Podcast

Verandermanagement: sturen op microgedrag is key

Bas Krikke is ervaren change manager bij work21 en adviseert klanten uit handel, industrie en de energiesector op een projectmatige manier over de voorbereidingen van verandertrajecten die gaan over digitaal samenwerken. In deze podcastaflevering van Studio Beeckestijn vertelt hij over verander- en adoptiemanagement binnen organisaties.

Beluister hier de podcast via Spotify ››

Bas Krikke | Verandermanagement

Verandering komt uit jezelf

Verandering is een continu proces en vraagt dat ons aanpassingsvermogen meegroeit. Om je heen veranderen er steeds heel veel dingen, maar vaak in een langzaam tempo. Denk aan een veranderend businessmodel of technologische aanpassingen. Is dat niet vermoeiend? Bas vertelt hoe je hier mee kunt omgaan en hoe je je perspectief bij een verandering kunt omdraaien.

Sturen op microgedrag

Bij Beeckestijn bevatten de plannen die deelnemers maken vaak in meer of mindere mate een veranderaspect. In de praktijk blijkt het stukje verandering ook het meest lastig om te implementeren. De key is om te sturen op microgedrag voor de beste resultaten. Hoe je dit kunt doen en hoe je dit aan kunt pakken vertelt Bas aan de hand van tips en voorbeelden.

Verhouding tussen opgelegde verandering en intrinsieke motivatie

De balans tussen opgelegde verandering en intrinsieke motivatie varieert per cultuur. In sommige culturen, zoals in Duitsland, speelt hiërarchie een grotere rol. Toch is het belangrijk om te sturen op intrinsieke motivatie door middel van workshops en directe begeleiding van leidinggevenden. Bas vertelt vanuit zijn eigen ervaring hoe hij zo’n proces aanpakt.

De Urgent-O-Meter

Bij veranderingen komen ook prioriteiten kijken. De Urgent-O-Meter kan je hierbij helpen. Hierbij plot je de urgentie en dit afzet tegen je veranderbereidheid. Dit kun je gebruiken om de bepalen hoe hoog de urgentie is, maar ook doe positief je (organisatie) tegenover de verandering staat. Is je urgentie hoog en je veranderbereidheid hoog? Ga dan vooral experimenteren. Heb je hele lage urgentie en een lage veranderbereidheid? Dit komt in de praktijk (helaas) vaker voor. In dit geval zal je tijdsspanne groter worden, maak daar vooral gebruik van. Ook groepsvorming is belangrijk. Bas geeft tips over hoe je groepsvorming realiseert.

Urgent-o-meter | Bas Krikke

Bron: Work21.nl

Voorbeeld van een succesvol verandertraject

Ten slotte vertelt Bas over één van de verandertrajecten die heel succesvol bleek. Het ging om de introductie van digitaal werken in een grote organisatie. De resultaten bleken geweldig. De echte verandering bleek uiteindelijk iets anders dan vooraf gedacht. Luister de podcast en ontdek over deze succesvolle praktijkcase.

Studio Beeckestijn · Verandermanagement: sturen op microgedrag is key

Abonneren

Wil je geen podcast van Studio Beeckestijn missen? Abonneer je via één van deze kanalen:

Zelf aan de slag met verandermanagement?

Wil je leren hoe je veranderingen in jouw organisatie succesvol kunt begeleiden? Met de masterclass Verandermanagement krijg je een stappenplan en de tools in handen om met vertrouwen en energie draagvlak te creëren & daarmee veranderingen succesvol op te starten, te begeleiden en te monitoren.

Vond je dit een waardevolle podcast? 

Studio Beeckestijn heeft ondertussen al een mooi lijstje met interessante podcasts gemaakt. Ben je benieuwd naar de andere afleveringen? Kijk dan hier.

Ook hebben we weer mooie clinics op de agenda staan waarin jouw kennis over bepaalde onderwerpen in 1,5 uur wordt bijgespijkerd. Zin om nieuwe inzichten op te doen? Bekijk onze clinic agenda.