lastige balans tussen investeren in het merk en het sturen op de conversie. We geven praktische voorbeelden hoe je deze balans kunt vinden. 

En als laatste gaan we in op de skills en kennis die je nodig hebt om een winnaar in digitaal te worden of te blijven. Als basis hiervoor geldt een T-shape model voor de online marketeer in 2020.

Stof tot nadenken

Dit trendrapport helpt je bij het duiden van de grotere trends. En dan is het aan jou als marketeer om deze duiding slim in te zetten. We hebben ons gebaseerd op gesprekken met meer dan 1.000 professionals uit onze opleidingen en trainingen en tientallen internationale onderzoeken op het gebied van digital marketing. Laat het een bron van inspiratie voor je zijn en jou richting geven!